Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Shëndeti » Qymyr i aktivizuar për dhëmbë – zbardhje efektive dhe e sigurt

Qymyr i aktivizuar për dhëmbë – zbardhje efektive dhe e sigurt

Karboni i aktivizuar është një zgjidhje e sigurt dhe efektive për zbardhjen e dhëmbëve. Është një ilaç i natyrshëm që mund ta përdorë çdokush për të pasur një buzëqeshje të bukur. Është e sigurt, jo e shtrenjtë dhe e lehtë për t’u përdorur. Për ta përdorur, nuk ke nevojë për ndihmë profesionale ose pajisje të shtrenjta. Gjithçka që të duhet është pak njohuri dhe efekti është gati!

Karboni i aktivizuar për dhëmbët

Çfarë është qymyr druri i aktivizuar dhe pse përdoret për zbardhjen e dhëmbëve?

Karboni i aktivizuar është një lloj karboni që është trajtuar si shumë poroz. Shpesh përdoret në filtrat e ujit për shkak të vetive të saj pastruese. Kur përdoret si zbardhues dhëmbësh, qymyr druri i aktivizuar zakonisht përzihet me një produkt pastrimi dhëmbësh që tashmë e përdorni, si pastë dhëmbësh ose larje gojën. Kjo ndihmon për të pastruar dhëmbët tuaj, si dhe për t’i zbardhur ato me kalimin e kohës.

Cilat janë dobitë e përdorimit të qymyrit të aktivizuar për zbardhjen e dhëmbëve?

Karboni i aktivizuar është një detoksikues i fuqishëm që mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm duke hequr toksinat nga trupi. Siç e dini, shumica e toksinave që hasim çdo ditë vijnë nga ushqimi dhe uji. Karboni i aktivizuar lidhet me këto toksina dhe ndihmon në heqjen e tyre nga sistemi. Si rezultat, mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes, në pakësimin e bloating dhe lehtësimin e gazit dhe konstipacionit. Ajo është në dispozicion në çdo farmaci në formën e tabletave ose pluhur pa recetë.

Përveç vetive detoksifikuese, ajo ka edhe veti antibakteriale dhe antifungale që mund të ndihmojnë në luftimin e infeksioneve në gojë dhe fyt duke vrarë bakteret dhe kërpudhat e dëmshme. Gjithashtu, mund të zvogëlojë frymën e keqe të shkaktuar nga higjiena e keqe orale ose nga dieta e dobët, duke hequr bakteret që shkaktojnë frymëmarrje të keqe.

Përveç kësaj, parandalon grumbullimin e pllakëzave në dhëmbë, duke thithur shumë lloje bakteresh që shkaktojnë prishjen e dhëmbëve dhe sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Falë kësaj, mund të arrijmë efektin e zbardhjes së dhëmbëve.

 • Pastron buzët
 • Stimulon shëndetin e çamçakëzit
 • Përmirëson higjienën orale
 • Lufton me frymën e keqe.
 • Dhëmbë të bardhë
 • Heq njollat dhe çngjyrësimin

Si të përdorni qymyr druri të aktivizuar në dhëmbë?

Procesi i përdorimit të qymyrit për të zbardhur dhëmbët është i thjeshtë. Është e rëndësishme që qymyri të thërrmohet në një pluhur të hollë para se ta aplikojë në dhëmbë. Pastaj pluhuri duhet të përzihet me një sasi të vogël uji dhe të masazhohet në dhëmbë. Përzierja nuk duhet të jetë shumë e dendur ose tepër e rrallë. Mos harroni se duhet të ketë mjaft prej saj për të mbuluar dhëmbët në mënyrë të drejtë. Pastaj presim derisa përzierja të thahet mirë. Me këtë metodë duhen rreth 3-5 minuta për t’u tharë, pas së cilës mund të hiqet me furçë dhëmbësh ose të rinohet me ujë. Rezultatet zakonisht janë të dukshme pas vetëm një përdorimi dhe në shumicën e rasteve zgjasin deri në gjashtë muaj.

Një metodë tjetër është zbardhja e dhëmbëve me qymyr druri të aktivizuar duke e përdorur atë si zëvendësim të brumit të zakonshëm. Aktiviteti është identik me larja normale e dhëmbëve. Megjithatë, para kësaj, do të na duhet t’i shtypim mirë pllakat e aktivizuara të karbonit, të cilat pastaj do t’i përziejmë me një sasi të vogël uji (1 lugë çaji). Në vend të ujit, mund të përdorim edhe vaj kokosi. Tani mjafton të përzihemi mirë derisa të marrim konsistencën e brumit. Kur të jetë gati ngjitja jonë e zezë e bardhësimit, bëj si më poshtë:

 1. Rinoje gojën plotësisht me ujë
 2. Apliko një sasi të vogël paste në furçë dhe fillo të krehësh me lëvizje rrethore
 3. Veprimi duhet të zgjasë rreth 2 minuta
 4. Kur të mbarosh krehjen, rinoje gojën plotësisht me ujë
 5. Mos harroni të rinoheni edhe furçën, pasi në të do të mbeten sedimente të zeza

Sa e efektshme është qymyr druri i aktivizuar në krahasim me zbardhuesit e tjerë të dhëmbëve?

