Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Ushqyerja dhe aktiviteti fizik » Detoksifikimi i alkoolit – si ta pastroni trupin nga alkooli?

Detoksifikimi i alkoolit – si ta pastroni trupin nga alkooli?

Alkooli është një substancë që mund të na e marrë fare lehtë nën kontroll mendjen. Ajo ka një efekt negativ në trupin e njeriut dhe shpesh shoqërohet me ndryshime të pakthyeshme. Në këtë artikull, do të shohim se si mund ta pastrosh trupin nga efektet toksike, duke lënë zakone të shëndetshme për jetën. Po ashtu, nëse planifikon të pakësosh konsumimin e alkoolit ose dëshiron plotësisht ta zhdukësh nga jeta, sigurohu që ta lexosh artikullin.

Detoksifikimi i alkoolit

[Ez-toc]

Çfarë është detoksi i alkoolit?

Kur trupi detoksifikohet nga toksinat e alkoolit ethyl, thuhet se i është nënshtruar një detoks alkooli. Ajo është gjithashtu një metodë e rimbushjes së elektrolyteve, kripërat minerale dhe vitaminave, si dhe trajtimi i problemeve fizike të shkaktuara nga sindroma e abstinencës. Për shkak të mosbalancimit jon-elektrolit, mangësive ushqyese dhe mineraleve dhe mosbalancimeve të elektrolitit që ndodhin brenda disa ditëve ose javëve të konsumimit të alkoolit, është e nevojshme të kryhet detoksifikimi i alkoolit për të eliminuar efektet e konsumimit. Simptomat e tërheqjes që vijnë nga uria biokimike janë të rënda në situata të tilla dhe detoksifikimi i alkoolit është shpresa e vetme për trupin.

Detoksi i alkoolit zgjat nga 7 deri në 10 ditë, dhe një person i varur nga alkooli në detoks merr:

  • vitamina B1
  • magnez
  • kalium

Gjatë detoksifikimit alkoolik administrohen analgjezikët, hipnotikët dhe qetësuesit (ndonjëherë të ndihmuar nga benzodiazepinët). Simptomat e sindromës së abstinencës reduktohen nga këto ilaçe. Meqë është jetësore të mbahet ekuilibri jonik-elektrolyte gjatë tërheqjes së alkoolit, sindroma e abstinencës shpesh është shumë e dhimbshme. Këto simptoma të pakëndshme fizike trajtohen siç duhet gjatë detoksifikimit të alkoolit. Gjatë detoksifikimit të alkoolit kryhen analiza gjaku, si dhe analiza të tjera për praninë e substancave të dëmshme.

Si të kryesh një detoks alkooli në shtëpi?

Detoksi i alkoolit në shtëpi mund të kryhet vetëm me simptoma të lehta të tërheqjes. Para së gjithash, duhet ta kufizoni marrjen e lëngjeve, si edhe të pini shumë ujë dhe lëngje frutash. Përveç kësaj, antispasmodikët mund të përdoren për të zvogëluar krizat e panikut dhe ankthin.

Nëse simptomat e lënies së alkoolit janë të rënda, do të jetë e nevojshme të konsultoheni me një specialist.

Pse është e nevojshme ndihma profesionale?

Edhe pse detoksimi nën kujdesin e një profesionisti mund të duket i kushtueshëm, mos harro se ajo është metoda më e efektshme. Një detoks i dështuar i kryer në shtëpi mund t’i kushtojë një personi humbjen e shëndetit dhe mirëqenies.

Detoksifikimi është një proces kompleks dhe kërkon pajisje dhe njohuri të specializuara. Përveç kësaj, është shumë e rëndësishme të kesh dikë me të cilin të bisedosh gjatë periudhës së detoksifikimit. Kjo do të të ndihmojë të jesh i motivuar, si edhe të hapësh mundësi për të hequr qafe varësinë nga alkooli mendor.

Gjatë detoksifikimit profesional, zakonisht shoqërohet me përdorimin e ilaçeve që ndihmojnë për të përballuar simptomat e tërheqjes së alkoolit. Për përdorimin e tyre do të jetë i nevojshëm konsultimi dhe kujdesi mjekësor.

A ka një mënyrë të natyrshme për të kuruar alkoolizmin?

A ka një mënyrë të natyrshme për të kuruar alkoolizmin?

Dëshira për të kuruar alkoolizmin me një ndërhyrje minimale është e kuptueshme. Megjithatë, shpesh përdorimi i metodave natyrore të detoksifikimit nuk është gjë tjetër veçse një përpjekje e kotë për t’u larguar nga procedurat e ndërlikuara mjekësore. Për trajtimin e alkoolizmit mund të përdoren metoda të ndryshme, që nga terapia e sjelljes dhe pjesëmarrja në grupet mbështetëse e deri te trajtimi i drogës. Cila metodë do të jetë e përshtatshme për një person varet nga predispozitat individuale. Një person do të jetë më mirë të flasë e të takojë njerëz të tjerë dhe të tjerët do të kenë nevojë për veprime të tjera, më radikale.

Çfarë duhet të presim gjatë javës së parë të detoksit për alkoolin?

Është e rëndësishme të theksohet se java e parë e detoksit është më kritike. Kjo ndodh kur shfaqen simptomat më të rënda të tërheqjes. Do të jetë një kohë shumë e vështirë dhe do të ketë luhatje humori. Një ditë mund të ndihesh shumë mirë dhe të nesërmen nuk do të ndihesh sikur po bën asgjë. Gjithashtu, mund të vëreni ndryshime në oreksin tuaj. Është e rëndësishme të mos harrojmë se nuk jeni vetëm dhe se simptomat që përjetoni janë krejt normale. Mos ki turp. Gjithashtu, duhet të përpiqesh të gjesh mënyra për ta larguar vëmendjen nga simptomat. Një film i mirë ose leximi i një libri, miqtë e takimit mund të jenë të dobishëm në këtë – diçka që do t’ju lejojë të mos mendoni për problemet.

Këshilla për një detoks të suksesshëm për alkoolin në shtëpi

  • Gjëja më e rëndësishme është t’i vësh vetes synime. Mos harro se duhet të përqendrohesh te këto synime. Mos lejo që të shpërqendrohesh nga simptomat e detoksit.
  • Të kesh një rrjet mbështetës është e rëndësishme. Gjej një person ose grup me të cilin mund të flasësh për përvojën tënde.
  • Mos harro se po përpiqesh të ndryshosh një sjellje të caktuar, prandaj duhet të jesh i duruar dhe të mos presësh rezultate të menjëhershme. Duhet kohë.
  • Përpiqu të shmangësh situata që mund të provokojnë një përsëritje të sëmundjes. Kjo nuk do të thotë se duhet të mbyllesh në një dhomë. Duhet të kesh kujdes.
  • Detoksi i alkoolit nuk është diçka e përdorshme. Ky është një proces që përfundon kur je plotësisht esëll.