Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Dhimbje në nyjet e duarve: shkaqet, simptomat dhe trajtimet

Dhimbje në nyjet e duarve: shkaqet, simptomat dhe trajtimet

Dhimbja në kyçet e duarve është një problem i zakonshëm që mund të ndikojë në aktivitetet e përditshme si kapja, mbajtja ose bartja e objekteve. Shkaqet e dhimbjes në kyçet e duarve janë të ndryshme, nga dëmtimet deri te sëmundjet reumatizmatike. Në këtë artikull do të flasim për simptomat, diagnostikimet, trajtimet dhe këshillat për dhembjet në kyçet e duarve.

Dhimbje në kyçet e duarve

[Ez-toc]

Dhimbje në kyçet e duarve: cilat janë shkaqet?

Dhimbja në kyçet e duarve mund të ketë shkaqe të ndryshme. Një nga më të zakonshmet është një dëmtim, si ndrydhja, dëmtimi ose fraktura. Shkaqe të tjera të dhimbjes në kyçet e duarve janë sëmundjet reumatizmatike si artriti reumatoid, lupus, cerma. Në rastin e sëmundjeve reumatizmatike, dhimbja në kyçet e duarve zakonisht shfaqet gradualisht dhe përkeqësohet me kalimin e kohës.

Një tjetër shkak i dhimbjes në kyçet e duarve janë faktorët që lidhen me punën ose mënyrën e jetesës. Shembujt përfshijnë përdorimin e shpeshtë të një miu kompjuterik, lëvizjet e përsëritura gjatë punës fizike, mbingarkesa ose dëmtimet e shkaktuara gjatë sporteve.

Simptomat e dhimbjes në kyçet e duarve

Simptomat e dhimbjes në kyçet e duarve varen nga shkaku i dhimbjes. Në rast dëmtimi, simptomat mund të përfshijnë dhimbje, ënjtje dhe vështirësi në lëvizjen e dorës. Në rastin e sëmundjeve reumatizmatike, simptomat e dhimbjes në kyçet e duarve mund të përfshijnë dhimbje, ngurtësi, ënjtje, skuqje dhe ethe. Shpesh, dhimbja në kyçet e duarve është më e dukshme në mëngjes ose pas një periudhe të gjatë pa lëvizur.

Diagnoza e dhimbjeve të kyçeve të dorës

Diagnoza e dhimbjeve të kyçeve të dorës

Diagnoza e dhimbjes në kyçet e duarve varet nga shkaku i dhimbjes. Në rast dëmtimi, mjeku juaj mund të rekomandojë një skanim me rreze X ose CT për të përjashtuar një thyerje ose dëmtime të tjera. Në rastin e sëmundjeve reumatizmatike, mjeku mund të urdhërojë analiza gjaku, të tilla si nivelet e antitodeve, si dhe teste imazhesh, të tilla si imazhe me rezonancë magnetike.

Mënyra për të trajtuar dhimbjen në kyçet e duarve

Mënyrat për të trajtuar dhimbjen në kyçet e duarve varen nga shkaku i dhimbjes. Në rast dëmtimi, këshillohet të aplikohet akull, të shmanget lëvizja dhe të merren qetësues. Për dëmtime më serioze, kirurgjia mund të jetë e nevojshme.

Në rastin e sëmundjeve reumatizmatike, trajtimi është zakonisht i gjatë dhe i ndërlikuar. Mjeku juaj mund të rekomandojë përdorimin e ilaçeve kundër inflamimit, ilaçeve që modifikojnë sëmundjen ose qetësuesit. Në rastin e sëmundjeve të përparuara, mund të jetë e nevojshme të administrohen imunosuppressantët ose të kryhet një operacion. Përveç kësaj, është e rëndësishme të ndryshoni mënyrën tuaj të jetesës, për shembull, të shmangni faktorët që shkaktojnë dhimbje, të përdorni ushtrime terapeutike ose të përfshini në dietë ushqime të pasura me lëndë ushqyese që mbështesin shëndetin e përbashkët.

