Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Dhimbja e kyçit të gjurit – shkaqet, trajtimi, parandalimi – Cila mund të jetë arsyeja?

Dhimbja e kyçit të gjurit – shkaqet, trajtimi, parandalimi – Cila mund të jetë arsyeja?

A vuan nga dhimbja e gjurit dhe dëshiron t’i kuptosh shkaqet e tij? Ose ndoshta do të dish si ta përballosh dhe si ta shmangësh? Në këtë artikull do të shqyrtojmë gjithçka që duhet të dish për të.

Dhimbja e gjurit

[Ez-toc]

Dhembjet e gjurit

Dhimbja e gjurit është një problem i zakonshëm që mund të prekë këdo, pavarësisht nga mosha ose aktiviteti fizik. Shumë faktorë, si dëmtimet, mbingarkesa, ndryshimet degjenerative, sëmundja Lyme ose infeksionet bakteriale, mund të shkaktojnë dhimbje në gju. Veçanërisht në rrezik të dëmtimeve dhe mbingarkesës janë të ekspozuar ndaj njerëzve që papritur ndërmarrin aktivitete fizike intensive, pa përgatitje paraprake. Dhimbja e gjurit mund të shfaqet edhe te njerëzit që bëjnë punë në këmbë ose ulur, janë mbipeshë ose mbajnë këpucë të gabuara.

Dhimbja e gjurit në osteoartrit

Gonarthrosis, ose osteoarthritis e nyja e gjurit, është mjaft e zakonshme, veçanërisht në mesin e të moshuarve. Rritja e rrezikut të shfaqjes së tij lidhet me mbipeshën, moshën mbi 60 vjeç, predispozitat gjenetike, çrregullimet e tiroidit, mungesën e kalciumit dhe ngarkesat e tepërta. Mbipesha dhe dëmtimet janë shkaqet më të rëndësishme të kësaj sëmundjeje.

Simptomat e osteoartritit të gjurit janë kufizimi i lëvizshmërisë, vështirësia në lëvizje, dhimbja në gju, ngërçet në pozicionin e fleksidimit dhe ënjtje. Këto ndryshime çojnë në shkatërrimin gradual të elementeve që përbëjnë nyjat. Trajtimi mund të jetë farmakologjik, spa ose operativ. Pavarësisht nga metoda, është e rëndësishme të përdoret rehabilitimi për të penguar ose ngadalësuar përparimin e sëmundjes, për të përmirësuar lëvizshmërinë e përbashkët dhe për të lehtësuar dhimbjet.

Gjuri i vrapuesit si shkak i dhimbjes së gjurit

“Gjuri i Vrapit” është një gjendje që rezulton nga tendosje e tepruar në ligamentin iliak-tibial. Skiatorët, kërcyesit, vrapuesit dhe lojtarët e futbollit kanë rrezikun më të lartë të kësaj sëmundjeje. Sëmundja shkakton formimin e shumë mikrodamages, e cila çon në inflamacion. Njerëzit me këtë sëmundje përjetojnë dhimbje në pjesën e përparme dhe të jashtë të gjurit, e cila intensifikohet gjatë dhe pas lëvizjes. Në raste më të rënda, kjo mund të pengojë funksionimin normal.

Trajtimi është kryesisht konservativ dhe përbëhet nga disa hapa. NSAIDs janë përdorur për herë të parë për të lehtësuar inflamacionin. Më pas, përdoren kinesiotaping, lartësimi i gjymtyrëve dhe terapia fizike. Pas disa javësh fillon rehabilitimi, gjatë të cilit praktikohet shtrirja e ligamentit iliak-tibial.

Nëse sëmundja është kronike, përdoren trajtime biostimuluese, të tilla si lazeri me energji të lartë, ultratingujt ose vala e goditjeve, të cilat stimulojnë proceset e riparimit. Gjithashtu, mund të përdorni arna dhe ushtrime. Në rast të shërimit të ngadalshëm, mund të administrohen përgatitjet plazmatike të pasura me pllakëza dhe nëse trajtimi konservativ nuk sjell rezultate, kryhet arthroskopi.

