Skip to content

Pusse tenner – hvor ofte, hvor lenge og på hvilken måte?

Konsekvensene av dårlig munnhygiene kan forårsake ikke bare tannpine og tannkjøttproblemer, men også ulike andre sykdommer. For ikke å nevne, det kan senke selvtilliten din. Du trenger bare et minutt hver dag for å nyte et vakkert og sunt smil. Å pusse tennene trenger ikke å være et ork, det kan til og med være en fornøyelse.

Mycie zębów

Hvordan bør du pusse tennene?

Å pusse tennene er en av de viktigste tingene du kan gjøre for munnhelsen. Den fjerner plakk og matpartikler som kan forårsake hull, tannkjøttsykdom og tannråte. For å gjøre det riktig, bruk følgende tips:

 1. Hold børsten vertikalt slik at den berører tannen i en 45-graders vinkel
 2. Børst forsiktig i en sirkulær bevegelse, og pass på at du børster alle overflater på hver tann
 3. Vask tungen for å fjerne eventuelle bakterier som har samlet seg der
 4. Børst tyggeflatene på jekslene ved å holde tannbørsten horisontalt mot dem.
 5. Spytt ut overflødig vann etter børsting og skyll med munnvann om nødvendig

Hvor ofte bør du pusse tennene?

Det anbefales minst to ganger om dagen. Imidlertid er det også viktig å pusse tungen og tannkjøttet samt tyggeflatene på jekslene og visdomstennene.

Hvor lenge bør du pusse tennene?

Det er mange faktorer å vurdere når du svarer på dette spørsmålet.

For det første vil typen tannbørste du bruker gjøre en forskjell.

For det andre, hvilken type tannkrem du bruker påvirker også hvor lang tid du trenger for å pusse tennene. Hvis du har sensitive tenner, er det best å børste dem kortere enn det, siden noen tannkremingredienser kan irritere tannkjøttet og munnen.

For det tredje vil hyppigheten av børsting også påvirke hvor lenge du pusser tennene. Hvis du pusser tennene to ganger om dagen, er anbefalt pussetid rundt 2 minutter.

Hvordan pusse tennene – Hvilken tannbørste skal du velge?

Czym myć zęby - Jaką szczoteczkę do mycia zębów wybrać?

Tannbørster kommer i en rekke former og størrelser. Den manuelle tannbørsten kan brukes med alle typer tannkrem eller munnvann. Elektriske tannbørster drives av batterier eller strøm og har forskjellige børstehastighetsinnstillinger. Det hender også ofte at de har en innebygget alarm som forteller oss hvor lenge vi bør pusse tennene. Så hvilken bør du velge?

Det viktigste er at det elektriske er bedre til å fjerne plakk og matrester. Det hjelper også mot tannkjøttsykdommer da det masserer tannkjøttet og stimulerer blodstrømmen. Elektriske tannbørster kan også være et godt alternativ dersom du ønsker å bleke tennene eller bli kvitt flekker som har vært vanskelige å fjerne med andre metoder. I dette tilfellet er det også verdt å bruke «Whitify» eller «Whitify Strips».

Ulike børsteteknikker – beskrivelse og forklaring

Børsteteknikker er viktige for munnhelsen. Det finnes mange forskjellige pusseteknikker du kan bruke til å pusse tennene, og hver er mer passende for forskjellige mennesker.

 • Den vanligste børsteteknikken er den «sirkulære» teknikken. Denne teknikken er bra for folk som har sensitive tenner eller tannkjøtt fordi den ikke legger for mye press på dem. Bevegelsen vi gjør er en sirkulær, roterende bevegelse. Metoden kan brukes av barn.
 • En annen vanlig teknikk er frem og tilbake som renser mer grundig enn den sirkulære teknikken, men som kan irritere sensitive tenner eller tannkjøtt.
 • Rulleteknikken, som er en metode for å rotere og feie overflaten av tennene, er ideell for personer med periodontitt. Dette er en fin måte å starte din daglige munnhygienerutine på fordi fordelene er todelt: det kan hjelpe å bli kvitt plakk og plakk, men hvis du allerede har problemer med tannkjøttsykdom eller tannråte, trenger du ikke bekymre deg for å forårsake ytterligere irritasjon.
 • Vibrasjonsmetode, takket være den vil vi effektivt bli kvitt plakk fra tannkjøttlommene. Den består i å gjøre vibrerende og vibrerende bevegelser mot tannroten. Under denne operasjonen må vi passe på å ikke forårsake irritasjon av tannkjøttet.
 • Plasser børsten horisontalt i tannkjøttområdet i en vinkel på 45˚ med busten rettet mot rotspissen. Busten må være dels på tannkjøttet og dels på tannkronen. Når vi presser børsten mot tannkjøttet, skal den rulle ut mot tyggeflatene med en liten vibrasjon samtidig.

Hvordan pusse tennene med en elektrisk tannbørste

Hvis du leter etter en måte å forbedre tannhelsen din på, bør du vurdere å kjøpe en elektrisk tannbørste. Elektriske tannbørster har vist seg å være mer effektive enn manuell børsting ettersom de fjerner mer plakk og bakterier fra overflaten på tennene dine. Dette er fordi de er i stand til å nå vanskelig tilgjengelige områder av munnen. De bidrar også til å redusere tannkjøttbetennelse og periodontal sykdom, som kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner i fremtiden.

Plasser børsten i en vinkel på 45 grader mot okklusalplanet. Du bør pusse tennene i to minutter, minst to ganger om dagen. I tillegg:

 • Ikke trykk for hardt på busten på tannbørsten.
 • Puss tennene i sirkulære bevegelser.
 • Unngå å bite i tannbørstehodet.
 • Vask tungen for å bli kvitt bakterier som kan forårsake dårlig ånde og munnhelseproblemer

Instruksjoner for tannpuss for barn

Instrukcja mycia zębów dla dzieci

Å pusse tennene er en av de viktigste vanene å utvikle i barndommen. Ikke bare hjelper det å holde tennene rene og sunne, men det hjelper dem også å opprettholde gode munnhygienevaner senere i livet.

Barnets tenner er veldig forskjellige fra voksne tenner. De er mye mykere og har mer plass mellom seg. Derfor bør børstebusten være avrundet og myk nok. For små barn er også størrelsen på børstehodet og lengden på håndtaket viktig. Den kan ikke være for lang, fordi barnet kan kveles, men samtidig kan den ikke være for kort fordi det vil være vanskelig å nå vanskelig tilgjengelige steder i munnen.

Husk at barn ofte imiterer bevegelsene våre, så det er verdt å utvikle passende vaner helt fra begynnelsen. Prøv å ikke tvinge barnet, men heller å oppmuntre. Vis ham hvordan han pusser tennene riktig og la ham øve seg foran speilet.

Konsekvenser når du ikke pusser tennene eller gjør det feil

Hvis du forsømmer din daglige hygiene, kan det få konsekvenser som karies, tannplakk, avkalking av dentin, periodontale sykdommer, dårlig ånde. Dessverre kan det også oppstå problemer når tannpussteknikken er feil.

For lang tannpuss

Det er viktig å ikke pusse tennene for lenge da dette kan skade tannkjøttet og tennene. Å pusse for ofte kan også slite bort emaljen på overflaten av tennene dine. Emaljen beskytter tannen mot forråtnelse, så hvis den slites ut, vil du være mer utsatt for hull og andre tannproblemer.

– Pusser tennene for ofte

Å pusse for ofte kan gjøre tannkjøttet følsomt og til slutt eroderes.