Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Shëndeti » Larja e dhëmbëve – sa shpesh, për sa kohë dhe në çfarë mënyre?

Larja e dhëmbëve – sa shpesh, për sa kohë dhe në çfarë mënyre?

Pasojat e higjienës së keqe orale mund të shkaktojnë jo vetëm probleme me tothakët dhe çamçakëzët, por edhe sëmundje të tjera të ndryshme. Pa përmendur, mund të të ulë vlerësimin për veten.Mjafton vetëm një moment çdo ditë për të shijuar një buzëqeshje të bukur dhe të shëndetshme. Larja e dhëmbëve nuk ka pse të jetë një punë shtëpie dhe madje mund të jetë argëtuese.

Larja e dhëmbëve

Si duhet t’i laj dhëmbët?

Larja e dhëmbëve është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për shëndetin tuaj oral. Ajo heq pllakëzat dhe grimcat e ushqimit që mund të shkaktojnë zgavrat, sëmundjet e çamçakëzit dhe karrotat. Për ta bërë këtë siç duhet, përdor këshillat e mëposhtme:

 1. Mbajeni furçën e dhëmbëve vertikalisht në mënyrë që të prekë dhëmbin në një kënd 45 gradë
 2. Furçë butësisht në lëvizje rrethore, duke u siguruar që të lani të gjitha sipërfaqet e çdo dhëmbi
 3. Lajeni gjuhën për të hequr bakteret që janë grumbulluar atje
 4. Krehni sipërfaqet e përtypjes së molarëve duke e mbajtur furçën horizontalisht drejt tyre.
 5. Pështyni ujin e tepërt pasi të laheni dhe të rinoheni me larje të gojës nëse është e nevojshme

Sa shpesh duhet t’i laj dhëmbët?

Këshillohet të paktën dy herë në ditë. Megjithatë, është e rëndësishme edhe të lahet gjuha e çamçakëzi, si edhe sipërfaqja përtypëse e molarëve dhe e dhëmbëve të mençurisë.

Sa kohë duhet të laj dhëmbët?

Kur i përgjigjemi kësaj pyetjeje, ka shumë faktorë për t’u shqyrtuar.

Së pari, lloji i furçës së dhëmbëve që përdorni do të bëjë një ndryshim.

Së dyti, lloji i pastës së dhëmbëve që përdorni ndikon edhe në sa kohë duhet t’i lani dhëmbët. Nëse keni dhëmbë të ndjeshëm, është më mirë t’i lani për një kohë më të shkurtër, pasi përbërësit në disa pastë dhëmbësh mund të irritojnë çamçakëzët dhe indet e gojës.

Së treti, shpeshtësia e brushës do të ndikojë edhe sa gjatë i lani dhëmbët. Nëse i lani dhëmbët dy herë në ditë, koha e rekomanduar për krehje është rreth 2 minuta.

Çfarë të lani dhëmbët – Cilën furçë dhëmbësh të zgjidhni?

Çfarë të lani dhëmbët - Cilën furçë dhëmbësh të zgjidhni?

Furçat e dhëmbëve janë në dispozicion në forma dhe madhësi të ndryshme. Furça manuale e dhëmbëve mund të përdoret me çdo lloj paste ose larje të gojës. Furçat elektrike të dhëmbëve fuqizohen nga bateritë ose elektriciteti dhe kanë parametra të ndryshëm të shpejtësisë së furçave. Gjithashtu, shpesh ndodh që ata të kenë një alarm që na tregon se sa kohë duhet t’i lajmë dhëmbët. Pra, cilën të zgjedhësh?

Aspekti më i rëndësishëm është se ai elektrik heq më mirë pllakëzat dhe mbeturinat ushqimore. Gjithashtu ndihmon në sëmundjen e çamçakëzit, sepse masazhon çamçakëzat dhe nxit rrjedhjen e gjakut. Furçat elektrike të dhëmbëve mund të jenë gjithashtu një opsion i mirë nëse doni të zbardhni dhëmbët ose të hiqni qafe çngjyrësimin që ka qenë e vështirë për t’u hequr me metoda të tjera. Në këtë rast, vlen edhe përdorimi i pastes “Whitify” ose shiritat e bardhësimit “Whitify Strips”.

Teknika të ndryshme brushimi – përshkrimi dhe shpjegimi

Teknikat e krehjes janë të rëndësishme për shëndetin oral. Ka shumë teknika të ndryshme furçash që mund t’i përdorni për të larë dhëmbët dhe secila është më e përshtatshme për njerëz të ndryshëm.

