Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Si të përballeni me dhimbjen e muskujve dhe temperaturën? Shkaqet, simptomat dhe trajtimet

Si të përballeni me dhimbjen e muskujve dhe temperaturën? Shkaqet, simptomat dhe trajtimet

Shumë prej nesh kanë përjetuar dhembje muskujsh dhe ethe gjatë sëmundjeve si gripi ose i ftohti. Këto simptoma shpesh ndodhin së bashku dhe mund të shkaktojnë një mungesë të konsiderueshme të pakëndshme. Dhembjet e muskujve dhe ethet janë disa nga sëmundjet më të zakonshme që hasin shumë njerëz.

Artikulli do t’ju tregojë se çfarë i shkakton këto simptoma, si t’i njihni dhe si t’i trajtoni ato. Gjithashtu, do të lexoni për metoda të efektshme për të lehtësuar dhembjet dhe temperaturën më të ulët dhe si të parandaloni dhembjet dhe ethet e muskujve.

Dhembje muskujsh dhe ethe

[Ez-toc]

Dhimbje muskujsh dhe ethe – çfarë është ajo dhe cilat janë shkaqet?

Dhimbja e muskujve dhe ethet janë simptoma që shpesh shoqërojnë sëmundje infektive të tilla si gripi, ftohjet, pneumonia ose fyti strep. Viruset dhe bakteret që shkaktojnë këto sëmundje shkaktojnë reagimin imunitar të trupit, i cili shkakton simptoma të tilla si ethe, dhimbje muskujsh dhe dobësi.

Shkaqe të tjera të dhembjeve dhe të etheve të muskujve mund të përfshijnë dëmtimet e muskujve, ushtrimet e tepërta, stresin ose sëmundjet autoimune. Në rastin e dëmtimeve të muskujve, të tilla si tendosje ose këputje, këto simptoma vijnë si pasojë e dëmtimit të indit muskulor dhe shkaktojnë dhimbje dhe inflamacion.

Simptomat e dhimbjes së muskujve dhe etheve – si t’i njohësh?

Simptomat e dhimbjeve të muskujve dhe ethet përfshijnë:

  • ethe mbi 38 gradë Celsius
  • dhimbje muskujsh dhe nyjesh
  • dobësi dhe lodhje
  • dhimbje koke dhe dhimbje fyti
  • hundë e fortë dhe kollë

Këto simptoma zakonisht shfaqen papritur dhe zhvillohen brenda disa orëve ose ditëve. Në rastin e infeksioneve virale, të tilla si gripi, këto simptoma mund të zgjasin nga disa ditë deri në disa javë.

Dhimbje muskujsh pa ethe – cilat janë shkaqet dhe si të merren me të?

Dhembje muskujsh pa ethe - shkaqe

Dhimbja e muskujve pa ethe mund të shkaktohet nga shumë faktorë, të tilla si tendosje e tepruar e muskujve, stresi ose sëmundjet autoimune. Në rastin e ushtrimit të tepërt fizik, të tilla si stërvitje intensive, dhimbja e muskujve mund të shkaktohet nga dëmtimi i indit muskulor, duke çuar në inflamacion dhe dhimbje.

Në rastin e sëmundjeve autoimune, të tilla si myositis, dhimbja e muskujve mund të shkaktohet nga shkatërrimi i indeve të veta të muskujve nga sistemi imunitar. Në këtë rast, trajtimi do të përqëndrohet në trajtimin e sëmundjes autoimune që është shkaku i dhimbjeve të muskujve.

Nëse dhimbja e muskujve nuk lidhet me sëmundjen, mund të përpiqeni ta lehtësoni atë duke aplikuar akull ose nxehtësi në muskujt e lënduar, duke përdorur ushtrime masazhi ose zgjatjeje. Gjithashtu, është e rëndësishme t’i japësh trupit pushimin e duhur dhe të shmangësh ushtrimet e tepërta fizike.

Si t’i trajtosh dhembjet dhe ethet e muskujve? Kura për shtëpi dhe qetësues

Në rastin e sëmundjeve infektive të tilla si gripi, analgjezikët dhe antipyretikët, të tilla si Paracetamol ose Ibuprofen, zakonisht përdoren për të lehtësuar simptomat e dhimbjeve të muskujve dhe etheve. Është gjithashtu e rëndësishme të pini shumë lëngje dhe të pushoni për t’i dhënë trupit tuaj kohë për të luftuar sëmundjen.