Dhimbja e gjurit për shkak të chondromalacia

Chondromalacia e patellas është shkaku i dhimbjes së gjurit, e cila manifestohet nga zbutja dhe plasaritja e cartilage artikulare, inflamacion i nyjave të gjurit. Ajo mund të shkaktohet nga defektet posturale, ndrydhjet, ngarkesat, pesha e tepërt e trupit, ndryshimet degjenerative dhe çrregullimet e tonit të muskujve. Në fillim, ajo nuk jep simptoma, por ndërsa zhvillohet, shfaqen dhimbje të forta, ngurtësi, ënjtje, një ndjenjë paqëndrueshmërie dhe kufizimi i lëvizjeve. Në raste të rënda, rritja e kockave, kontraktimet dhe atrofia e muskujve mund të ndodhë.

Trajtimi i chondromalacia është terapia e drogës, ndryshimi i aktivitetit fizik, humbja e peshës dhe rehabilitimi. Injeksionet, viskosupplementimi dhe kirurgjia janë gjithashtu të mundshme.

Dhimbje në gjunjë dhe mbingarkesë

Njerëzit që bëjnë një jetë aktive dhe bëjnë ushtrime fizike, ndonjëherë kanë dhembje në gjunjë pas ushtrimeve. Kjo vjen për shkak të mbingarkesës ose ngarkesës së paekuilibrifikuar në kyçe. Dhimbja shpesh shfaqet në zonën e patellave dhe gjithashtu mund të shoqërohet me dhimbje therëse në pjesën anësore të gjurit, kërcitje dhe kruarje (gjuri i vrapuesit) ose dhimbje në zonën e ligamentit që lidh patellën me tibia (gjuri i kërcit). Ka disa faktorë, si mungesa e ngrohjes së duhur, teknika e dobët e ushtrimeve, këpucët e papërshtatshme ose vrapimi në sipërfaqet e zgjedhura keq, që rritin rrezikun e dhimbjes së gjurit pas ushtrimit fizik.

Dhimbje në gjunjë dhe inflamim

Simptoma kryesore e artritit të gjurit është dhimbja, skuqja, ënjtja, exudate, lëvizshmëria e kufizuar e përbashkët dhe ngrohja e lëkurës. Në rastin e kësaj lloj sëmundjeje, më shpesh inflamacioni përfshin edhe bursën.

Një nga llojet e inflamacionit të nyjave të gjurit është inflamacioni eksudativ i nyjave të gjurit, i cili lind si rezultat i inflamacionit të membranës sinoviale. Një lloj tjetër është inflamimi i nyjave patellofemorale, të quajtura edhe gjuri i shikuesit të filmit, i cili ndodh në një situatë ku ka një ngarkesë të tepruar në patella gjatë qëndrimit të zgjatur ulur.

Sidoqoftë, për të kuruar inflamimin e nyjave të gjurit, është e nevojshme një vizitë te mjeku dhe trajtimi i duhur. Kjo mund të përfshijë përdorimin e ilaçeve kundër inflamatorit, fizioterapisë ose, në raste më të përparuara, kirurgji. Është e rëndësishme që inflamimi i gjurit të kurohet sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të shmangen komplikimet më serioze dhe të sigurohet funksionaliteti i plotë i nyjave të gjurit.

Dhimbje në gju – kur për të parë një mjek?

Koha e vizitës te mjeku ortoped është e nevojshme kur dhimbja në gju pengon aktivitetet e përditshme, të tilla si ecja ose qëndrimi në këmbë. Nëse nyja zmadhohet, dhemb shumë dhe nuk mund të lëvizet më plotësisht, ia vlen të konsultoheni me një mjek. Simptomat shtesë, të tilla si ndjesia e “përkuljes” në gju gjatë lëvizjes, duhet të jetë gjithashtu një arsye për të vizituar menjëherë një specialist. Mjeku juaj mund të rekomandojë analiza të tjera, të tilla si rrezet X, ultratingujt ose MRI, për të bërë një diagnozë të saktë. Pasi të përcaktohet shkaku i problemit, ortopedisti do të sugjerojë trajtimin më të mirë.

