Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Shëndeti » Çfarë i shkakton dhëmbët e verdhë dhe si të shpëtojmë nga çngjyrosja e verdhë?

Çfarë i shkakton dhëmbët e verdhë dhe si të shpëtojmë nga çngjyrosja e verdhë?

Dhëmbët e verdhë janë një problem shumë i zakonshëm. Në fakt, më shumë se 80% e njerëzve në mbarë botën përballen me problemin e çngjyrimit në një masë më të madhe ose më të vogël. Kjo vjen për shkak të grumbullimit të njollave në enëmel të shkaktuara nga faktorë të tillë si: higjiena e papërshtatshme, disa ushqime dhe pije, pirja e duhanit, etj. Si mund t’i përballojmë? Mund të jetë më e thjeshtë se ç’duket!

dhëmbë të verdhë

Dhëmbët e verdhë – Çfarë shkakton verdhësimin e dhëmbëve?

Ushqimet dhe pijet që shkaktojnë çngjyrimin e dhëmbëve

  • Kafe dhe çaj. Taninat që gjenden në kafe dhe çaj njollosin dhëmbët, sidomos kur qëndrojnë në to për një kohë të gjatë. Ushqime të tjera që përmbajnë taninë përfshijnë verën e kuqe, boronicat dhe disa arra.
  • Soda. Pijet e gazuara përmbajnë acid fosforik, i cili reagon me mineralet që gjenden në eamel për të formuar një precipitate të zbehtë mbi dhëmbët.
  • Lëngje. Lëngjet e frutave përmbajnë vitaminë C dhe acid citrik, të cilët reagojnë me mineralet për të formuar peels enamel. Këto njolla zakonisht janë të verdha ose kafe, por gjithashtu mund të jenë të bardha

Çngjyrimi i dhëmbëve pas trajtimit të kanalit rrënjesor

Çngjyrimi i dhëmbëve është një problem i zakonshëm që mund të ndodhë pas trajtimit endodontik. Kjo çngjyrosje zakonisht shkaktohet nga rrjedhja e bojës nga gutta-percha në pulpën e dhëmbit. Në shumicën e rasteve, kjo çngjyrim zgjidhet spontanisht pa ndërhyrje të mëtejshme.

Sëmundjet që shkaktojnë çngjyrimin e verdhë të dhëmbëve

Disa sëmundje gjithashtu mund të shkaktojnë hiperpigmentim – veçanërisht çrregullime të tiroidit të tilla si hyperthyroidism ose hypothyroidism. Një ngjyrim i lehtë i gjelbër i dhëmbëve mund të shfaqet tek njerëzit që kanë nivele tepër të larta të bilirubinit – kjo është karakteristikë e sëmundjeve të mëlçisë, pankreasit dhe ducts bile.

Fluorosis shkakton çngjyrim ngjyrë kafe ose të bardhë, që rezulton nga ekspozimi i tepruar ndaj fluorit në ujë ose burime ushqimore të tilla si çaji i zi dhe mishrat e përpunuar.

Dhëmbë të verdhë nga pirja e duhanit

Pirja e duhanit mund të shkaktojë verdhëzimin e dhëmbëve, dhe kjo ndodh për shkak se duhani përmban nivele të larta nikotine, e cila është një bojë natyrale e verdhë.

Nikotina që gjendet në duhan përthithet në gjak dhe arrin deri te gjëndra e pështymës. Saliva pastaj përmban më shumë nikotinë se zakonisht, e cila rrit prodhimin e një kimikat të quajtur peroksid hidrogjeni. Peroksidi i hidrogjenit reagon me kalciumin që gjendet në salivë për të formuar përbërje të ngjashme me zbardhuesin. Ky reagim bën që zmadhimi i dhëmbëve të prishet dhe të verdhë.

Dhëmbë të verdhë tek fëmijët

Shkaku i dhëmbëve të verdhë te fëmijët është grumbullimi i pllakës në dhëmbë. Kjo është për shkak të mos krehjes ose flossing dhëmbët tuaj rregullisht, si dhe zgjedhjet e këqija ushqimore, të tilla si pirja e pijeve të sheqerna dhe të konsumojnë shumë ëmbëlsira.

Dhëmbë të verdhë tek fëmijët

A janë të shëndetshëm dhëmbët e verdhë?

