Skip to content
Faqja kryesore » Blog » Ushqyerja dhe aktiviteti fizik » Celuliti – çfarë është, si formohet dhe si të shpëtojmë prej tij?

Celuliti – çfarë është, si formohet dhe si të shpëtojmë prej tij?

Çdo grua dëshiron të jetë tërheqëse dhe e hijshme. Megjithatë, shumica në një fazë të jetës së tyre e vërejnë celulitin në trupin e tyre, sidomos në zonën e kofshëve dhe të vitheve. Kjo është edhe më acaruese, sepse ndikon edhe te njerëzit e hollë. Për të vazhduar në luftën kundër celulitit, duhet të dish se çfarë është dhe si formohet.

Celulit

Çfarë është celuliti?

Celuliti është një depozitë dhjami që formohet në sipërfaqen e lëkurës. Nuk është një sëmundje, por një gjendje që prek miliona gra në botë. Celuliti mund të shkaktohet nga shumë faktorë si gjenetika, dieta, mënyra e jetesës, shtimi në peshë ose humbja dhe ndryshimet hormonale. Kjo ndodh jo vetëm te njerëzit me mbipeshë, por edhe te njerëzit e hollë.

Cilat janë shkaqet e celulitit?

Shkaqet e lëvrës së portokallit janë kryesisht gjenetike, hormonale dhe të lidhura me peshën. Megjithatë, ka edhe faktorë të tjerë si mosha, dieta, niveli i aktivitetit fizik, madje edhe infeksioni ose dëmtimet që mund të shkaktojnë shfaqjen e gungave nënlëkurëse në trupin tuaj. Jo pa ndikim është edhe pirja e cigareve, e cila e bën lëkurën në të gjithë trupin të flaket. Parregullsitë në lëkurë gjithashtu shfaqen shpesh gjatë adoleshencës.

Vendet e celulitit

Celuliti shfaqet në vende të ndryshme, më shpesh në pjesën e pasme të kofshëve dhe në vithe. Megjithatë, ajo shfaqet edhe në pjesën e poshtme të barkut në zonën e kërthizë, në viçat, ijët dhe krahët. Kjo është për shkak të sasisë më të madhe të yndyrës së trupit në këto zona.

Llojet e celulitit

Celuliti është një gjendje e zakonshme e lëkurës e shkaktuar nga akumulimi i dhjamit në indet lidhore të lëkurës. Ajo shfaqet si zgavra ose nodules, të cilat shpesh janë të dukshme në sipërfaqen e lëkurës. Ka lloje të ndryshme celuliti dhe secili prej tyre ka një shkak të ndryshëm.Ndarja më e zakonshme e celulitit është ndarja në celulitin e ujit dhe celulitin e yndyrshëm.

Celuliti i ujit ndodh te njerëzit me fizik të ndryshëm, kështu që edhe te njerëzit e hollë. Ajo vjen shumë shpesh nga çrregullimet e jashtëqitjes së toksinave nga trupi dhe nga grumbullimi i ujit. Simptomat e celulitit të ujit shpesh intensifikohen në fund të ciklit menstrual. Përveç kësaj, futja e tepërt e kripës duke mbajtur ujë në trup mund të nxisë edhe formimin e celulitit të ujit.

Nga ana tjetër, celuliti dhjamor ndodh më shpesh te njerëzit që janë mbipeshë dhe të dhjamosur. Ajo shfaqet edhe në rastin e një mënyre jetese sedentare, një sasi të papërfillshme aktiviteti fizik dhe një dietë të pasur me karbohidrate. Ajo është, ndryshe nga uji, e dukshme në lëkurë në pamje të parë. Është rezultat i shpërndarjes së pabarabartë të qelizave dhjamore. Celuliti i yndyrshëm ndryshon në varësi të shkallës së zhvillimit të tij.

Cilat janë fazat e zhvillimit të celulitit?

