Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Dhimbja e ijeve – shkaqet, simptomat dhe trajtimet – Çfarë duhet të kërkoni?

Dhimbja e ijeve – shkaqet, simptomat dhe trajtimet – Çfarë duhet të kërkoni?

Artikulli paraqet shkaqet dhe simptomat më të zakonshme të dhimbjes së legenit, si dhe mënyrat për ta trajtuar atë, duke përfshirë metodat farmakologjike dhe jo-farmakologjike të reduktimit të dhimbjes. Familjarizohu me gjërat bazë dhe lufto dhembjen në një mënyrë të shpejtë.

Dhimbje legeni

[Ez-toc]

Çfarë është nyja e legenit?

Nyja e legenit është një nga kyçet më të mëdha në trupin e njeriut, e cila përbëhet nga dy elemente kryesore: acetabulumi i nyjave të legenit të kocrës pelvike dhe koka e femurit. Ajo është e mbrojtur nga një kapsulë e fortë dhe rezistente e përbashkët.

Qëllimi kryesor i nyjave të legenit është të lejojë transferimin e peshës së trupit nga trungu në gjymtyrët e poshtme dhe për të siguruar lëvizshmërinë e këmbëve në drejtime të ndryshme, të tilla si përkulja dhe straightening, adduction dhe rrëmbim, dhe rrotullim të brendshëm dhe të jashtëm.

Shkaqet e dhimbjes në ijë – çfarë e shkakton atë?

Shkaqet e zakonshme të dhimbjes së legenit janë osteoartriti i legenit, i cili shkakton dëmtimin e strukturave dhe funksioneve të përbashkëta, inflamacioni i nyjave të legenit, të cilat mund të kenë shkaqe të ndryshme dhe thyerje të legenit, më të zakonshme në të moshuarit.

Përveç kësaj, dëmtimet mekanike, pesha e tepërt e trupit dhe çrregullimet kurrizore mund të shkaktojnë edhe dhimbje në zonën e ijëve.

Simptomat e mbingarkesës së legenit

Problemet më të raportuara të lidhura me ngarkesën e tepruar në nyjën e legenit janë:

 • Dhimbje të mprehta në ijë kur ecin, e cila zhduket gjatë pushimit.
 • Dhimbje në arën që mund të përhapet në gju.
 • Siklet në zonën e vitheve.
 • Ankesat mund të prekin të dy ijët ose vetëm njërën anë, në varësi të llojit të aktivitetit të kryer.

Karakteristikë është ndjenja e dhimbjes në nyjën e legenit gjatë gjumit në anë. Nëse dhimbja ndodh natën dhe nuk shoqërohet me një ngarkesë, kjo mund të tregojë inflamacion. Kjo gjendje mund të lidhet me osteoartritin e ijëve, kyçeve sakroiliakë ose shtyllës kurrizore.

Si t’i lehtësosh dhimbjet e legenit në një mënyrë të thjeshtë?

dhimbje ije

Dhimbjet e legenit mund të kenë një sërë shkaqesh, të tilla si sëmundjet inflamuese të kyçeve, dëmtimet ose mbingarkesa. Nëse vuani nga dhimbjet e legenit, ia vlen të përdorni metoda natyrale për lehtësimin e dhimbjeve që jo vetëm sjellin lehtësim, por edhe përmirësojnë gjendjen e kyçeve. Ndër to janë, m.in ushtrime që shtrijnë dhe forcojnë muskujt, përdorimi i paketave të akullit ose nxehtësisë, masazhet ose shtesat me lëndë ushqyese.

Ushtrime për dhimbjen e legenit – çfarë duhet të bëni dhe çfarë të shmangni?

Dhimbja e legenit mund të jetë shumë shqetësuese, por ka disa ushtrime që mund të ndihmojnë në lehtësimin e saj. Ja disa prej tyre:

 1. Ushtrimet e zgjatjes: Rri ulur në njërën këmbë me tjetrën të përkulur dhe këmbën ngjitur me kofshën. Këmba e dytë duhet të drejtohet në nyjën e legenit. Pastaj, duke mbajtur këmbën e këmbës tjetër, tërhiqe drejt vitheve.
 2. Ushtrimet forcuese: Squat me ngritjen e këmbëve anash në mënyrë alternative. Në këtë pozicion, këmbët duhet të jenë pak të përkulshme dhe këmbët duhet të jenë të ndara nga gjerësia e legenit. Mbajini krahët para jush dhe pastaj ngrini njërën këmbë anash.
 3. Ushtrimet e topit: Të shtrirë në shpinë, përkulni këmbët në gjunjë dhe vendoseni topin mes gjunjëve. Pastaj filloni të përkulni ngadalë njërën këmbë drejt kraharorit dhe ngadalë drejtohuni në këmbën tjetër.

Megjithatë, shmangni ushtrimet që kërkojnë shumë përdredhje ose përkulje të nyjave të legenit, të tilla si vrapimi në terrene të pabarabartë, kërcimi nga një lartësi ose squats me shumë amplitudë. Këto ushtrime mund të rrisin dhimbjen dhe të përkeqësojnë simptomat.

