Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Ushqyerja dhe aktiviteti fizik » Detoksifikimi i zorrëve – Çfarë ia vlen të dini dhe si ta bëni atë? Çfarë duhet kërkuar?

Detoksifikimi i zorrëve – Çfarë ia vlen të dini dhe si ta bëni atë? Çfarë duhet kërkuar?

Ne jemi bërë më të vetëdijshëm për shëndetin tonë, qoftë fizik apo emocional, dhe shumica prej nesh kanë nisur një udhëtim drejt vetë-ndërgjegjësimit dhe marrin përgjegjësi aktive për mirëqenien tonë. Ja pse ia vlen të dimë pse jashtëqitja e toksinave nga trupi është kaq e rëndësishme.

Jashtëqitje e toksinave nga trupi

[Ez-toc]

Çfarë janë toksinat dhe pse mbeten në trup?

Toksinat janë substanca që mund të shkaktojnë kërdi në trup. Ato mund të vijnë nga shumë burime, duke përfshirë mjedisin, ushqimin e madje edhe disa trajtime mjekësore. Disa toksina mund të qëndrojnë në trup për një kohë të gjatë dhe teprimi i tyre mund të çojë në probleme shëndetësore.

Toksinat mund të qëndrojnë në trupin tonë nëse ka shumë prej tyre dhe mëlçia dhe veshkat nuk janë në gjendje t’i excreten ato në mënyrë të vazhdueshme. Prandaj, problemi mund të jetë shumë toksina të grumbulluara në një periudhë të shkurtër kohe, ose punë e pasaktë e autoriteteve përgjegjëse për filtrimin e ndotësve.

Çfarë i heq toksinat nga trupi ynë?

Është një proces natyror që detoksifikon trupin duke hequr toksinat dhe mbeturinat. Trupi ka disa organe dhe sisteme detoksifikimi, duke përfshirë mëlçinë, veshkat, mushkëritë, sistemin limfatik dhe aparatin tretës.

Mëlçia është një nga organet më të rëndësishme në trupin tonë, sepse shërben si filtër për të gjitha substancat që konsumojmë. Mëlçia heq kimikatet e dëmshme nga gjaku ynë dhe prodhon gjithashtu bile, e cila ndihmon tretjen e yndyrnave.

Trupi ynë ka edhe disa organe të tjera që mund të heqin qafe toksinat, si gjëndrat e djersës, mukozën e hundës dhe mushkëritë (thithin ajër të pastër).

Simptomat e toksinave në trup

Një nga simptomat më të zakonshme të mbingarkesës me toksinë është lodhja. Kur trupat tanë janë plot me toksina, ata duhet të punojnë më shumë për t’i filtruar ato dhe për t’i eliminuar ato. Kjo kërkon shumë energji, gjë që mund të shkaktojë një ndjenjë lodhjeje.

Gjithashtu mund të vini re:

  • Dhembje koke
  • muskuj të lënduar
  • shtimi në peshë
  • shije e pakëndshme në gojë
  • humbja e kujtesës dhe problemet e përqendrimit
  • probleme tretëse
  • bloating ose mbajtjen e ujit (veçanërisht rreth fytyrës)
  • acarim dhe luhatje humori
  • probleme të lëkurës si aknet, puçrrat
  • alergji ose sëmundje të lëkurës (të tilla si psoriasis)

Si reagon trupi ndaj pastrimit?

Kur agjëroni ose pastroni, trupi juaj nuk ka zgjidhje tjetër veçse të mbështetet në burimet e veta. Kjo do të thotë se organet tuaja duhet të punojnë më shumë sepse nuk kanë ndonjë energji shtesë që vjen nga burime të jashtme të tilla si ushqimi apo uji. Duke qenë se organet punojnë më shumë, ato fillojnë të detoksifikohen duke lëshuar në gjak produkte të tilla si acidi laktik dhe amoniaku për t’u eliminuar nëpërmjet urinimit, djersitjes dhe defektit.

Trupi reagon ndryshe, në varësi të metodës së detoksifikimit të përdorur. Për shembull, kur pini çaj që përmban barëra laksative si sena, e nxit zorrën e trashë të tkurret dhe të lëshojë mbeturina. Kjo shpesh shoqërohet me ngërçe ose diarre, sepse trupi dëshiron të eliminojë shpejt toksinat. Po të agjëroni, trupi juaj do të reagojë edhe në një mënyrë tjetër. Mund të keni lodhje të tepruar dhe dhembje të lehta koke.

Çfarë i vret toksinat në trup?

Trupi prodhon natyrshëm enzima që ndihmojnë në shpërbërjen e kimikateve në ushqim dhe substanca të tjera që hyjnë në trup. Për shembull, këto enzima na ndihmojnë të tretim karbohidratet, yndyrnat dhe proteinat nga ushqimet që hamë.

Gjithashtu, prishin alkoolin dhe toksinat e tjera që hyjnë në trupin tonë. Këto enzima, të prodhuara nga mëlçia, quhen enzima detoksifikuese. Sa më aktiv të jetë jeta juaj, aq më shumë nga këto enzima duhet të jeni në një hap me proceset natyrore të trupit tuaj.

Kur pastrohet trupi?

Procesi natyral i detoksifikimit të trupit fillon në kohën e ushqimit dhe të thithjes së lëngjeve.

Trupi përpiqet vazhdimisht të eliminojë toksinat, si nga brenda, ashtu edhe nga jashtë. Trupi ka mekanizmat e tij të brendshëm për të hequr qafe këto toksina, por ndonjëherë ato mund të jenë të mbytura dhe nuk do të kryejnë në mënyrë efektive funksionin e tyre.

Simptomat e pastrimit të trupit nga toksinat

Pastrimi i trupit nga toksinat mund të jetë një proces i vështirë. Mund të të bëjë të përjetosh disa simptoma që janë të ngjashme me gripin ose të ftohtin. Mund të ndihesh i lodhur dhe të kesh dhembje koke, e madje mund të sëmuresh. Simptomat që shkaktohen nga pastrimi i trupit nga toksinat nuk janë të dëmshme dhe do të zhduken pasi procesi juaj i detoksifikimit të përfundojë.

Ndërsa trupi pastron veten nga toksinat, ai mund të shkaktojë simptoma të tilla si: dhimbje koke, dhimbje të përbashkët, diarre, të vjella, konstipacion, gojë të thatë, luhatje humori, ankth, dëshira për sheqer ose kafeinë.