Skip to content

Njollat e bardha në dhëmbë – Nga vijnë dhe si i trajtoni?

A e keni pyetur ndonjëherë veten pse disa njerëz kanë buzëqeshje të bukura e të bardha si bora, ndërsa të tjerë luftojnë me njollat e bardha në dhëmbë, pavarësisht nga higjiena e duhur orale? Çfarë e bën një person të buzëqeshë në mënyrë rrezatuese dhe tjetri thjesht e fsheh gojën në siklet? Çngjyrimi i bardhë në dhëmbë zakonisht shkaktohet nga i njëjti shkak – pllakë dhe problemet që lidhen me të. Shihni si ta përballoni me efektshmëri këtë defekt dhe çfarë duhet të kërkoni gjatë kujdesit të përditshëm dentar.

Njolla të bardha në dhëmbë

Çfarë nënkuptojnë njollat e bardha në dhëmbë – shkaqet

Çngjyrimi i bardhë në dhëmbë mund të ketë një bazë të ndryshme, por shkaqet më të zakonshme përfshijnë:

– Demineralizimi i enamelit (decalcification)

Demineralizimi i enamelit është një sëmundje e zakonshme dentare në të cilën shkrihet enamel, shtresa më e jashtme e dhëmbit. Ajo mund të ndodhë kudo dhe në llojin e dhëmbit. Më shpesh ndodh në vende ku ka rrënjë të ekspozuara ose restaurime protetike. Ndodh kur një defekt enamel është i pranishëm në lindje ose zhvillohet gjatë pubertetit, për shkak të ekspozimit ndaj një sasie të tepruar të fluorit ose mungesës së tij të plotë gjatë zhvillimit të dhëmbëve. Defekti mund të shkaktohet nga gjenetika, dieta ose faktorët mjedisorë. Defektet e enamelit mund të fillojnë me njollat e bardha në dhëmbë, të cilat shfaqen në fëmijëri dhe rriten gradualisht me moshën. Me kalimin e kohës, njollat do të rriten në madhësi derisa të bëhen të çashme, të cilat do të depërtojnë në të gjithë shtresën e ezaelit. Mungesa e trajtimit në këtë rast mund të rezultojë në zgavrat e mëdha në dhëmb (vrima).

– Hipoplazi enamel

Hipoplasia e enamelit është një gjendje në të cilën ka zhvillim anormal të emalit në fëmijëri për shkak të faktorëve gjenetikë ose mjedisorë si kequshqyerja ose infeksionet gjatë shtatzënisë ose fëmijërisë së hershme. Kjo rezulton në zonat e emamel të përafërt që duken të bardha dhe nuk reflektojnë mirë dritën sepse ato kanë mungesë mineralesh (të njohura edhe si opalescence).

Si të heqësh njollat e bardha në dhëmbë?

  1. Lani dhëmbët dy herë në ditë: Larja dy herë në ditë është mënyra më e mirë për të hequr pllakëzat dhe mbeturinat e ushqimit nga dhëmbët.
  2. Përdorni pastë dhëmbësh që përmban fluor: Fluori ndihmon në procesin e remineralizimit, i cili forcon emelin e dhëmbëve dhe parandalon karrota.
  3. Kontrolle të rregullta dentare: Dentisti mund të të ndihmojë të dallosh çdo problem themelor, si: kavitet, sëmundjet e dhëmbëve ose probleme të tjera që mund të shkaktojnë njolla të bardha në dhëmbë.
  4. Evitoni përdorimin e kashtës ose siting përmes një kashte: Mbushja me kashtë mund të çojë në gërvishtje të vogla në zonën e çamçakëzit
  5. Përdorni kite “Whitify” që përfshijnë një llambë LED për të ndihmuar në përmirësimin e dhëmbëve tuaj ose shiritat e zbardhjes si “Whitify Strips”.

Njolla të bardha në dhëmbë te fëmijët

Njolla të bardha në dhëmbë te fëmijët

Çngjyrësimi i dhëmbëve të fëmijëve mund të duket si një problem i parëndësishëm, por në të vërtetë mund të ndikojë si në pamjen e fëmijës, ashtu edhe në shëndetin e tij. Ato përbëhen nga një substancë e quajtur pllakë, e cila është një shtresë bakteresh që formohen në dhëmbët tuaj pasi keni ngrënë ose pirë. Nëse nuk kurohet, shndërrohet në tartar, i cili është gjithnjë e më i vështirë për t’u hequr. Mund të shkaktojë infeksione në gojë që çojnë në gingivitis (gingivitis) ose periodontitis (inflamimi kronik i ligamentit periodontal dhe lidhja e tij me dhëmbin). Ajo gjithashtu mund të ndikojë në strukturën rrënjësore të dhëmbëve të fëmijës dhe të shkaktojë zgavrat.