Dhimbje hip në atletët – si për të parandaluar dhe trajtuar?

Dhimbja e hips është një problem i zakonshëm tek atletët, veçanërisht tek ata që praktikojnë disiplina që kërkojnë shumë përpjekje fizike, si vrapimi, futbolli, basketbolli apo gjimnastika. Ja disa mënyra për të parandaluar dhe trajtuar dhimbjet e legenit tek atletët:

 1. Zgjatje e rregullt dhe nxehje: Para se të nisni stërvitjen ose konkurrencën, duhet të kujdeseni për ngrohjen e duhur të muskujve dhe kyçeve, si dhe shtrirjen e rregullt, e cila do të shmangë dhimbjet e ijëve.
 2. Teknika e duhur e ushtrimeve: Është e rëndësishme t’i bëni ushtrimet në mënyrë korrekte dhe sipas rregullave për të shmangur mbingarkesën e nyjave të legenit. Në rast pasigurie, ia vlen të këshillohesh me një trajner ose specialist fizioterapie.
 3. Kontrolli i peshës trupore: Pesha e tepërt e trupit mund të rrisë ngarkesën në kyçe, gjë që mund të çojë në dhimbje të legenit. Prandaj, është e rëndësishme të mbajmë peshën e duhur të trupit.
 4. Ndryshimi i zakoneve në të ngrënë: Zakonet e pashëndetshme të të ngrënit mund të çojnë në inflamacion në trup, gjë që mund të ndikojë në dhimbjen e legenit. Prandaj, është e rëndësishme të kujdesemi për një dietë të përshtatshme, të pasur me produkte të shëndetshme.
 5. Trajtimi farmakologjik: Në rast të dhimbjes së legenit, mund të përdoren analgjezikë dhe barna anti-inflamatorë, pas konsultimit me një mjek ose farmacist.
 6. Fizioterapia: Terapia fizike mund të jetë një trajtim efektiv për dhimbjet e legenit. Në varësi të shkakut të dhimbjes, fizioterapisti mund të rekomandojë forcimin e ushtrimeve, zgjatje, masazh, elektrostimulation ose forma të tjera të terapisë.
 7. Trajtimi kirurgjik: Në rastet e dëmtimeve të rënda ose të kushteve kronike mjekësore, trajtimi kirurgjik i nyjave të legenit mund të jetë i nevojshëm.

Trajtimi i dhimbjes së legenit – cilat metoda janë më efektive?

Trajtimi i dhimbjes së legenit

Metodat e trajtimit të dhimbjes së legenit pa ndërhyrje kirurgjikale përfshijnë një sërë mënyrash. Në rast se dhimbja e hips është e bezdisshme dhe pengon aktivitetet e përditshme, analgjezik dhe anti-inflamatorë ilaçe janë të rekomanduara, më shpesh jo-steroidal anti-inflamatorit. Në disa raste, mund të përdoren edhe përgatitje të lehta për t’u çlodhur.

Një dietë e pasur me vitaminë D dhe proteina të përshtatshme është vendimtare në luftën kundër dhimbjeve të legenit, pasi proteinat e tepërta mund të çojnë në kocka të dobësuara. Specialistët rekomandojnë gjithashtu suplemente orale që përmbajnë chondroitin, acid hyaluronic ose glucosamine, të cilat janë të referuara si “vitamina të përbashkëta”. Në disa raste, terapia me injeksione lokale të plazmës së pasur me pllakëza ose me përgatitje që përmbajnë acid hyaluronik mund të sjellë rezultate efektive, jo vetëm për dhimbjet e legenit, por edhe për dhimbjet e këmbëve.

Diagnoza e dhimbjes së hips – cilat teste janë të nevojshme?

Dhimbja në zonën e ijëve mund të shkaktohet nga sëmundje ose gjendje të ndryshme shëndetësore. Më shpesh, njerëzit e moshuar ankohen për këtë problem, sepse plakja e trupit është e lidhur me ndryshimet natyrore në sistemin musculoskeletal.

Një ortopedist merret me parandalimin, diagnozën dhe trajtimin e dhimbjes së legenit. Për të diagnostikuar shkakun e ankesës, mjeku duhet të kryejë një intervistë të plotë, duke përfshirë informacionin rreth problemeve të mëparshme shëndetësore, natyrën e dhimbjes, rrethanat e paraqitjes së saj dhe simptomat shoqëruese.

Diagnoza e gjendjes së nyjave të legenit përfshin analiza të ndryshme, të tilla si analiza e lëvizjes së pacientit, ekzaminimi i zonës së legenit, vlerësimi i simetrisë dhe gjatësisë së gjymtyrëve të poshtme, ekzaminimi i fortësisë së muskujve dhe gama e lëvizjes së nyjave.

Për të përcaktuar me saktësi shkakun e dhimbjes së legenit, janë të nevojshme studime imazhesh të tilla si rrezet X, imazhe me rezonancë magnetike, ultratingujt ose tomografia e llogaritur. Ndonjëherë, për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjes këshillohen edhe analizat e gjakut, si vlerësimi i shënuesve nxitës.

origjina:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19038713/

https://www.healthline.com/health/hip-pain#causes