Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Dhimbja e kyçeve – trajtimi, simptomat, shkaqet – Si të merreni me dhimbjet e kyçeve?

Dhimbja e kyçeve – trajtimi, simptomat, shkaqet – Si të merreni me dhimbjet e kyçeve?

Dhimbja e përbashkët është një problem i zakonshëm që mund të ndikojë në cilësinë tuaj të jetës dhe të kufizojë aktivitetet tuaja të përditshme. Në këtë artikull, do të mësoni se cilat janë simptomat më të zakonshme të dhimbjes së përbashkët, çfarë mund të jetë duke shkaktuar dhimbjen dhe si ta përballoni atë. Lexoni më pas për të mësuar rreth trajtimeve efektive për dhimbje të përbashkët dhe gëzojnë shëndet të plotë dhe ushtrime!

Arthralgia

[Ez-toc]

Çfarë është dhimbja e përbashkët?

Dhimbja e përbashkët është një sëmundje që prek një numër në rritje njerëzish, si të rinj, ashtu edhe të moshuar. Është një ndjenjë parehatie dhe dhimbjeje që ndodh në zonën e kyçeve. Mund të shoqërohet me ngurtësi, ënjtje ose kufizim të lëvizshmërisë. Dhimbja e përbashkët është një simptomë e shumë sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjet degjenerative, autoimune ose infektive.

Llojet e dhimbjeve të kyçeve

Ka lloje të ndryshme dhimbjesh të përbashkëta. Këto mund të jenë dhimbje akute, therëse, djegie, dridhje ose dhembje të mërzitshme. Në varësi të shkakut të dhimbjes, ajo mund të ndodhë në një nyje ose disa nyje njëherësh. Dhimbja e përbashkët mund të shkaktohet nga dëmtimet, sëmundjet ose mbipuna. Gjithashtu mund t’i ndajmë në 2 grupe:

  • inflamuese (ënjtje e përbashkët, ngrohtësi dhe skuqje)
  • jo-inflamuese (pa ënjtje, skuqje të nyjave dhe ngrohtësinë e saj)

Dhimbja e përbashkët – shkaqe

Dhimbja e përbashkët - shkaqe

Shkaqet e dhimbjes së përbashkët janë të ndryshme. Këto mund të jenë sëmundje reumatizmatike të tilla si artriti reumatoid, lupus ose cerma. Dhimbja e përbashkët gjithashtu mund të shoqërohet me sëmundje degjenerative të tilla si artrozë ose osteoarthritis e shtyllës kurrizore. Një tjetër shkak i dhimbjes së përbashkët mund të jetë një infeksion, si sëmundja Lyme ose sëmundja Lyme. Faktorët e rrezikut për dhimbje të përbashkët përfshijnë edhe stresin, dietën dhe gjenetikë.

Simptomat e dhimbjes së përbashkët

Simptomat e dhimbjes së përbashkët janë kryesisht dhimbje dhe ngurtësi në zonën e përbashkët. Kjo shpesh shoqërohet me ënjtje, skuqje ose kufizim të lëvizshmërisë së përbashkët. Simptomat e dhimbjes së përbashkët mund të përkeqësohen gjatë lëvizjes, si dhe në pushim. Shpesh shoqërohet me sëmundje të tjera, si rraskapitja ose ethet.

Dhimbja e përbashkët – trajtim

Trajtimi i dhimbjes së përbashkët varet nga shkaku. Në rastin e sëmundjeve reumatizmave, përdoren ilaçe anti-inflamuese, steroide, ilaçe që ndryshojnë sëmundjet dhe terapi biologjike. Në rastin e sëmundjeve degjenerative, përdoren analgjezikët dhe ilaçet që ndikojnë në rigjenerimin e cartilage artikulare. Ka edhe kura natyrale për dhimbjet e kyçeve, të tilla si dieta, akupunktura, masazhet ose ushtrimet.

Kura natyrore për kurimin e dhimbjeve të kyçeve në shtëpi

Kura natyrore për dhimbjet e kyçeve

Në rastin e dhembjeve të kyçeve, mund të provoni edhe ilaçe për shtëpinë për të lehtësuar sikletin. Shembuj të këtyre metodave janë banjat me kripë me shtimin e vajrave esenciale, kompresave të ngrohta, ushtrimeve për shtrirje, si dhe shmangia e faktorëve provokues si qëndrimi i zgjatur në një pozicion ose mbingarkesa e përbashkët.

Kur të takosh një doktor?

Në rast dhimbjeje të vazhdueshme të kyçeve, duhet të konsultoheni me një mjek. Mjeku do të kryejë ekzaminimin, do të urdhërojë testet e nevojshme dhe do të vendosë për trajtimin e mëtejshëm. Një tregues për një vizitë urgjente te mjeku është dhimbja e papritur dhe e fortë, ënjtja e kyçeve, vështirësia në lëvizje ose ethet.

Cilat analiza duhen bërë për të përcaktuar shkaqet e dhimbjes së përbashkët?

Është mjeku, bazuar në informacionin dhe simptomat e mbledhura nga pacienti gjatë ekzaminimit të kyçeve, i cili është përgjegjës për të vendosur se çfarë analizash duhet të kryhen. Në diagnozën e sëmundjeve reumatologjike, janë përdorur teste të ndryshme laboratorike, të tilla si norma e sedimentimit eritrocite, CRP dhe morfologjia, dhe teste imazhesh, të tilla si rreze X ose ultratinguj të nyjës së prekur, në varësi të nevojave. Në disa raste, teste të tjera mund të jenë të nevojshme, të tilla si shpimi i përbashkët, skanimi CT ose imazhe me rezonancë magnetike.