 • Teknika më popullore e brushës është teknika “rrethore”. Kjo teknikë është e mirë për njerëzit që kanë dhëmbë të ndjeshëm ose çamçakëz, sepse nuk u bën shumë presion. Lëvizja që bëjmë është një lëvizje rrotulluese rrethore. Metoda mund të përdoret nga fëmijët.
 • Një teknikë tjetër e zakonshme është «para-mbrapa», e cila siguron një pastrim më të plotë se teknika rrethore, por mund të irritojë dhëmbët ose çamçakëzët e ndjeshëm.
 • Teknika roller, e cila është një metodë për të kthyer dhe për të fshirë sipërfaqen e dhëmbëve, është ideale për njerëzit me sëmundje periodontale. Është një mënyrë e shkëlqyer për të filluar higjienën tuaj të përditshme orale sepse përfitimet e saj janë të dyfishta: mund t’ju ndihmojë të hiqni qafe pllakëzat dhe depozitat, por nëse tashmë keni probleme me sëmundjen e çamçakëzit ose prishjen e dhëmbëve, atëherë nuk keni pse të shqetësoheni për shkak të irritimit shtesë.
 • Metodë vibruese, në sajë të së cilës ne efektivisht do të heqin qafe pllakat nga xhepat gingival. Ajo konsiston në bërjen e lëvizjeve vibruese dhe vibruese drejt rrënjës së dhëmbit. Me këtë aktivitet, duhet të jemi të butë që të mos shkaktojmë acarim të çamçakëzëve.
 • Furça vendoset horizontalisht në rajonin gingival në një kënd prej 45° të drejtuar nga briskat në majë të rrënjës. Briskat duhet të jenë pjesërisht mbi çamçakëz dhe pjesërisht mbi kurorën e dhëmbit. Kur e shtypim furçën në çamçakëz, ajo duhet të shrytëzohet drejt sipërfaqeve të përtypjes me një dridhje të lehtë

Si t’i lani dhëmbët me një furçë dhëmbësh elektrike

Nëse jeni duke kërkuar një mënyrë për të përmirësuar shëndetin tuaj dentar, mund të dëshironi të mendoni të blini një furçë dhëmbësh elektrike. Furçat elektrike të dhëmbëve janë treguar më të efektshme se furçat manuale, sepse heqin më shumë pllakëzat dhe bakteret nga sipërfaqja e dhëmbëve. Kjo ndodh sepse ata janë në gjendje të arrijnë zona të vështira për t’u arritur në gojë. Ato ndihmojnë gjithashtu në reduktimin e gingivitit dhe sëmundjeve periodontale, të cilat mund të çojnë në komplikime serioze shëndetësore në të ardhmen.

E vendosim furçën e dhëmbëve në një kënd prej 45 gradësh drejt aeroplanit të kafshimit. Lajini dhëmbët për dy minuta, të paktën dy herë në ditë. Përveç kësaj:

 • Mos i shtyp shumë fort qimet e furçës së dhëmbëve.
 • Laj dhëmbët me lëvizje rrethore.
 • Mos kafsho kokën e furçës së dhëmbëve.
 • Lajeni gjuhën për të hequr qafe bakteret që mund të shkaktojnë probleme të këqija me frymëmarrjen dhe shëndetin oral

Udhëzime për larja e dhëmbëve për fëmijët

Udhëzime për larja e dhëmbëve për fëmijët

Larja e dhëmbëve është një nga zakonet më të rëndësishme që duhet të zhvilloni në fëmijëri. Jo vetëm që ndihmon për t’i mbajtur dhëmbët të pastër e të shëndetshëm, por edhe i ndihmon të mbajnë zakone të mira higjienike të gojës më vonë në jetë.

Dhëmbët e fëmijëve janë shumë të ndryshëm nga dhëmbët e të rriturve. Ato janë shumë më të buta dhe kanë më shumë hapësirë mes tyre. Prandaj, qimet e furçës duhen rrumbullakosur dhe mjaft të buta. Për fëmijët e vegjël, madhësia e kokës së furçës dhe gjatësia e dorezës janë gjithashtu të rëndësishme. Nuk mund të jetë shumë e gjatë, sepse fëmija mund të mbytet, por në të njëjtën kohë nuk mund të jetë shumë i shkurtër, sepse do të ketë një problem me arritjen e vendeve të vështira për t’u arritur në gojë.

Mos harro se fëmijët shpesh imitojnë lëvizjet tona, prandaj që nga fillimi ia vlen të zhvillojmë zakone të përshtatshme. Përpiqu të mos e detyrosh fëmijën, por më mirë ta inkurajosh. Tregoji si t’i lajë dhëmbët siç duhet dhe lëre të praktikohet para pasqyrës.

Efektet kur nuk i lani dhëmbët ose nuk e bëni gabimisht

Nëse neglizhoni higjienën e përditshme, ajo mund të shoqërohet me pasoja të tilla si caries :p, pllaka do të fillojë të dekalcify dentin, sëmundje periodontale, frymë të keqe. Mjerisht, probleme mund të na ndodhin edhe kur teknika e brushës së dhëmbëve është e pasaktë.

– Po i lan dhëmbët shumë gjatë.

Është e rëndësishme të mos i lani dhëmbët për shumë kohë, pasi kjo mund t’ju dëmtojë mishrat dhe dhëmbët. Larja tepër e shpeshtë mund të shkaktojë edhe abrazion enamel në sipërfaqen e dhëmbëve. Enamel mbron dhëmbin nga prishja e dhëmbëve, kështu që nëse ai prishet, ju do të jeni më të prirur ndaj kaviteteve dhe problemeve të tjera dentare.

– Larja e dhëmbëve shumë shpesh

Larja tepër shpesh mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj çamçakëzit dhe përfundimisht çon në erozion të çamçakëzit.