Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Shëndeti » Dhëmbët e thyer – si të riparoni dhëmbët e dëmtuar rëndë?

Dhëmbët e thyer – si të riparoni dhëmbët e dëmtuar rëndë?

Nëse keni dhëmbë të thyer, ka më shumë të ngjarë të keni infeksione të tjera, si pneumonia ose meningjiti (inflamimi i membranave që rrethojnë trurin). Kjo ndodh sepse higjiena e papërshtatshme orale mund të lejojë që bakteret nga goja të hyjnë në gjak. Shihni si të kujdeseni siç duhet për gjendjen e zgavrës orale dhe të parandaloni këtë lloj problemesh.

Dhëmbë të thyer

Si ndikojnë dhëmbët e kalbur në trup?

Zgavrat orale janë porta drejt trupit. Dhëmbët janë pjesë e mbrojtjes sonë kundër baktereve dhe kjo i bën ata të ndjeshëm ndaj prishjes së dhëmbëve. Kur dhëmbi është i prishur ose i dëmtuar, ekziston një rrezik më i madh për zhvillimin e sëmundjeve të tjera.

Cilat sëmundje mund të shkaktojnë dhëmbë të prishur?

Sëmundje zemre. Bakteret që shkaktojnë infeksione të pllakëzave dhe të mishrave të dhëmbëve mund të shkaktojnë edhe infarkte dhe goditje në tru.

Diabeti. Higjiena e dobët orale mund të çojë në diabet duke rritur nivelin e sheqerit në gjak dhe duke dëmtuar veshkat, mëlçinë dhe sytë.

Osteoporoza (kockat e dobëta). Njerëzit me sëmundje periodontale kanë një rrezik të rritur të zhvillimit të osteoporozës (kockave të dobëta).

Probleme me ushqimin. Higjiena e dobët orale mund të ndikojë në aftësinë për të ngrënë siç duhet, gjë që çon në mangësitë ushqyese dhe funksionimin e papërshtatshëm të trupit.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve. Mund të shkaktojë dhimbje, ënjtje dhe gjakderdhje të çamçakëzëve, lirim të dhëmbëve dhe ndjeshmëri kur konsumon ushqime të nxehta ose të ftohta ose lëngje, veçanërisht agrume dhe lëngje.

Dhëmbë shumë të prishur – arsye dhe shkaqe

Dhëmbët e thyer mund të jenë të dëmshëm dhe ndikojnë në shëndetin tonë dhe të prishin punën e të gjithë trupit në çdo moshë, prandaj higjiena e duhur orale është shumë e rëndësishme.

Dhëmbë shumë të dëmtuar në moshë të re

Shkaku më i zakonshëm i dhëmbëve të kalbur ose të kalbur tek adoleshentët është mungesa e krehjes së rregullt dhe flossing e dhëmbëve dhe konsumimi i një sasie të madhe të ëmbëlsirave. Kur bakteret hyjnë në gojë, reagojnë me ushqim dhe pije për të formuar një acid që mund të shkatërrojë sipërfaqen e dhëmbëve tuaj.

Pasojat e dhëmbëve të kalbur në moshë të re mund të ndikojnë në aftësinë për të përtypur siç duhet ushqimin, të shkaktojnë probleme me shqiptimin dhe gjithashtu të ndikojnë në zhvillimin jonormal të nofullës.

Dhëmbë të kalbur te fëmijët

Dhëmbët shumë të dëmtuar te fëmijët mund të shkaktohen nga disa faktorë. Megjithatë, duhet mbajtur parasysh se kur fëmija është i vogël, nuk mund të ndalohet plotësisht të hajë ëmbëlsira. Në këtë rast, duhet të përqendroheni që fëmija juaj të hajë më shumë perime e fruta dhe të pijë shumë ujë. Ia vlen të kujtohet edhe për vizitat e rregullta te dentisti. Detyra jonë është edhe të sigurohemi që fëmijët të kujdesen dhe t’i lajnë dhëmbët siç duhet çdo ditë.

Dhëmbë të kalbur tek të rriturit

Ndër shkaqet e kësaj gjendjeje tek të rriturit mund të përmendim: Higjiena e papërshtatshme orale; Zakonet e këqija (pirja e duhanit, pirja e kafesë dhe çajit, ëmbëlsirat); Abuzimi me ushqimet e kripura, të tharta dhe pikante; Diabeti; Sëmundjet e aparatit gastrointestinal; Sëmundjet e gjëndrës tiroide.

Efektet e dhëmbëve të patrajtuara – A është e mundur të vdesësh përmes dhëmbëve?

Problemet e patrajtuara dentare, të tilla si caries dhe sëmundje periodontale, mund të çojnë në humbjen e dhëmbëve dhe probleme të tjera serioze shëndetësore.

  • Humbje dhëmbësh
  • Infeksionet orale
  • Rritja bakteriale që mund të çojë në sëmundje të çamçakëzit ose sëmundje të zemrës
  • Fryrja e çamçakëzëve, e cila mund të çojë në probleme me frymëmarrjen
  • Vështirësi në gllabërim për shkak të një kafshimi të keq

Shumë rrallë, por ekziston një mundësi e tillë – mund të ndodhë një infeksion serioz, i cili nga ana e tij mund të rezultojë në sëmundje shumë të rrezikshme të tilla si rreziku i sulmit në zemër, sëmundjet e mushkërive, etj. që mund të kontribuojë drejtpërdrejt në vdekje.

Si t’i riparosh dhëmbët shumë të dëmtuar?

Ka shumë mënyra për të riparuar një dhëmb të dëmtuar rëndë; njëra prej tyre është mbushja dentare. Kjo bëhet duke shpuar një vrimë brenda dhëmbit, duke e mbushur atë me një material që parandalon karrocet dhe pastaj duke e vulosur vrimën me çimento dentare.

Përveç kësaj zgjidhjeje, mund të përdorim edhe pasta dentare që do të na ndihmojnë të mbajmë higjienën e duhur orale. Një shembull i një paste të tillë mund të jetë Whitify. Është një pastë që jo vetëm do t’ju lejojë t’i pastroni mirë dhëmbët, por edhe t’i zbardhni dhe të kujdeseni për rigjenerimin e duhur.