Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Dhimbje në muskuj dhe nyje – shkaqe, simptoma, trajtim – si të luftoni?

Dhimbje në muskuj dhe nyje – shkaqe, simptoma, trajtim – si të luftoni?

Dhimbjet e muskujve dhe të kyçeve mund të jenë kaq shqetësuese, saqë do të parandalojnë funksionimin e përditshëm. Prandaj, ia vlen të dimë se cilat janë shkaqet, simptomat dhe si t’i trajtojmë ato në mënyrë të efektshme.

Dhimbje muskujsh dhe nyjesh

[Ez-toc]

Çfarë është dhimbja e muskujve dhe e kyçeve

Dhimbja e muskujve dhe e kyçeve është një nga problemet më të zakonshme shëndetësore me të cilat përballen njerëzit në mbarë botën. Mund të shkaktohet nga shumë faktorë, si mbingarkesa, sëmundjet, dëmtimet dhe plakja.

Dhimbja e muskujve dhe e kyçeve mund të ndihet në pjesë të ndryshme të trupit, të tilla si gjunjët, shpatullat, kurrizi, qafa, shpatullat dhe bërrylat. Mund të jetë e dhimbshme, e mprehtë, e mprehtë, e ngurtë ose e tërhequr. Në varësi të natyrës dhe ashpërsisë së dhimbjes, ajo mund të ndikojë në funksionet e përditshme dhe të prishë cilësinë e jetës.

Vlen të përmendet se dhimbjet e patrajtuara të muskujve dhe të kyçeve mund të çojnë në probleme më serioze shëndetësore në të ardhmen, kështu që është e rëndësishme të gjendet një zgjidhje efektive.

Shkaqet e dhembjeve të muskujve dhe të kyçeve

Dhimbja e muskujve dhe e kyçeve mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Një nga faktorët më të zakonshëm është mbingarkesa e muskujve dhe kyçeve, të cilat mund të rezultojnë nga ushtrimi i tepërt fizik, postura e papërshtatshme, ngritja e pamjaftueshme e peshës ose ulja e tepërt.


Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në dhimbjet e kyçeve dhe muskujve janë: osteoartriti, artriti reumatoid, dhimbja e shpinës dhe dëmtimet sportive. Sëmundjet si diabeti, sëmundjet e tiroidit, kanceri dhe sëmundjet autoimune mund të shkaktojnë edhe dhembje në muskuj dhe në kyçe. 
Ia vlen të kujtojmë se dhimbjet e muskujve dhe të kyçeve janë shpesh të lidhura me moshën, prandaj janë më të zakonshme te njerëzit e moshuar.

Simptomat e dhimbjeve të muskujve dhe të kyçeve

Dhimbja e muskujve dhe dhimbja muskulare mund të shkaktojnë:

  • Ngurtësi dhe dhembje
  • Ngërçe të dhimbshme muskujsh
  • Butësi
  • Dobësi e përgjithshme
  • Oedema
  • Gama e kufizuar e lëvizjes
  • Dhimbje gjatë lëvizjes ose përdorimit të zonës së prekur
  • Vështirësi në ecje, në këmbë ose në ngjitje të shkallëve
  • Ndjesi bluarjeje kur lëviz nyja
  • Dhembje që keqësohet kur kryen aktivitete

Diagnoza e dhembjeve të muskujve dhe të kyçeve – Llojet

Diagnoza e dhembjeve të muskujve dhe të duarve të përbashkëta

Dhimbja është gjithashtu e lidhur me sëmundjet sistemike, të tilla si sëmundjet reumatizmave. Këto sëmundje ndikojnë dukshëm në simptomat tek pacientët, duke shkaktuar dhimbje të muskujve dhe të kyçeve.

Përveç kësaj, dhimbjet e këtij lloji mund të kenë ashpërsi dhe karakter të ndryshëm, gjë që varet nga struktura që është burimi i tyre. Dhimbja e kockave është zakonisht e thellë, depërtuese ose e mërzitshme dhe shpesh shoqërohet me dëmtime, infeksione të kockave, çrregullime hormonale ose kancer. Dhimbja e muskujve është më e dobët se dhimbja e kockave, por mund të jetë e pakëndshme, veçanërisht me ngërçet e muskujve. Sëmundjet e këtij lloji shoqërohen me dëmtime, rrjedhje të dëmtuara të gjakut në muskul, infeksione dhe kancer.

Dhimbja e ligamentit dhe tendinit quhet edhe më e dobët se dhimbja e kockave, por ajo intensifikohet kur zgjat këto struktura. Në këtë rast, lehtësimi kryesisht vjen nga pushimi. Dhimbja e Bursalit shoqërohet me dëmtime në këtë zonë dhe ndihet gjatë lëvizjeve që përfshijnë këtë strukturë, dhe gjithashtu mund të shkaktojë ënjtje brenda nyjave.