Sa efektiv është karboni i aktivizuar

Një nga arsyet kryesore pse zbardhja e dhëmbëve me qymyr druri është kaq e përhapur, është se është kaq e lehtë për t’u përdorur. Ju vetëm përzierje pluhur me ujë, aplikojnë atë në dhëmbët tuaj dhe presin disa minuta ndërsa ajo bën punën e saj. Kjo e bën një alternativë ideale për njerëzit që nuk kanë kohë për të parë një dentist, si dhe ata që thjesht nuk duan të shpenzojnë shuma më të mëdha parash.

Por, ç’të themi për efektshmërinë? Si krahasohet karboni i aktivizuar me llojet e tjera të zbardhjes së dhëmbëve?

Përgjigjja varet nga produkti ose metoda me të cilën e krahasojmë. Për shembull, kur bëhet fjalë për trajtimet në zyrë, zakonisht bëhen nga dentistët ose higjienistët dentarë në një mjedis klinik. Ato patjetër që janë më të shtrenjta dhe kërkojnë vizita sistematike dhe pasojat nuk janë shumë më të mira. Dikush mund të tundohet të thotë se në rastin e disa njerëzve, ndryshimet janë të papërsosura.

Nëse e krahasojmë me llambat Led, setet ose shiritat e bardhësimit, del se karboni i aktivizuar sjell rezultate më të mira. Megjithatë, duhet mbajtur mend se nuk mund ta përdorim sistematikisht. Trajtimet duhet të kryhen herë pas here. Për këtë arsye, rezultatet më të dobishme do të arrihen duke kombinuar karbonin e aktivizuar dhe duke zëvendësuar një paste të zakonshme me një paste zbardhuese me një aditiv të karbonit.  

Cilat janë disavantazhet e përdorimit të karbonit të aktivizuar për zbardhjen e dhëmbëve?

Disavantazhi i parë është se qymyri i aktivizuar mund të jetë gërryes dhe të shkaktojë ndjeshmëri ndaj dhëmbëve. Ajo gjithashtu mund të shkaktojë irritim, i cili nga ana tjetër mund të çojë në gingivitis dhe sëmundje të tjera periodontale.

Një tjetër disavantazh i përdorimit të saj është se mund të shkaktojë gojë të thatë ose grykë të thatë. Kjo sepse thith lagështirën nga goja, e cila shkakton mungesë të prodhimit të pështymës në gojë.

Për fat të keq, ajo gjithashtu mund të shkaktojë efektin e kundërt me atë të synuar – që është, në vend që të heqë çngjyrësimin, ajo mund të shkaktojë ato. Kjo mund të ndodhë kur i lajmë dhëmbët gabimisht ose përdorim ujë të pamjaftueshëm për këtë aktivitet.

Duke marrë parasysh këto aspekte, nëse nuk kemi përvojë me këtë lloj lëndë të parë, ia vlen së pari të provojmë pastë dhëmbësh të gatshme që përmbajnë set të aktivizuar karboni ose zbardhjeje. Kjo mund të jetë, për shembull, një grup i “Whitify” ose një paste “Whitify Carbon”. Falë saj, mund të kemi rezultate të mëdha dhe përveç kësaj, nuk do të ekspozohemi ndaj acarimit të mundshëm të zgavrës së gojës.

A mund të dëmtohen dhëmbët e qymyrit?

Ka mendime të ndryshme nëse qymyr druri i aktivizuar mund të dëmtojë dhëmbët. Disa dentistë pohojnë se efekti gërryes i karbonit mund të fshijë ezmën e dhëmbëve dhe të çojë në ndjeshmërinë e tyre. Të tjerë thonë se kjo nuk do të shkaktojë ndonjë dëm për aq kohë sa ju lani dhëmbët pas kësaj procedure dhe nuk e përdorni atë për një kohë të gjatë. Mbani parasysh se jo çdo qymyr druri i aktivizuar nuk është i sigurt për t’u përdorur në dhëmbë, prandaj sigurohuni që të bëni zgjedhjen e duhur para se të blini.