Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Shëndeti » Ndjeshmëria e dhëmbëve pas zbardhjes – nga çfarë rezulton?

Ndjeshmëria e dhëmbëve pas zbardhjes – nga çfarë rezulton?

Kur flasim për efektet anësore të zbardhjes së dhëmbëve, zakonisht nënkuptojmë hiperndjeshmëri të çamçakëzëve dhe buzëve. Kjo quhet ndjeshmëria e mukozës orale dhe është një fenomen shumë i zakonshëm simptomat e të cilit mund të eliminohen ose të reduktohen ndjeshëm.

Ndjeshmëria e dhëmbëve pas zbardhjes

Pse më dhembin shumë dhëmbët pas zbardhjes?

Shkaku i hiperndjeshmërisë ka shumë të ngjarë të jetë abuzimi i një prej kimikateve të përdorura për zbardhje, zakonisht peroksid hidrogjeni. Kur përdoret me tepri, mund ta djegë në kuptimin e mirëfilltë enën në dhëmbë. Enamel është lyrja më e jashtme e dhëmbëve tuaj. Kur ekspozohet ndaj acidit, ai bëhet poroz dhe humbet forcën e tij. Kjo e bën dhëmbin më të ndjeshëm ndaj forcave të jashtme, të tilla si përtypja ose kafshimi i diçkaje të vështirë.

Sa zgjat dhimbja pas zbardhjes së dhëmbëve

Dhimbja zakonisht zgjidhet brenda 2-3 ditëve, dhe në raste të veçanta zgjat rreth një javë. Nëse është shumë këmbëngulëse dhe kronike, duhet të kontaktoni dentistin tuaj për të përcaktuar nëse ka ndonjë dëmtim më serioz. Mbi këtë bazë, ai do të marrë vendime rreth trajtimit të mëtejshëm.

Si të lehtësohet dhimbja pas zbardhjes së dhëmbëve

Për të lehtësuar dhimbjet, rekomandojmë përdorimin e pastës së dhëmbëve që përmban nitrat kaliumi, fluorur natriumi ose klorur strontiumi. Kjo do të ndihmojë në pakësimin e inflamacionit dhe do të kufizojë dëmtimin e mëtejshëm të enamelit. Ushqimet dhe pijet acidike si agrumet, domatet dhe limonët duhet të shmangen gjithashtu derisa ndjeshmëria të fashitet. Pijet e ngrohta, ushqimet e ftohta dhe akulloret gjithashtu mund të shkaktojnë parehati.

Si t’i forcojmë dhëmbët pas zbardhjes

Si t'i forcojmë dhëmbët pas zbardhjes

Procedura e zbardhjes së dhëmbëve heq çngjyrësimin që mund të grumbullohet në balsamin e dhëmbëve me kalimin e kohës. Procedura zakonisht kryhet në një zyrë dentare. Nëse jeni duke kërkuar mënyra për të forcuar dhëmbët pas zbardhjes, ja disa këshilla që mund t’i ndiqni.

 1. Lajini dhëmbët të paktën dy herë në ditë me pastë dhëmbësh me fluor dhe furçë në lëvizje të vogla rrethore.
 2. Pini ujë rregullisht dhe shmangni pijet e sheqerna dhe ushqimet që mund të dëmtojnë ezmën e dhëmbëve.
 3. Hani ushqime të shëndetshme si frutat (në fazat e hershme shmangin agrumet), perimet, drithërat e plota dhe mishrat e butë për të marrë vitamina dhe minerale të mjaftueshme për dhëmbët e fortë.
 4. Kontrolle të rregullta dentare për të zbuluar ndonjë problem në një fazë të hershme para se të bëhen probleme më serioze.

Çamçakëzë të djegur pas zbardhjes së dhëmbëve

Çamçakëzët e djegur pas zbardhjes së dhëmbëve janë një efekt anësor shumë i zakonshëm. Kjo simptomë shpesh shkaktohet nga përdorimi i overlays zbardhues që janë tepër të fortë për dhëmbët tuaj. Pavarësisht nga metoda e zbardhjes e zgjedhur, metoda e përgjithshme është: nëse keni dhëmbë të ndjeshëm, është më mirë të filloni me përqendrimin më të ulët të mundshëm dhe gradualisht të rrisni intensitetin. Falë kësaj, do të shmangim këtë lloj problemesh.

Si të parandalohen çamçakëzët e djegur pas zbardhjes së dhëmbëve:

 • Përfitoni nga kompresa të buta e të ftohta që do të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve
 • Shmang pastë dhëmbësh të ashpra dhe intensive
 • Mund ta rinoni gojën me një zgjidhje të sodës së pjekjes

Dhembje dhëmbësh pas zbardhjes me një llambë

Herën e parë që përdor një pajisje për zbardhjen e llambave, mund të ndiesh dhembje dhëmbi. Kjo ndodh sepse xheli i bardhë i than dhëmbët dhe mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj dhëmbëve. Ka disa mënyra për ta shmangur këtë problem. Ju mund të përdorni një pastë dhëmbësh që përmban fluorur ose të rinoni gojën me sodë pasi të përdorni një pajisje për zbardhjen e llambave.

Si t’i zbardhim dhëmbët hipersensitivë në një mënyrë të sigurt?

Problemi i hiperndjeshmërisë pas zbardhjes së dhëmbëve ndodh mjaft shpesh, por ndodh edhe më shpesh kur përdorim produkte të paprovuara.

Sigurisht, metoda më e sigurt është të përdorim një procedurë profesionale të zbardhjes në një zyrë dentare, por le të mos e kemi veten, është një kosto e konsiderueshme që jo të gjithë mund ta përballojnë. Ka metoda alternative që mund të na sjellin rezultate po aq të mira dhe përveç kësaj janë të sigurta për shëndetin tonë. Në dispozicionin tonë janë 3 forma të ndryshme të zbardhjes:

 1. Whitify – Komplet zbardhues me dritë LED
 2. Whitify Strips – shirita zbardhues
 3. Whitify Carbon – pastë zbardhuese me xhel aktiv

Këto janë produkte të provuara që për mendimin tonë vlejnë për vëmendje. Ju gjithashtu mund të gjeni më shumë informacion rreth tyre në faqen tonë të internetit.

Administrimi pas zbardhjes së dhëmbëve

Procesi i zbardhjes së dhëmbëve mund të jetë i pakëndshëm, por rezultatet ia vlejnë! Për ta mbajtur të qartë buzëqeshjen, ju rekomandojmë të ndiqni këto këshilla të thjeshta:

 1. Hani ushqime të shëndetshme me shumë fruta dhe perime, pasi ato do t’ju ndihmojnë t’i mbani dhëmbët tuaj të shndritshëm dhe të shëndetshëm.
 2. Pini shumë ujë për ta mbajtur gojën të hidratuar dhe për të shmangur gjendjet e thatësisë.
 3. Shmangni pijet që njollosin dhëmbët tuaj, të tilla si kafeja, çaji ose vera e kuqe, sa më shumë të jetë e mundur
 4. Laj dhëmbët dy herë në ditë me pastë dhëmbësh me fluor
 5. Floss çdo ditë për të hequr pllakën nga hapësira midis dhëmbëve dhe nën çamçakëz ku brushing nuk ka efekt
 6. Programo vizita të rregullta te dentisti për të vëzhguar gjendjen e dhëmbëve