Si diagnostikohet dhimbja e gjurit?

Dhimbje në gju

Diagnoza e dhimbjes së gjurit mund të vazhdojë në disa faza, në varësi të llojit dhe ashpërsisë së simptomave. Së pari, mjeku interviston pacientin, duke e pyetur për natyrën e dhimbjes, ashpërsinë e saj, kohëzgjatjen, shkaqet e mundshme dhe simptoma të tjera shoqëruese. Mjeku pastaj kryen një ekzaminim fizik për të vlerësuar gjendjen e nyjave dhe lëvizshmërinë e saj, si dhe për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të dhimbjes, të tilla si plagët ose infeksionet.

Më pas, mjeku juaj mund të urdhërojë analiza të tjera, të tilla si rrezet X, IRM ose skanimet CT, për të marrë diagnozën më të saktë të mundshme. Nëse dyshohet për dëmtim të kartilazhit, mjeku mund të urdhërojë një ekzaminim me rreze X me kontrast, gjë që lejon një imazh të saktë të gjendjes së kartilazhit. Në disa raste, mund të jetë e nevojshme edhe një analizë gjaku dhe urine për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të dhimbjes.

Pas mbledhjes së të gjitha informacioneve dhe rezultateve të testit, mjeku është në gjendje të bëjë një diagnozë dhe të sugjerojë trajtimin e duhur. Në rastin e dhimbjes së gjurit, trajtimi mund të përfshijë si trajtimin farmakologjik, ashtu edhe fizioterapinë, ushtrimet e rehabilitimit dhe ndryshimet në mënyrën e përditshme të jetesës si reduktimi i ngarkesës në nyje dhe shmangia e veprimeve që shkaktojnë dhimbje. Në raste më të rënda, trajtimi mund të kërkojë ndërhyrje kirurgjikale. Është e rëndësishme të kujtojmë se diagnoza dhe trajtimi i mëparshëm fillojnë, aq më të mëdha janë shanset për të marrë një shërim të plotë

Si bëhet imazhe e rezonancës magnetike të gjurit?

Imazhe e rezonancës magnetike të gjurit zgjat rreth gjysmë ore dhe përdoret për të vlerësuar gjendjen e të gjithë elementeve në zonën e ekzaminuar. Nëse studimi përfshin administrimin e një agjenti kontrasti, pacienti duhet të përmbahet nga ushqimi për 2 orë para testit dhe të sjellë një rezultat të krijimit të gjakut, duke përcaktuar gjendjen e veshkave përgjegjëse për heqjen e kontrastit nga trupi. Për teste pa medium kontrasti dhe të kryera për një tarifë, nuk kërkohet referim.

Kura në shtëpi për dhimbjen e gjurit

Nëse keni dhimbje në gju, nuk keni pse të kërkoni menjëherë ilaçe. Ka kura të efektshme për të përballuar dhembjet e lehta. Për shembull, këshillohen paketat e akullit, shishet me ujë të nxehtë, kompresa të gjetheve të rruara të kuajve ose të lakrave dhe veshja e uthullës së cipës së mollës. Ju gjithashtu mund të përgatisni një banjë me kripë Epsom, e cila lehtëson dhimbjet e muskujve dhe të kyçeve. Gjithashtu, mos harroni të hidratoni siç duhet trupin tuaj për të mbështetur efektet e masave të tjera.

Nëse të dëmtohet gjuri, duhet ta ndalosh përkohësisht të gjithë aktivitetin dhe ta çmobilizosh nyjat. Megjithatë, ju nuk duhet të gënjeni për shumë kohë, por ngadalë futni ushtrime me intensitet të ulët, të tilla si ecja, ecja nordike dhe shtrirja. Këshillohet gjithashtu të forcohen muskujt e kofshëve dhe viçave për të lehtësuar nyjat e gjurit. Aktivitete të tjera të rekomanduara përfshijnë çiklizmin, jogën dhe notin.

