Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Seksualiteti » Impotenca – çfarë është ajo? Simptomat dhe trajtimi i impotencës

Impotenca – çfarë është ajo? Simptomat dhe trajtimi i impotencës

Problemet seksuale prekin një numër gjithnjë e më të madh burrash të moshave të ndryshme. Fakti që mosfunksionimi erektile ndodh vetëm te burrat mbi 40 vjeç është një mit. Sipas kërkimeve, çdo person i 5-të që lufton me problemet e impotencës është midis moshës 20-39 vjeç. Pra, si ta përballosh këtë problem? Cilat forma trajtimi janë të efektshme? Çfarë të shmangim për t’i parandaluar këto probleme? Për të gjitha këto mund të lexoni në artikullin tonë.

Çfarë është impotenca - një njeri i turpëruar

Impotenca – çfarë është ajo?

Impotenca është një problem me ereksionin që të pengon të gjesh kënaqësi të plotë seksuale. Mund të shkaktohet nga shumë faktorë si stresi, depresioni, problemet shëndetësore dhe ilaçet. Ndonjëherë impotenca është një simptomë e problemeve më serioze shëndetësore, të tilla si diabeti ose atherosclerosis. Ky është një problem që mund të ndikojë në çdo aspekt të jetës seksuale të një personi, si edhe në vetëvlerësimin dhe vlerësimin e tyre për veten.

Impotenca – simptomat

Simptomat e impotencës janë probleme të përgjithshme në lidhje me mosfunksionimin erektile. Këtu përfshihen:

  • Vështirësi në mbajtjen e një ereksioni gjatë marrëdhënieve seksuale
  • Libido e ulët
  • Paaftësia për të marrë një ereksion

Impotenca – shkaqe

Shkaqet e impotencës mund të jenë të shumta. Më shpesh shkaktohet nga rrjedhja shumë e dobët e gjakut në penis. Rezultati i këtij problemi është se arritja e një ereksioni të plotë dhe të qëndrueshëm është praktikisht e pamundur. Problemi i impotencës shpesh nënvlerësohet dhe justifikohet nga procesi i plakjes. Kjo është për shkak të faktit se njerëzit kanë turp për këtë sëmundje dhe preferojnë të mos e përmendin atë. Ky është një gabim i madh, sepse impotenca e patrajtuar mund të zhvillohet shumë shpejt dhe në një fazë të përparuar mund të jetë e pamundur të kurohet. Arsye të tjera që mund t’i dallojmë janë:

  • Impotenca mendore – mund të rezultojë nga përvojat traumatike, vetëvlerësimi i ulët, i cili shkakton një mungesë vetëbesimi, etj.
  • Impotenca e origjinës fizike që lidhet me këtë shkak janë lloje të ndryshme sëmundjesh, si sëmundjet e zemrës, diabeti, atheroskleroza.. Në këtë grup duhet shtuar edhe mosha dhe përdorimi i stimulantëve.
  • Shkaqet hormonale – reduktuar testosterone ose nivele të larta të prolactin
  • Shkaqet e qarkullimit të gjakut – sëmundjet që prishin qarkullimin e gjakut, pirjen e duhanit
  • Shkaqet neurogjenike – Ky grup përfshin: dëmtimet e shtyllës kurrizore, tumorin e trurit, sklerozën e shumëfishtë, sklerozën laterale amyotrophic, paraplegjinë, goditjen në tru
  • Shkaqet farmakologjike – përdorimi i antidepresantëve, neuroleptikëve dhe ilaçeve për hipertension

Impotenca alkoolike – informacion bazë

Impotenca ndaj alkoolit nuk është gjë tjetër veçse humbja e mundësisë për të arritur një ereksion nën ndikimin e alkoolit. Ky është një problem mjaft i zakonshëm, veçanërisht te të rinjtë. Konsumimi i shpeshtë i alkoolit shkakton ndryshime në sistemin endokrin dhe vaskular, i cili kontribuon në problemet me performancën seksuale. Është e vërtetë se alkooli në disa situata mund të na ndihmojë të qetësohemi dhe të shtojmë vetëbesimin, por ka edhe anët e tij të këqija. Edhe një sasi e vogël alkooli që pihet mund të bëhet shkaku i dështimeve erotike. Alkooli pengon ndjeshëm reaksionet e sistemit nervor, i cili shkakton më pak ndjeshmëri ndaj stimujve të jashtëm.

Trajtimi i impotencës

Diabeti dhe impotenca – çfarë ia vlen të dimë?

Shkaku më i zakonshëm i mosfunksionimit erektile te diabetikët është dëmtimi i neuroneve të sistemit nervor. Një dukuri e tillë quhet neuropati diabetike. Një person që vuan nga kjo sëmundje këshillohet të braktisë plotësisht duhanin. Përveç kësaj, hipertensioni dhe glycemia duhet të monitorohen rregullisht. Parandalimi në rastet e njerëzve me diabet përbëhet nga injeksione në trupat e shpellave. Mund të përdoren edhe inhibitorët oralë të fosfodiesterase të tipit 5 (PDE5i).

Çfarë është impotenca psikogjenike?

Impotenca psikogjenike është paaftësia për të marrë një ereksion të plotë të shkaktuar nga probleme psikologjike dhe emocionale. Ky është kryesisht një problem për të rinjtë nën 40 vjeç. Shkaqet e këtij problemi mund të jenë komplekset, vetëvlerësimi i ulët, çrregullimet mendore. Metodat e trajtimit të impotencës që përdoren në raste të tilla janë psikoterapia. Rastet e impotencës së këtij lloji nuk duhet të trajtohen vetë me drogë. Duhet të konsultoheni me një mjek që do t’ju nënshtrohet një diagnoze të hollësishme dhe mbi këtë bazë do të përcaktojë formën e mëtejshme të terapisë. Mjeku që drejton trajtimin tonë duhet të jetë seksolog.

Trajtimi i impotencës – si ta trajtojmë problemin?

Trajtimi i impotencës te burrat varet nga shkaku dhe cili lloj impotence ndodh. Nëse kemi të bëjmë me impotencë në një sfond psikologjik, atëherë terapia më efektive është të konsultohemi me një psikoterapist. Nëse problemi ka të bëjë me impotencën organike, ka shumë zgjidhje. Mund të përdoren lloje të ndryshme pajisjesh, p.sh. pompa, detyra e të cilave është të mbajnë vakum në trupat e shpellave. Një zgjidhje tjetër, por mjaft radikale, është t’i nënshtrohet një operacioni kirurgjik, i cili do të rezultojë në zhbllokimin e enëve penile. Megjithatë, që në fillim të trajtimit të impotencës këshillohet të përdoren ilaçe që mund të zgjidhin çdo problem me impotencën. Kjo është rruga më e thjeshtë e terapisë dhe mund të jetë më e efektshmja. Pilulat e ereksionit që bazohen në përbërësit natyralë janë të sigurta për shëndetin tonë, prandaj përdorimi i tyre nuk duhet të shkaktojë asnjë efekt anësor. Nëse metodat e mësipërme nuk sjellin rezultatet e pritura, mund të dalë se do të jetë e nevojshme të merren masa edhe më radikale të tilla si implantimi i protezëve ose pajisjeve të jashtme me vakum. Megjithatë, këtë duhet ta vendosë mjeku.