Dhimbja e përbashkët mund të shkaktohet nga arthrosis, dmth ndryshimet degjenerative në kyçet, të cilat janë rezultat i shumë proceseve të shkatërrimit të cartilage articular dhe, në raste më të këqija, indet e kockave. Ashpërsia e dhimbjes varet nga patologjia që ka prekur nyjat, dhe mund të jetë akute në rast infeksioni ose dëmtimi, ose kronike në rastin e artritit reumatoid me simptoma përkeqësuese gjatë lëvizjes.

Trajtimi farmakologjik i dhimbjeve të muskujve dhe të kyçeve

Trajtimi i dhimbjeve të muskujve duhet të synojë gjetjen e burimit të saj. Vetëm në këtë mënyrë është e mundur të lehtësohet dhembja ose madje të eliminohet plotësisht. Duke ditur se çfarë shkakton dhimbje të muskujve dhe të kyçeve, mund të përdorim një nga disa metoda të provuara.

Në rastin e dëmtimeve mekanike, kompresa të freskëta ose kompresa të ngrohta shpesh përdoren si një mënyrë për të lehtësuar dhembjet. NSAIDs të tilla si ibuprofen, naproxen, diclofenac dhe acid acetylsalicylic janë gjithashtu efektive në ndihmën për lehtësimin e dhimbjes. Gjithashtu ia vlen të përdoren suplemente dietike për kyçe të tilla si Beflexan ose Proflexen.

Nëse dhimbja zgjat më shumë se 7 ditë dhe nuk ka asnjë shkak për të, është e rekomanduar për të vizituar një mjek.

Për të parandaluar dhembjet e përsëritura, është e rëndësishme të ndiqni disa rregulla. Aktiviteti i rregullt fizik si noti, ecja dhe çiklizmi është kyç. Po aq e rëndësishme është një dietë e ekuilibruar që do t’i sigurojë trupit vitaminat dhe mineralet e nevojshme. Mos harro të qëndrosh i hidratuar dhe të shmangësh situata stresuese.

Terapi natyrore dhe alternative për të trajtuar dhimbjen e muskujve dhe të kyçeve

Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë mënyra të natyrshme dhe alternative për të trajtuar dhembjet e muskujve dhe të kyçeve. Këto terapi përfshijnë lloje të ndryshme masazhesh, akupunkturë, terapi manuale, terapi fizike dhe shumë më tepër. Ato janë popullore sepse jo vetëm lehtësojnë dhimbjen, por ndihmojnë edhe në rivendosjen e lëvizshmërisë dhe funksionalitetit të kyçeve. Përveç kësaj, ndryshe nga trajtimet farmakologjike, terapitë natyrore dhe alternative janë të sigurta dhe nuk shkaktojnë efekte anësore.

Ushtrime dhe rehabilitim në trajtimin e dhimbjeve të muskujve dhe të kyçeve

Ushtrimet dhe rehabilitimi janë të rëndësishme në trajtimin e dhimbjeve të muskujve dhe të kyçeve, sepse ndihmojnë në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e funksionalitetit të kyçeve. Ushtrime të tilla si yoga dhe Pilates janë veçanërisht efektive, sepse ato ndihmojnë në shtrirjen dhe forcimin e muskujve, gjë që zvogëlon presionin në kyçe. Rehabilitimi, i kombinuar me ushtrimet fizike, mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe në rritjen e gamës së lëvizjeve. Këshillohet që të konsultoheni me mjekun ose fizioterapistin para se të nisni ndonjë ushtrim për të shmangur ndërlikimet e mundshme.

Parandalimi i dhimbjeve të muskujve dhe të kyçeve

Dhimbja e muskujve dhe e kyçeve mund të parandalohet duke udhëhequr një mënyrë jetese aktive, duke ndjekur një dietë të ekuilibruar, duke u shtrirë rregullisht, duke shmangur aktivitetet me ndikim të lartë që mund të rrisin rrezikun e dëmtimit dhe mbingarkesës dhe duke veshur këpucë të përshtatshme. Përveç kësaj, është e rëndësishme të pushoni e të flini mjaftueshëm dhe të menaxhoni nivelin e stresit. Marrja e suplementeve të tilla si acidet yndyrore turmerike dhe omega-3 mund të ndihmojnë gjithashtu në reduktimin e inflamacionit të lidhur me dhimbjet e muskujve dhe të kyçeve.

Përmbledhje: Si të përballosh dhimbjen e muskujve dhe të kyçeve

Dhimbje të përbashkët dhe të muskujve zakonisht ndodh në të moshuarit ose tepër fizikisht aktive, por kjo nuk është një rregull. Ne mund t’i trajtojmë ato në shumë mënyra, të tilla si suplementimi i përshtatshëm, ushtrimet, terapitë ose trajtimi farmakologjik. Pavarësisht nga metoda që zgjedhim, duhet të kujtojmë se kyçet dhe muskujt duhet të kujdesen në çdo moment të jetës sonë, jo vetëm kur vjen dhimbja.