Për të parandaluar dëmtimet e gjurit dhe për t’i mbajtur në formë të mirë, janë të rëndësishme ushtrimet e rregullta dhe një dietë e shëndetshme. Dieta duhet të jetë e pasur me proteina, kalcium, acide yndyrore Omega-3, vitamina, minerale dhe antioksidues. Njerëzit që janë mbipeshë dhe obezë duhet të hedhin kile të tepërta. Dieta duhet të përfshijë gjithashtu ushqime anti-nxitëse të tilla si vaji i ullirit, xhenxhefili, hudhra dhe turmeric. Mund të tregohet edhe suplement shtesë, si vitamina D dhe kolagjeni, veçanërisht i rëndësishëm për kockat dhe muskujt. Nëse dhimbja dhe ënjtja e gjurit vazhdon, atëherë duhet të konsultoheni me një mjek.

Gjithashtu ia vlen të përdorim rregullisht suplemente dietike që do të sigurojnë ushqyes thelbësorë dhe do të mbrojnë kyçet nga rreziku i mundshëm, si dhe do të ndihmojnë për të përballuar dhimbjen. Në këtë rast, ne mund të përdorim Proflexen ose Beflexan.

Dhimbja e gjurit – si për të forcuar kyçet e gjurit me një dietë?

Për të lehtësuar dhembjet e gjurit, ia vlen të kujdesesh për ushqimin e shëndetshëm dhe të ekuilibruar. Ushqimi i shëndetshëm i siguron trupit tonë lëndët ushqyese që i nevojiten, gjë që ndihmon në rigjenerimin e tij dhe rrit rezistencën ndaj infeksioneve. Dieta e duhur mund të përmirësojë cilësinë e lëngut sinovial dhe të përshpejtojë procesin e shërimit pas dëmtimeve në gju.

Për të forcuar kyçet e gjurit, dieta duhet të përfshijë bulmetin, mishin e butë, drithërat dhe bishtajoret, gjë që ju lejon t’i siguroni trupit proteinat dhe kalciumin e nevojshëm për ndërtimin e kockave. Ngrënia e perimeve dhe frutave është po aq e rëndësishme, sepse siguron vitamina të tilla si C, beta-karotene dhe flavonoide që vonojnë plakjen e kyçeve.

Një dietë që kundërvepron dhimbjen e gjurit duhet të përfshijë gjithashtu ushqime me efekte anti-inflamuese dhe imuno-nxitëse, të tilla si vaji i peshkut, mjalti, ginseng dhe vaji i mëlçisë së peshkaqenit. Menyja duhet të përfshijë gjithashtu produkte të tilla si hudhra, vaji i ullirit dhe xhenxhefili, të cilat kanë veti natyrale anti-inflamuese. Dieta duhet të përfshijë edhe peshq të pasur me acide omega-3, të cilat lehtësojnë inflamacionin dhe ndikojnë në prodhimin e hormoneve të indeve.

Çfarë ilaçesh për inflamimin e kyçeve të gjurit?

Për trajtimin e artritit të gjurit, përdoren lloje të ndryshme ilaçesh, në varësi të ashpërsisë së simptomave dhe llojit të sëmundjes. Ja disa nga ilaçet më të përdorura:

  1. Ilaçet anti-inflamuese josteroide (NSAIDs): Ato kanë një efekt anti-inflamator dhe analgjezik, i cili mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe reduktimin e ënjtjes.
  2. Glukokortikoidet: Këto janë ilaçe të fuqishme anti-inflamuese dhe analgjezike që janë në dispozicion në formën e injeksioneve ose tabletave. Këto ilaçe përdoren shpesh në rastet e artritit më të rëndë.
  3. Chondroprotectors: Këto ilaçe, të tilla si glucosamine dhe chondroitin, janë projektuar për të forcuar dhe rigjeneruar cartilage e kyçeve.
  4. Analgjesikët: Të tilla si paracetamoli, i cili mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe pakësimin e parehatisë.
  5. Ilaçe të tjera: Në varësi të shkakut të artritit të gjurit, mjeku juaj mund të rekomandojë ilaçe të tjera, të tilla si ilaçe antirheumatike ose immunosuppressive, për të trajtuar sëmundjen nënshtuese.