Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Dhimbja e shpatullave – shkaqet, simptomat, trajtimi – Çfarë ia vlen të dini?

Dhimbja e shpatullave – shkaqet, simptomat, trajtimi – Çfarë ia vlen të dini?

Dhimbja e krahëve është një sëmundje që mund ta bëjë të vështirë të kryesh veprimtari të përditshme dhe të ndikojë në cilësinë e jetës. Edhe pse mund të ketë shkaqe të ndryshme, në shumicën e rasteve është e lidhur me dëmtimin e muskujve, tendineve ose kyçeve. Në këtë artikull, do të përshkruajmë shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së krahut, simptomat që mund të shoqërojnë gjendjen dhe trajtimet për t’ju ndihmuar të lehtësoni dhimbjen dhe të rivendosni funksionalitetin e plotë të krahut tuaj.

Dhimbje krahu

[Ez-toc]

Shkaqet e dhimbjes së shpatullave – Cili mund të jetë shkaku i dhimbjes së shpatullave?

Dhimbja në krahë mund të prekë pjesë të ndryshme, të tilla si kyçet, muskujt dhe struktura të tjera përreth tyre. Zakonisht manifestohet si dhimbje e fortë, e fortë dhe ngurtësi në krah dhe në shpatull. Shkaqet më të zakonshme të dhimbjes në nyjen e shpatullës janë sëmundjet degjenerative, inflamacioni i muskujve të krahut, sindroma e tunelit karpal të shkaktuar nga inflamacioni i kapsulës së përbashkët, dëmtimi i tendinit të muskulit biceps të krahut ose të prangave rrotulluese, si dhe dëmtimet mekanike të shkaktuara nga tërheqja e krahut.

Nëse lëvizshmëria në nyje është mjaft e kufizuar dhe ka ngurtësi, kjo mund të tregojë të ashtuquajturën. “Supi i ngrirë”. Shkaqe të tjera të dhimbjes në krah janë sëmundjet e kyçeve të tilla si artriti psoriatik, cerma dhe tumoret e sipërme të mushkërive, të quajtur Pankoasts. Simptomat e dhimbjes rrezatuese në gjymtyrën e sipërme, të tilla si dhimbje në krahun e majtë, kyçin e dorës dhe dorën, mund të shkaktohen nga disku herniated shtyllën kurrizore cervical ose infarction miocardial kohët e fundit.

Dhimbja e krahut – diagnostikimi

Për diagnozën e saktë të problemeve të dhimbjes së shpatullave, specialistët kryejnë intervista të sakta me pacientët. Bazuar në informacionin e mbledhur, mjekët mund t’i referojnë pacientët për teste të përshtatshme diagnostike, të tilla si rrezet X, skanimet CT ose imazhe të rezonancës magnetike.

Nëse përjetoni dhimbje krahu pas një dëmtimi, si për shembull një rënie, mund të jetë i nevojshëm një ekzaminim radiologjik i menjëhershëm. Për pacientët që përjetojnë dhimbje në shpatullën e natës, dhimbje në sqetull ose dhimbje të ngutshme të kockave të krahut, mund të kërkohen analiza më të komplikuara diagnostike, si tomografia e llogaritur ose imazhe me rezonancë magnetike, për të përjashtuar kancerin.

Përveç kësaj, në rast të sëmundjeve të dyshuara degjenerative ose cermës, mjeku mund të rekomandojë analiza laboratorike të tilla si norma e sedimentimit të eritrocitit, CRP, ose acid urik. Në rast dyshimi për probleme të muskujve të shpatullave, mjekët mund të kryejnë analiza të veçanta klinike për të marrë një diagnozë më të hollësishme.

Dhimbja e krahut – simptomat

Dhimbja e krahut - simptomat

Kur dhimbja lind si pasojë e një dëmtimi, është e rëndësishme të përcaktohet me saktësi momenti kur lëndimi ka ndodhur nëpërmjet intervistave të hollësishme me pacientin. Falë kësaj, është e mundur të ngushtohet shkaqet e mundshme të dhimbjes në zonën e shpatullës. Në rastin e dëmtimeve të shkaktuara nga aksidentet, shpesh është e nevojshme të kryhet një ekzaminim me rreze X i kësaj zone. Megjithatë, në rastin e simptomave të pazakonta, të tilla si dhimbje në kohë të caktuara (zakonisht gjatë natës) ose dhimbje në kockën e krahut, mjeku mund t’i referohet pacientit për diagnostikim të mëtejshëm, për shembull tomografia e llogaritur ose imazhe me rezonancë magnetike.

Për sëmundjet degjenerative, rekomandohen teste laboratorike si acidi urik, CRP dhe ESR. Për sëmundje më serioze të muskujve të shpatullave, testet e specializuara janë të mundshme, por është më mirë të konsultoheni me një mjek për rekomandime.

Dhimbja e krahut – trajtim farmakologjik dhe kirurgjik

Në varësi të shkakut dhe llojit të sëmundjes, trajtimi i drogës mund të përdoret. Për dhimbje në krah, parakram, krah ose shpatull, injeksione lokale glucocorticoid mund të jetë e nevojshme për të reduktuar dhimbjen. Injeksionet e plazmës ose acidit hialuronik të pasur me pllakëza mund të përdoren edhe për të rigjeneruar indet. Në rast të dhimbjeve të forta, mjeku mund të rekomandojë qetësues, por duhet mbajtur mend se përdorimi i tyre afatgjatë duhet të konsultohet me një mjek.

