Skip to content

Hvite flekker på tennene – Hvor kommer de fra og hvordan takler du dem?

Har du noen gang lurt på hvorfor noen mennesker har vakre snøhvite smil mens andre sliter med hvite flekker på tennene til tross for riktig munnhygiene? Hva får en person til å smile strålende mens den andre bare gjemmer munnen sin i forlegenhet? Hvit misfarging på tennene er vanligvis forårsaket av samme årsak – plakk og tannproblemer. Se hvordan du effektivt håndterer denne defekten og hva du bør være oppmerksom på under daglig tannpleie.

Białe plamy na zębach

Hva betyr de hvite flekkene på tennene – årsaker

Hvit misfarging på tennene kan ha en annen bakgrunn, men de vanligste årsakene inkluderer:

Emalje demineralisering (avkalking)

Emalje demineralisering er en vanlig tannsykdom der emaljen, det ytterste laget av tannen, løses opp. Det kan forekomme på alle steder og hvilken type tann. Det forekommer oftest på steder hvor det er blottlagte røtter eller proteser. Det oppstår når en emaljefeil er tilstede ved fødselen eller utvikler seg i ungdomsårene på grunn av eksponering for overdreven eller fullstendig fravær av fluor under tannutvikling. Defekten kan være forårsaket av genetikk, kosthold eller miljøfaktorer. Emaljefeil kan begynne med hvite flekker på tennene som vises i barndommen og øker gradvis med alderen. Over tid vil flekkene forstørre seg til de blir groper som vil bryte gjennom hele emaljelaget. Unnlatelse av å behandle det i et slikt tilfelle kan resultere i store hull i tannen (hull).

– Emaljehypoplasi

Emaljehypoplasi er en tilstand der det er en unormal utvikling av emalje i barndommen på grunn av genetiske eller miljømessige faktorer som underernæring eller infeksjoner under graviditet eller tidlig barndom. Dette skaper områder med grov emalje som ser hvite ut og ikke reflekterer lyset godt fordi de mangler mineraler (også kjent som opalescens).

Hvordan fjerne hvite flekker på tennene?

  1. Pusse tennene to ganger om dagen: Å pusse to ganger om dagen er den beste måten å fjerne plakk og matrester fra tennene.
  2. Bruk en tannkrem som inneholder fluor: Fluor hjelper i remineraliseringsprosessen, som styrker tannemaljen og forhindrer tannråte.
  3. Regelmessige tannkontroller: Tannlegen din kan hjelpe med å identifisere underliggende problemer, for eksempel hull i tannkjøttet, eller andre problemer som hvite flekker på tennene dine kan forårsake.
  4. Unngå å bruke sugerør eller nippe gjennom et sugerør: Å nippe gjennom et sugerør kan føre til mindre riper i tannkjøttområdet
  5. Bruk Whitify-sett som inneholder en LED-lampe som vil bidra til å forbedre tilstanden til tennene dine, eller blekestrips som Whitify Strips.

Hvite flekker på tennene hos barn

Białe plamy na zębach u dzieci

Misfarging av tenner hos barn kan virke som et mindre problem, men det kan faktisk påvirke både utseendet og helsen til barnet ditt. De består av et stoff som kalles plakk, som er et lag av bakterier som dannes på tennene dine etter at du har spist eller drukket det. Hvis den ikke behandles, blir den til tannstein som blir vanskeligere og vanskeligere å fjerne. Det kan forårsake infeksjoner i munnen som fører til gingivitt (gingivitt) eller periodontitt (kronisk betennelse i det periodontale leddbåndet og dets forbindelse til tannen). Det kan også påvirke rotstrukturen til babyens tenner og forårsake hull.

Det første trinnet for å unngå hvite flekker på emaljen er å sørge for at barnet ditt følger grunnleggende munnhygienepraksis. Den viktigste aktiviteten er å pusse tennene med tannbørste og tannkrem med fluor. Det neste trinnet er å vurdere alvorlighetsgraden av problemet. Hvis det begynner å komme små hull eller tannstein på tennene, er det et signal om å bli undersøkt for tannbehandling. For dette formålet bør du oppsøke tannlegekontoret så snart som mulig, hvor tannlegen avgjør om behandling er nødvendig, eller kanskje mer munnpleie er nok.

Hvite flekker på tennene hos voksne

Utseendet til dette problemet hos voksne er ikke veldig vanlig. Det er mer vanlig at defekter dukker opp i barndommen og fortsetter å utvikle seg. Årsaken til at hvite flekker oppstår i voksen alder kan for eksempel være overdreven inntak av alkohol, kaffe, te og ulike typer fargedrikker. Røyking kan også forårsake dette problemet. I tillegg kan det være forårsaket av en underliggende tilstand, for eksempel tannkjøttsykdom eller tannråte. For å forhindre dette bør du være spesielt oppmerksom på munnhygiene og skaffe deg en tannkrem med blekende egenskaper, som for eksempel Whitify Carbon. Dette vil hjelpe oss ikke bare å fjerne misfarging, men også beskytte emaljen vår mot potensiell fare i fremtiden. Vi kan heller ikke glemme hyppige kontrollbesøk på tannlegekontoret.

Hvite flekker på tennene etter et ortopedisk apparat

Hvite flekker på tennene etter at tannregulering er på plass, skyldes vanligvis de små mengdene metall som kommer i kontakt med fluor fra tannkrem eller drikkevann. Fluor får disse avleiringene til å bygge seg opp over tid, noe som til slutt fører til ufullkommenhet i tannstrukturen.

Når det skjer, er det ikke bare skjemmende; det kan også forårsake:

  • tannfølsomhet
  • ubehag når du spiser varm eller kald mat, samt drikker som te eller kaffe, som inneholder store mengder fluor
  • sløve smakssansen

Hvite kariesflekker

Carious hvite flekker er en tilstand forårsaket av nedbrytning av dentin og emalje i en tann. Det er mest vanlig hos barn, men kan ramme alle. Endringer er litt farligere enn hulrom fordi de forringer strukturen til tannen, ikke overflaten. Dette kan forårsake tannpine og til og med føre til infeksjon.

Karies er et generelt begrep som beskriver ødeleggelse av tenner av syrer. Syrene som er ansvarlige for å ødelegge tenner produseres av bakterier som forårsaker forråtnelse som finnes i plakk, et usynlig lag av bakterier. Plakk dannes hele tiden på tennene, selv på steder hvor det ikke kan sees. Ettersom bakteriene i plakket skiller ut syre, angriper de tannstrukturen under emaljen og forårsaker hull. I dette tilfellet er et besøk til tannlegen nødvendig, fordi ignorering av problemet kan ha alvorlige konsekvenser.