Shkalla e parë e celulitit – celulitit në këtë fazë nuk është e dukshme për syrin e zhveshur, megjithatë, ajo shfaqet kur palosja e lëkurës është shtrydhur me gishtat tuaj ose kur jeni ulur.

Shkalla e dytë e celulitit – në këtë fazë ka një nivel të rritur të celulitit. Sipërfaqja e lëkurës kur shtrydhet ose kur rri ulur fillon t’i ngjajë petës së portokallit.

Shkalla e tretë e celulitit – celuliti është i dukshëm për syrin e zhveshur, dhe gungët janë mjaft të mëdha dhe mund të jenë të dhimbshme

Shkalla e katërt e celulitit është shkalla më e përparuar e celulitit, e dukshme pa shtrydhje, e cila mund të jetë e dhimbshme. Lëkura është shumë e bardhoshe dhe gunga është shumë e madhe.

Si të heqësh qafe celulitin?

Celuliti është një problem i zakonshëm për shumë gra. Nuk ka të bëjë vetëm me pamjen, por gjithashtu mund të jetë mjaft e dhimbshme dhe e parehatshme. Ka shumë mënyra për të hequr qafe celulitin. Disa nga këto metoda përfshijnë përdorimin e llojit të duhur të ushtrimeve, ndjekjen e dietës së duhur dhe përdorimin e llojit të duhur të kremit. Mënyra e parë dhe më e rëndësishme për të hequr qafe celulitin është të kufizoni sasinë e karbohidrateve dhe kripës në dietën tuaj të përditshme dhe të kufizoni sasinë e sheqerit dhe bukës së bardhë të konsumuar çdo ditë. Ia vlen të kaloni në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, e cila do të përmbajë sasinë optimale të vitaminave dhe mineraleve për trupin tonë, dhe ky efekt duhet të forcohet me shtesa efektive (p.sh. Perfect Body Cellulite).

Sporti është shumë i rëndësishëm në luftën kundër celulitit. Ushtrime të tilla, si ecja, vrapimi, noti e madje edhe çiklizmi ndihmojnë në djegien e kalorive dhe të depozitave të yndyrës në trup. Gjithashtu ndihmon për të forcuar trupin, duke ju bërë të dukeni më të hollë dhe duke hequr dhjamin nga zona të ndryshme të trupit. Gjithashtu ia vlen të merret parasysh masazhi në kombinim me një përgatitje efektive kundër celulitit (p.sh. Celleasy Perfect Body Serum) për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe për të përdorur përbërës aktivë që kundërveprojnë celulitin. Kozmetika e përshtatshme është shumë efektive në luftën kundër efektit të peeling portokallit. Mënyra e rekomanduar nga shumë gra për të luftuar celulitin është një rrjedhë e alternuar dushi i ngrohtë dhe i ftohtë, dhe trajtimet e zyrës për celulitin, por këto zakonisht kushtojnë shumë.

A është celuliti i pashëndetshëm?

Kjo është një pyetje e vështirë, sepse ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në përgjigjen tuaj ndaj kësaj pyetjeje. Disa studime kanë zbuluar se celuliti është i shëndetshëm, kurse të tjerë tregojnë se nuk është i shëndetshëm. Në mënyrë që dikush të vendosë nëse celuliti është i pashëndetshëm apo jo, të gjithë faktorët duhet të konsiderohen individualisht dhe kolektivisht, si: a shfaqet celuliti për shkak të dhjamosjes apo jo? Celuliti në vetvete është pa dyshim një defekt jashtëzakonisht i pashije, i cili më së shpeshti është pasojë e një mënyre jetese jo të shëndetshme. Prandaj ia vlen të luftosh për një trup të bukur që shkon krah për krah me shëndetin! Nëse nuk veprojmë dhe nuk e lejojmë të zhvillohet, mund të bëhet një sëmundje e dhembshme që do të na pengojë në jetën e përditshme.