Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Ushqyerja dhe aktiviteti fizik » Dietë detoksifikuese – çfarë duhet të hani për të pastruar trupin?

Dietë detoksifikuese – çfarë duhet të hani për të pastruar trupin?

Një dietë që pastron trupin tonë nga toksinat mund të përmirësojë shumë shëndetin. Ajo do të ndikojë pozitivisht në mirëqenien tonë dhe do të na japë energji. Megjithatë, që ky proces të jetë i efektshëm, ai duhet të kryhet në një mënyrë të përshtatshme. Cilat ushqime duhet të zgjedhim ose cilat duhet shmangur? Çfarë të kërkoni gjatë dietës? Në këtë artikull do t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje.

Një dietë që pastron nga toksinat

[Ez-toc]

Pastrimi i dietës – dëmton apo ndihmon?

Një dietë që pastron trupin nga toksinat është një proces që mund të përmirësojë shumë punën e të gjithë trupit, si dhe të përmirësojë ndjeshëm shëndetin dhe mirëqenien tonë. Ka shumë përfitime, por ky proces duhet të kryhet në një mënyrë shumë të kujdesshme. Nuk mund të jesh shumë strikt, sepse mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin tonë. Nëse trupi ynë përdorej çdo ditë me një dozë të madhe kalorish dhe tani papritur nuk i jepet më, atëherë mund të përjetojë ndonjë tronditje. Prandaj, është shumë e rëndësishme që gradualisht ta lyeje trupin me ndryshimet.

Kur përdorni një dietë pastruese, këshillohet edhe të përdorni suplemente dietike që mbështesin pastrimin e trupit, si edhe të siguroni lëndë ushqyese thelbësore. Kjo do të përshpejtojë procesin e pastrimit, dhe gjithashtu do të sigurojë që trupi ka gjithçka që i nevojitet për funksionimin e duhur.

Dobitë e një diete pastruese

Një dietë pastruese e toksinave është një regjim detoksifikimi që synon të pastrojë trupin nga toksinat dhe substancat e tjera që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin. Teoria prapa dietës së pastrimit të toksinave është se disa ushqime ose kimikate në mjedis kanë një efekt në trup, të cilat mund të shkaktojnë një gamë të gjerë simptomash.

Dietat pastruese ndihmojnë për t’u mbrojtur nga sëmundjet duke hequr substancat që mund të jenë të dëmshme nga trupi. Përveç kësaj, ata mbështesin humbjen e peshës duke zvogëluar sasinë e kalorive të konsumuara. Ato kanë një efekt pozitiv në cilësinë e lëkurës dhe reduktojnë inflamacionin në trup.

Dieta më e mirë pastruese – çfarë të hamë dhe çfarë të shmangim?

Dieta më e mirë pastruese

Dieta pastruese është kryesisht një dietë perimesh dhe frutash e plotësuar me qull, kokteje frutash dhe pije të bazuara në lëngje perimesh. Siç sugjeron emri, ai ka për qëllim të detoksifikojë trupin pas një periudhe të gjatë të përdorimit të ushqimeve shumë të përpunuara

Një dietë pastruese është një dietë që përqendrohet në eliminimin e disa ushqimeve nga dieta juaj. I eliminoni këto ushqime për të pastruar trupin nga toksinat dhe për të përmirësuar kështu shëndetin e përgjithshëm. Kjo lloj diete mund të jetë një zgjedhje e mirë për njerëzit që duan të humbin peshë ose për njerëzit me një sistem tretës të ndjeshëm. Mund të përdoret edhe nga njerëz që kanë disa kushte mjekësore, si sindroma e zorrëve të irritueshme (IBS) ose sëmundja Crohn. Ka dy lloje kryesore të dietave pastruese: dietat kufizuese dhe dietat vegane. Dietat kufizuese kufizojnë numrin e kalorive që konsumon çdo ditë, ndërsa dietat vegane lejojnë vetëm ushqimet me bazë bimore. Të dy llojet e dietave mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë dhe të ndiheni më të shëndetshëm në përgjithësi, por kanë qëllime të ndryshme.

Çfarë të hamë?:

  • Produkte të pasura me: vitaminë C, E, beta-karotene, selenium, zink dhe polifenolë
  • Perime dhe fruta
  • Prodhime drithërash të plota (bukë e plotë, drithëra, groat, oriz kaf, makarona me drithëra të plota, bran)
  • Farat e legumit, arrat, farat dhe farat
  • Pi minimumi 2 litra ujë në ditë

Çfarë të mos hash?:

  • Ushqime shumë të përpunuara
  • Produkte që përmbajnë sheqer
  • Kafeja
  • Çaj i zi
  • Pije të gazuara dhe alkool

Rreziqet që lidhen me përdorimin e një diete pastruese

Rreziqet që lidhen me pastrimin e trupit janë të njëjta si me çdo dietë. Këtu përfshihen: dehidratimi, mungesa e lëndëve ushqyese, alergjitë ushqimore dhe probleme të tjera tretëse.

Në rastin ekstrem, një person mund të kequshqyer për shkak të mungesës së lëndëve ushqyese në dietë. Përveç kësaj, ka gjithmonë një mundësi që disa alergji ushqimore mund të zhvillohen.

Ka edhe disa gjendje shëndetësore që mund të rëndohen nga një dietë pastruese. Këtu përfshihen: diabeti, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet autoimune.

Megjithatë, këto rreziqe mund të minimizohen me planifikim dhe mbikëqyrje të kujdesshme nga një mjek ose nutritionist.

Efektshmëria e dietës pastruese

Gjithçka varet nga synimi ynë. Duhet të mbajmë parasysh se detoksi i trupit nuk drejtohet kryesisht në humbjen e peshës. Ajo mund të mbështesë proceset e humbjes së peshës, megjithatë, ky nuk është qëllimi kryesor. Përdorimi i dietës është për të ndihmuar heqjen e produkteve të panevojshme metabolike, heqjen e toksinave nga trupi dhe për të përmirësuar funksionimin e tij. Detoksifikimi i kryer siç duhet i trupit në këtë rast mund të jetë shumë efektiv.

Kush duhet të ndjekë një dietë pastruese?

Një dietë pastruese është më e përshtatshme për njerëzit që përjetojnë një çekuililibencë në sistemin tretës ose për ata që duan të përmirësojnë shëndetin e zorrëve. Disa njerëz mund të nxjerrin dobi nga pastrimi nëse përpiqen të bien në peshë ose nëse kanë probleme me konstipacionin ose me ndonjë problem tjetër tretës. Përveç kësaj, çdo person që dëshiron të përmirësojë cilësinë e përgjithshme të dietës së tyre duhet të shqyrtojë fillimin e një diete pastruese.