Këshilla për dhembje në kyçet e duarve

Përveç trajtimit të drogës, ka edhe mënyra të thjeshta që ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve në kyçet e duarve. Në rast dhimbjeje në kyçet e duarve për shkak të dëmtimit, ia vlen të aplikohet gjakftohtësi në zonën e prekur, duke përdorur një fashë elastike ose duke shmangur lëvizjet e përsëritura të duarve. Në rastin e sëmundjeve reumatizmatike, nxehtësia mund të përdoret, p.sh. në formën e një banjoje të ngrohtë ose kompresave, të cilat ndihmojnë në zvogëlimin e ngurtësisë dhe dhimbjes.

Është gjithashtu e rëndësishme të ndryshoni mënyrën tuaj të jetesës, për shembull, të shmangni faktorët që shkaktojnë dhimbje, të përdorni ushtrime terapeutike ose të përfshini ushqime të pasura me lëndë ushqyese në dietën tuaj për të mbështetur shëndetin e përbashkët. Mbani parasysh se shmangia e lëvizjeve mund të çojë në dobësi muskulore dhe në keqësimin e dhembjeve. Për këtë arsye, është e rëndësishme të kryeni ushtrime të rregullta terapeutike që ndihmojnë në forcimin e muskujve dhe përmirësimin e lëvizshmërisë së përbashkët.

Dhimbje në kyçet e duarve dhe sëmundjet reumatizmatike

Dorë e përvëtshme

Dhimbja në kyçet e duarve mund të jetë një simptomë e sëmundjeve të ndryshme reumatizmatike që ndikojnë në sistemin musculoskeletal. Një nga sëmundjet më të zakonshme reumatizmatike është artriti, i cili mund të shfaqet në çdo moshë. Artriti karakterizohet kryesisht nga dhimbja, ngurtësia, ënjtja dhe kufizimi i lëvizshmërisë së përbashkët. Më shpesh ndodh në kyçet e duarve, këmbëve, gjunjëve, bërrylave, por edhe në kyçe të tjera. Njerëzit që vuajnë nga sëmundjet reumatizmatike duhet të vëzhgojnë rregullisht gjendjen e kyçeve të tyre dhe të ndjekin rekomandimet e mjekut për trajtimin dhe parandalimin.

Një tjetër sëmundje reumatizmatike që mund të shkaktojë dhimbje në kyçet e duarve është artriti. Artriti është një sëmundje autoimune që çon në dëmtimin e kyçeve dhe indeve të buta. Simptomat e artritit përfshijnë dhimbje, ngurtësi, ënjtje të kyçeve, si dhe ndryshime në lëkurë, kocka dhe muskuj. Njerëzit që vuajnë nga artriti duhet të ndjekin udhëzimet e mjekut dhe të bëjnë një jetë të shëndetshme.

Si të parandalohet dhimbja në kyçet e duarve?

Ka mënyra që ndihmojnë në parandalimin e dhimbjeve në kyçet e duarve. Para së gjithash, është e rëndësishme të mbani një peshë të duhur dhe të drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme. Dhjamosja dhe mungesa e aktivitetit fizik mund të çojnë në dëmtime të kyçeve dhe sëmundje reumatizmatike. Aktiviteti i rregullt fizik, si dhe një dietë e duhur, e pasur me lëndë ushqyese, ndihmojnë në mbajtjen e kyçeve të shëndetshme dhe parandalimin e dhimbjeve.

Gjithashtu është e rëndësishme të mos mbingarkesës së kyçeve. Njerëzit që punojnë pa u lodhur ose që përdorin shpesh kompjuterin duhet të përdorin teknika të përshtatshme pune për të lehtësuar presionin në kyçet e duarve. Një qëndrim i mirë dhe zakonet ergonomike mund të ndihmojnë në parandalimin e dhimbjeve në kyçet e duarve.

Vizitat e rregullta te mjeku dhe ekzaminimet parandaluese mund të ndihmojnë në zbulimin e sëmundjeve reumatizmatike në një fazë të hershme. Zbulimi i hershëm dhe trajtimi i sëmundjeve reumatizmale mund të parandalojë dëmtime serioze të kyçeve dhe të zvogëlojë dhimbjet.