Për kushte më serioze, të tilla si dëmtimi i laboratorit, dislokimi i përsëritur i shpatullës, inflamimi i prangave rrotulluese ose degradimi i rreshtimit të nyjave, trajtimi kirurgjik mund të jetë i nevojshëm. Procedurat arthroskopike janë procedurat kirurgjike më së shpeshti të kryera, dhe kapsulolimentotomi arthroskopike mund të përdoret për shpatull të ngrirë, kur ka dhimbje akute në shpatull dhe krahu nuk mund të ngrihet.

Kura në shtëpi për ushtrimet e dhimbjes së shpatullave

Ka mënyra të ndryshme për të lehtësuar dhimbjet e shpatullave në shtëpi. Nëse tregohet, mund të përdoren feta balte, të cilat sjellin lehtësim. Analgjezikë dhe anti-inflamues gjithashtu ndihmojnë, dhe në rastet e dhimbjeve të forta, barnat jo-steroide në tableta janë një zgjidhje efektive.

Përveç kësaj, ia vlen të bësh ushtrime që synojnë të rivendosin gamën e humbur të lëvizjes dhe ekuilibrin e muskujve. Një nga këto ushtrime është të qëndrosh me hapa të mëdhenj dhe ta ngresh shtyllën mbi kokë, me tensionin e muskujve të barkut. Këto ushtrime duhet të kryhen në disa seri, 10-15 përsëritje secila, për të ndihmuar në arritjen e gamës së përshtatshme të lëvizjes. Ju gjithashtu mund ta modifikoni këtë ushtrim duke lëvizur shtyllën pas kokës dhe duke përkulur gjymtyrët e sipërme në kyçet e bërrylit.

Sëmundjet e krahëve

Shkaku i dukshëm i dhimbjes së shpatullave është trauma mekanike ose lëndimi, por këto nuk janë shkaqet e vetme. Dhimbja mund të preket edhe nga sëmundje të ndryshme, të cilat shpesh varen nga mënyra jonë e jetesës.

Njerëzit që kalojnë shumë kohë para kompjuterit ose kryejnë aktivitete të përsëritura shpesh vuajnë nga sindroma e tunelit karpal, gjë që është mjaft e zakonshme. Një sëmundje më pak e zakonshme, por po aq shqetësuese është sindroma e tunelit të nën-shpatullës, ku dhimbja ndodh kur ngrihet dora mbi supe. Njerëzit që e përsërisin shpesh këtë lëvizje janë veçanërisht të prekshëm nga kjo gjendje.

Simptomat e ngjashme të dhimbjes mund të tregojnë dëmtim të pranga rrotullues në shpatull ose ndryshime degjenerative, të cilat më shpesh prekin njerëzit mbi 50 vjeç. Një simptomë karakteristike këtu është dhimbja e vazhdueshme në krah, e cila me kalimin e kohës çon në një kufizim të lëvizshmërisë së saj.

Dhimbja e krahëve mund të rezultojë edhe nga inflamacioni i kapuçëve, bicepseve dhe tricepsit ose muskujve deltoidë. Në këtë rast, ngurtësia në krah pas zgjimit është një simptomë tipike dhe mund të shoqërohet edhe ethe ose gjendje subfebrile.

Një arsye tjetër për dhimbje në krah mund të jetë bursiti, i cili shkakton dhimbje shumë të forta të shpatullave, veçanërisht gjatë natës.

Një nga sëmundjet e zakonshme të krahut është i ashtuquajturi krah i ngrirë, ku dhimbja ndodh pa dëmtime mekanike dhe gradualisht intensifikohet, gjë që pengon aktivitetet e përditshme dhe çon në dhimbje edhe në pushim.

Problemet e shpinës, veçanërisht në shtyllën kurrizore të qafës së mitrës, janë një shkak më pak i dukshëm i dhimbjes së shpatullave. Njerëzit që bëjnë një jetë sedentare dhe punojnë gjatë në kompjuter janë veçanërisht të prekshëm ndaj zhvillimit të degjenerimit vertebral dhe presionit në nervat që shkojnë në muskujt e krahut. Kjo mund të çojë në mpirje dhe dhembje të përsëritura.

Dhimbja e krahut – rehabilitim

Dhimbja e krahut - rehabilitim

Rehabilitimi mund të jetë një pjesë thelbësore e luftës kundër dhimbjes. Format më të zakonshme përfshijnë:

  1. Terapia fizike – është një terapi që përdor lloje të ndryshme të energjisë, të tilla si rryma elektrike, valët ultrasonike, drita lazer, për të reduktuar dhimbjen, inflamacionin dhe për të përshpejtuar procesin e shërimit.
  2. Ushtrimet – Ushtrimet dhe shtrirja mund të ndihmojnë në rritjen e gamës së lëvizjes dhe forcës së muskujve të krahut, gjë që mund të zvogëlojë dhimbjen dhe të përmirësojë funksionin.
  3. Masazhi – Një masazh profesional mund të ndihmojë në relaksimin e muskujve të tensionuar, reduktimin e dhimbjeve dhe rritjen e gamës së lëvizjes.
  4. Cryotherapy – trajtimi i ftohtë mund të ndihmojë në reduktimin e dhimbjeve dhe ënjtje.
  5. Terapia manuale – Një terapist manual mund t’ju ndihmojë të qetësoni muskujt, të përmirësoni gamën tuaj të lëvizjes dhe të zvogëloni dhimbjet.
  6. Terapia e akupunkturës – Akupunktura është një metodë që përfshin futjen e gjilpërave të holla në lëkurë për të reduktuar dhimbjen dhe stresin.
  7. Ilaçet – Në disa raste, qetësuesit ose anti-inflamatori mund të rekomandohen nga mjeku juaj për të zvogëluar dhimbjet dhe inflamacionin.