Në rastin e dhimbjeve të muskujve të shkaktuara nga trauma ose ushtrimet e tepruara fizike, zakonisht përdoren metoda për të lehtësuar dhimbjen, të tilla si aplikimi i akullit në njolla të dhimbshme, aplikimi i vajoreve analgjezike ose ushtrimet e shtrirjes.

Nëse simptomat e dhembjeve të muskujve dhe të etheve vazhdojnë për më shumë se disa ditë ose janë shumë të rënda, konsultohuni me një mjek.

Dhimbje muskujsh dhe nyjesh me grip – si t’i përballosh?

Dhimbjet e muskujve dhe të kyçeve janë simptoma të zakonshme të gripit. Në rast të simptomave të lehta, zakonisht përdoren analgjetikët dhe antipyretikët, si paracetamoli ose ibuprofeni. Është gjithashtu e rëndësishme të pini shumë lëngje dhe të pushoni për t’i dhënë trupit tuaj kohë për të luftuar sëmundjen.

Në rast të simptomave më serioze, të tilla si vështirësi në frymëmarrje, shkurtim të frymëmarrjes ose dhimbje gjoksi, konsultohuni menjëherë me një mjek.

Si t’i parandalojmë dhembjet dhe ethet e muskujve? Stil i shëndetshëm jetese dhe higjienë

Për të parandaluar dhembjet dhe ethet e muskujve, është e rëndësishme të bësh një jetë të shëndetshme dhe të kujdesesh për higjienën. Ia vlen të kujdesesh për aktivitetin e rregullt fizik, ushqimin e shëndetshëm dhe sasinë e duhur të gjumit.

Në rastin e sëmundjeve infektive të tilla si gripi, është gjithashtu e rëndësishme të shmangni kontaktin me njerëzit që janë të sëmurë, të lani duart shpesh dhe të përdorni dezinfektues.

Gjithashtu, është e rëndësishme të shmangim ushtrimet e tepërta fizike, sidomos nëse trupi dobësohet ose nuk ndihemi mirë. Aktiviteti i tepërt fizik mund të na e dobësojë trupin dhe të rritë rrezikun e sëmundjeve ngjitëse.

A mund të zgjatë më shumë dhembja e muskujve me grip? Cilat janë komplikimet?

Dhimbje muskujsh dhe gripi

Me gripin, simptomat e dhimbjeve të muskujve dhe të etheve zakonisht zhduken brenda disa ditësh ose javësh. Megjithatë, në disa raste, dhembjet e muskujve dhe lodhja mund të zgjasin më shumë, madje edhe disa muaj. Kjo formë e sëmundjes quhet sindroma e lodhjes kronike.

Përveç kësaj, disa ndërlikime të gripit, të tilla si pneumonia ose meningjiti, mund të shkaktojnë dhimbje të muskujve dhe ethe. Prandaj, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se disa ditë ose janë shumë të rënda.

Përmbledhje

Dhimbja e muskujve dhe ethet janë simptoma të zakonshme të sëmundjeve infektive të tilla si gripi. Ato mund të shkaktohen edhe nga traumat, mbijetesa ose sëmundjet autoimune.

Është e rëndësishme të njohim siç duhet shkakun e dhimbjeve të muskujve dhe ethes, në mënyrë që të jemi në gjendje t’i trajtojmë ato në mënyrë efektive. Me sëmundjet infektive, zakonisht përdoren analgjezikët dhe antipyretikët, dhe është gjithashtu e rëndësishme të pushoni dhe të pini shumë lëngje. Në rastin e dhimbjeve të muskujve të shkaktuara nga trauma ose ushtrimi i tepruar fizik, zakonisht përdoren metoda për të lehtësuar dhimbjen, të tilla si aplikimi i akullit në njolla të dhimbshme ose përdorimi i vajgurit analgjezik.

Për të parandaluar dhembjet dhe ethet e muskujve, ia vlen të bësh një jetë të shëndetshme, të kujdesesh për higjienën dhe të shmangësh ushtrimet e tepërta fizike. Nëse simptomat e dhembjeve të muskujve dhe të etheve vazhdojnë për më shumë se disa ditë ose janë shumë të rënda, konsultohuni me një mjek.