Skip to content

Ødelagte tenner – hvordan reparere hardt skadede tenner?

Hvis du har ødelagte tenner, er det mer sannsynlig at du får andre infeksjoner, for eksempel lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse (betennelse i membranene rundt hjernen). Dette er fordi dårlig munnhygiene kan tillate bakterier i munnen å komme inn i blodet. Se hvordan du tar vare på tilstanden til munnhulen og hvordan du kan forhindre denne typen problemer.

Popsute zęby

Hvordan påvirker ødelagte tenner kroppen?

Munnhulen er inngangsporten til kroppen. Tennene er en del av vårt forsvar mot bakterier, noe som gjør dem mottakelige for forråtnelse. Når en tann er råtten eller skadet, er det økt risiko for å utvikle andre sykdommer.

Hvilke sykdommer kan råtne tenner forårsake?

Hjertesykdommer. Bakteriene som forårsaker plakk- og tannkjøttinfeksjoner kan også utløse hjerteinfarkt og slag.

Diabetes. Dårlig munnhygiene kan føre til diabetes ved å øke blodsukkernivået og skade nyrer, lever og øyne.

Osteoporose (svake bein). Personer med periodontal sykdom har økt risiko for å utvikle osteoporose (svake bein).

Spiseproblemer. Dårlig munnhygiene kan påvirke din evne til å spise riktig, noe som fører til ernæringsmessige mangler og at kroppen ikke fungerer som den skal.

Tannkjøttsykdom. Det kan forårsake smerte, hevelse og blødning i tannkjøttet, løsne tenner og ømhet ved inntak av varm eller kald mat eller væske, spesielt sitrusfrukter og juice.

Svært ødelagte tenner – årsaker og årsaker

Ødelagte tenner kan være skadelige og påvirke helsen vår og forstyrre hele kroppens arbeid i alle aldre, derfor er riktig munnhygiene svært viktig.

Svært skadede tenner i ung alder

Den vanligste årsaken til råtne eller ødelagte tenner hos ungdom er mangel på regelmessig børsting og bruk av tanntråd og å spise mye søtsaker. Når bakterier kommer inn i munnen, reagerer de med mat og drikke og danner syre som kan skade overflaten på tennene.

Konsekvensene av ødelagte tenner i ung alder kan påvirke evnen til å tygge mat riktig, forårsake problemer med uttale, og også påvirke den unormale utviklingen av kjeven.

Råtne tenner hos barn

Svært skadede tenner hos barn kan være forårsaket av flere faktorer. Imidlertid bør det huskes at når et barn er lite, kan han ikke bli fullstendig forbudt å spise søtsaker. I dette tilfellet bør du fokusere på å få barnet til å spise mer grønnsaker og frukt og drikke mye vann. Det er også verdt å huske på regelmessige besøk til tannlegen. Vår oppgave er også å sørge for at barna tar vare på og pusser tennene skikkelig hver dag.

Råtne tenner hos voksne

Årsakene til denne tilstanden hos voksne inkluderer: Feil munnhygiene; Dårlige vaner (røyking, drikke kaffe og te, søtsaker); Misbruk av salt, sur og krydret mat; Diabetes; Gastrointestinale sykdommer; Sykdommer i skjoldbruskkjertelen.

Ubehandlede tenner effekter – Kan du dø av tenner?

Ubehandlede tannproblemer, som tannråte og periodontal sykdom, kan føre til tanntap og andre alvorlige helseproblemer.

  • Tap av tenner
  • Orale infeksjoner
  • Veksten av bakterier som kan føre til tannkjøttsykdom eller hjertesykdom
  • Hevelse i tannkjøttet som kan føre til pusteproblemer
  • Vanskeligheter med å svelge på grunn av et feiljustert bitt

Svært sjelden, men det er mulig – en alvorlig infeksjon kan oppstå, som kan resultere i svært alvorlige sykdommer som risiko for hjerteinfarkt, lungesykdom osv., som direkte kan føre til døden.

Hvordan reparere hardt skadede tenner?

Det er mange måter å reparere en hardt skadet tann på; en av dem er tannfylling. Dette gjøres ved å bore et hull inne i tannen, fylle den med anti-råtemateriale og deretter tette hullet med dental sement.

I tillegg til denne løsningen kan vi også bruke tannpastaer som vil hjelpe oss å opprettholde riktig munnhygiene. Et eksempel på en slik pasta kan være Whitify. Det er en pasta som ikke bare lar deg rengjøre tennene grundig, men også bleke dem og ta vare på deres riktige regenerering.