Dhëmbët e verdhë ose të çngjyrosur mund të jenë tregues të higjienës së keqe orale dhe të çojnë në kujdesje. Megjithatë, ngjyra e verdhë nuk është gjithmonë një shkak për t’u shqetësuar. Ngjyra e dhëmbëve ndikohet nga ushqimet që hani, sa mirë kujdeseni për to, madje edhe nga mosha. Ndonjëherë mjafton të përmirësoni dietën dhe t’i kushtoni më shumë vëmendje mënyrës së lahjes së dhëmbëve dhe problemi zgjidhet.Megjithatë, ne ju rekomandojmë që vazhdimisht të monitoroni gjendjen e tyre për keqësimin dhe të reagoni shpejt nëse është e nevojshme.

Si të heqësh qafe dhëmbët e verdhë

Si të heqësh lulen e verdhë në dhëmbë? Trajtime dentare

Dentisteria estetike është një degë e stomatologjisë që merret me përmirësimin e formës dhe funksionit të dhëmbëve, nofullave dhe strukturave të fytyrës në mënyrë që të arrihen rezultate të individualizuara estetike, restauruese dhe mjekësore-funksionale. Synimi është të përmirësojë cilësinë e jetës së pacientit dhe vetëbesimin.

Zbardhja e dhëmbëve në zyrën e dentistit: zbardhja e dhëmbëve zbardh dhëmbët nga brenda. Një substancë xhel-si aplikohet në dhëmbë dhe pastaj aktivizohet nga drita blu. Xheli thyen njollat në sipërfaqen e dhëmbëve, duke i bërë ato më të lehta për t’i hequr. Procesi zakonisht zgjat rreth një orë dhe mund të përsëritet çdo gjashtë muaj për rezultate optimale. Kjo metodë është e sigurt dhe efektive, por mjaft e shtrenjtë. Për këtë arsye, shumë njerëz vendosin për metoda alternative që mund të sjellin efekte të ngjashme me një çmim shumë më të ulët. Mund të lexosh për to më vonë në artikull.

Kura për shtëpi për dhëmbë të verdhë

  • Përdorimi i pastës së dhëmbëve me karbon të aktivizuar
  • Përdorimi i pastës së dhëmbëve me sodë buke dhe peroksid
  • Përdorimi i zbardhjes së gojës
  • Ngrënia e ushqimeve që kanë veti natyrore zbardhuese, të tilla si luleshtrydhet, ananasi dhe boronica
  • Duke pirë shumë ujë
  • Rinsing gojën tuaj me uthull molle cider

A është e mundur të zbardhësh dhëmbët e verdhë?Sete, makarona dhe shirita zbardhues

Po, është e mundur të zbardhësh dhëmbët e verdhë. Mënyra më e efektshme është t’i pastrosh profesionalisht dhe t’i pastrosh në zyrën e dentistit. Megjithatë, mënyrat alternative janë gjithashtu të efektshme dhe do t’ju kursejnë shumë para. Këtu përfshihen:

Kit zbardhues dhëmbët – Një shembull i një set të tillë është – Whitify, e cila përfshin një mbishtresë fleksibël për dhëmbët, një llampë LED, një tub me xhel zbardhues dhe një model hije. Ajo do të heqë lehtësisht çngjyrimet e brendshme dhe të jashtme, do të rivendosë ngjyrën natyrale të dhëmbëve dhe buzëqeshjen e bardhë të dëborës dhe për më tepër do të heqë plotësisht tartarin.

Paste e aktivizuar për zbardhjen e karbonit – mund të ndihmojë në heqjen e njollave nga dhëmbët tuaj duke hequr pllakën falë vetive të saj gërryese. Gjithashtu, ndihmon për të zbardh dhëmbët duke thithur njollat sipërfaqësore në eamel. Falë kësaj, dhëmbët bëhen më të bardhë dhe kanë një ngjyrë më të lehtë. Një shembull i një paste të tillë është – Whitify Carbon.

Shiritat e zbardhjes – ata punojnë duke vënë presion mbi dhëmbët dhe çamçakëz, ndërsa ata janë të ekspozuar ndaj një zgjidhje zbardhuese që ndihmon për të liruar njollat në sipërfaqen enamelit dhe për të prishur depozitat minerale që shkaktojnë verdhëza. Gjithashtu, ndihmojnë në rritjen e qarkullimit të oksigjenit te çamçakëzët dhe pakësimin e inflamacionit. Nëse po e konsideroni këtë metodë, mund të familjarizoheni me shiritat – Whitify Strips.