Hapi i parë për të shmangur njollat e bardha në eamel është të sigurohet që fëmija t’u përmbahet rregullave bazë të higjienës orale. Aktiviteti më i rëndësishëm është larja e dhëmbëve me një furçë dhëmbësh dhe pastë fluori. Hapi tjetër është vlerësimi i ashpërsisë së problemit. Nëse kavitet e vogla ose tartari fillojnë të shfaqen në dhëmbë, ky është një sinjal për ekzaminimin e trajtimit dentar. Për këtë qëllim, duhet të përfitoni nga një vizitë në zyrën e dentistit sa më shpejt që të jetë e mundur, ku dentisti do të vendosë nëse trajtimi është i nevojshëm ose ndoshta mjafton një kujdes i rritur oral.

Njolla të bardha në dhëmbë tek të rriturit

Shfaqja e këtij problemi te të rriturit nuk është një dukuri shumë e zakonshme. Më shpesh ndodh që defektet shfaqen tashmë në fëmijëri dhe zhvillohen gjatë gjithë kohës. Arsyeja për shfaqjen e njollave të bardha në jetën e të rriturve mund të jetë, për shembull, konsumimi i tepërt i alkoolit, kafesë, çajit dhe llojeve të ndryshme të pijeve ngjyrosëse. Ky problem mund të shkaktohet edhe nga pirja e duhanit. Përveç kësaj, ajo mund të shkaktohet nga disa gjendje të brendshme, të tilla si sëmundja e çamçakëzit ose prishja e dhëmbëve. Për të parandaluar këtë, duhet të kujdeseni veçanërisht për higjienën orale dhe të blini një paste me veti zbardhuese të tilla si. “Whitify Carbon”. Kjo do të na ndihmojë jo vetëm të zhdukim çngjyrësimin, por edhe të mbrojmë emësën nga rreziku i mundshëm në të ardhmen. Gjithashtu, nuk duhet të harrojmë edhe kontrollet e shpeshta në zyrën e dentistit.

Njolla të bardha në dhëmbë pas aparatit ortoped

Njollat e bardha në dhëmbë pas vënies së mbajtëseve zakonisht shkaktohen nga këto sasi të vogla metali që bien në kontakt me fluoridet që rrjedhin nga pastë dhëmbësh ose ujë i pijshëm. Fluori bën që këto depozita të grumbullohen me kalimin e kohës, gjë që përfundimisht çon në papërsosmëri në strukturën e dhëmbëve.

Kur kjo ndodh, nuk është vetëm e pashhtë; gjithashtu mund të shkaktojë:

  • ndjeshmëri ndaj dhëmbëve
  • parehati kur konsumojnë ushqime të nxehta ose të ftohta, si dhe pije të tilla si çaji ose kafeja, të cilat përmbajnë sasi të mëdha fluori
  • duke e zbehur sensin e shijes

Vende të bardha të mërzitshme

Njollat e bardha të mërzitshme janë një gjendje e shkaktuar nga prishja e dentinës dhe ezmës në dhëmb. Megjithatë, më shpesh ndodh te fëmijët, por mund të ndikojë te kushdo. Ndryshimet janë pak më të rrezikshme se zgavrat, sepse përkeqësojnë strukturën e dhëmbit, jo sipërfaqen e tij. Kjo mund të shkaktojë dhembje dhëmbi e madje mund të çojë në infeksion.

Caries është një term i përgjithshëm që përshkruan shkatërrimin e dhëmbëve nga acidet. Acidet përgjegjëse për shkatërrimin e dhëmbëve prodhohen nga bakteret që shkaktojnë karitet që gjenden në pllakë, një shtresë e padukshme bakteresh. Kjo pllakë formohet vazhdimisht mbi dhëmbë, madje edhe në vende ku nuk është e dukshme. Duke qenë se bakteret e pllakës sekretojnë acidin, ato sulmojnë strukturën e dhëmbëve nën enamel dhe shkaktojnë kavitete. Në këtë rast, është e nevojshme të vizitoni një dentist, sepse nënvlerësimi i këtij problemi mund të ketë pasoja serioze.