Skip to content
Faqja kryesore » Dhimbje të kyçeve dhe muskujve » Artriti – shkaqet, simptomat, llojet, trajtimi | Lufta efektive kundër ënjtjes

Artriti – shkaqet, simptomat, llojet, trajtimi | Lufta efektive kundër ënjtjes

Artriti është një sëmundje që mund të ndikojë në cilësinë e jetës dhe shëndetin e pacientit. Në artikull do të paraqesim shkaqet dhe simptomat e artritit, si dhe llojet e sëmundjeve që lidhen me këtë gjendje. Përveç kësaj, do të flasim për trajtimet e efektshme që ndihmojnë në luftimin e sëmundjes, përfshirë edemën. Njohuria e artritit është e rëndësishme sepse lejon diagnozën e hershme dhe trajtimin efektiv, i cili shmang komplikimet më serioze dhe përmirëson cilësinë e jetës së pacientit.

Artriti

[Ez-toc]

Çfarë është artriti?

Artriti, i quajtur edhe artriti, është një gjendje mjekësore që karakterizohet nga inflamacioni i një ose më shumë nyjeve në trup. Kjo sëmundje mund të ketë shkaqe të ndryshme, të tilla si sëmundjet autoimune, sëmundjet infektive ose dëmtimi mekanik i kyçeve.

Çfarë mund të shkaktojë artrit – shkaqe

Artriti mund të ndodhë për shkak të anomalive në sistemin imunitar, në të cilat trupi mund të ngatërrojë indet e veta me ato të huaja dhe t’i sulmojë ato me antitrupa. Një shkak tjetër mund të jetë një infeksion viral ose bakterial, si edhe stresi i rëndë. Disa njerëz kanë një predispozitë gjenetike ndaj artritit që trashëgojnë nga paraardhësit e tyre. Përveç kësaj, dëmtimet mekanike ose dëmtimet e trajtuara në mënyrë të papërshtatshme mund të kontribuojnë edhe në artrit.

Artriti – simptomat

Artriti - simptomat

Simptomat e artritit përfshijnë dhimbje, ënjtje, skuqje dhe ngurtësi në kyçe, të cilat mund të çojnë në lëvizshmëri të kufizuar të përbashkët dhe vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme. Në raste më të rënda, artriti mund të çojë në dëmtim të përhershëm të përbashkët dhe kufizime të rënda të lëvizshmërisë.

Trajtimi i artritit

Trajtimi për artritin varet nga shkaku i sëmundjes dhe përfshin shumë terapi të ndryshme. Qëllimi i trajtimit është të lehtësojë simptomat, të përmirësojë cilësinë e jetës së pacientit dhe të mbajë funksionalitetin e kyçeve. Metodat më të përdorura të trajtimit janë ilaçet anti-inflamuese, fizioterapia, ushtrimet dhe dieta. Në disa raste, siç janë sëmundjet e rënda autoimune, trajtimi mund të përfshijë ilaçe imunosupresive ose biologjike.

Trajtimi farmakologjik i artritit

Njerëzve që vuajnë nga artriti shpesh u jepen dy lloje ilaçesh: ilaçet anti-inflamuese dhe analgjezike dhe ilaçet që ndryshojnë sëmundjet. Grupi i parë i ilaçeve ka për qëllim lehtësimin e dhimbjeve dhe pakësimin e inflamacionit në kyçe. Grupi i dytë i ilaçeve vonon proceset e shkatërrimit të përbashkët. Në ilaçet që modifikojnë sëmundjet, dallohen farmaceutikët jo-biologjikë dhe biologjikë. Ilaçet biologjike konsiderohen më të efektshmet në mbrojtjen e kyçeve nga dëmtimet e reja.

Trajtim jo farmakologjik

Trajtim jo farmakologjik

Aktiviteti fizik i përshtatur sipas aftësive individuale të pacientit

Njerëzit që përjetojnë dhimbje të përbashkët shpesh shmangin të gjitha aktivitetet fizike, gjë që është një gabim. Lëvizja e moderuar është e dobishme, sepse i mban kyçet të lëvizshme dhe forcon muskujt përreth tyre. Fusha e ushtrimeve përcaktohet më së miri me një specialist me përvojë rehabilitimi.

Trajtime fizioterapike

Fizioterapistët trajtojnë në mënyrë efektive dhimbjen që lidhet me artritin. Ata rekomandojnë ushtrime të thjeshta për një nyje të caktuar dhe një shumëllojshmëri trajtimesh, të tilla si hidroterapia, cryotherapy ose terapi me lazer.

Përdorimi i dorezave dhe shiritave të kyçit të dorës për pacientët me artrit

Fashat e projektuara në mënyrë të veçantë sjellin lehtësim të efektshëm të dhembjeve. Bandat janë në dispozicion në versionet e gjurit dhe kyçit të këmbës. Si funksionojnë? Fashat e ngjeshjes sigurojnë mbështetje dhe stabilitet për nyjat dhe reduktojnë ënjtjen e saj. Përveç kësaj, produktet janë bërë me fije të veçanta qeramike, e cila ruan dhe pasqyron nxehtësinë e trupit, duke lehtësuar dhimbjet. Është e rëndësishme që fashat të mos përmbajnë lateks, gjë që mund të shkaktojë alergji. Në rast të inflamimit të kyçeve, këshillohen dorezat që lehtësojnë dhimbjen dhe rritin lëvizshmërinë e gishtave dhe të duarve. Ato sigurojnë madje edhe ngrohje, presion të mbajtur dhe rehati falë rrobave të jashtme.

Vaj, xhel dhe arna

Lehtësimi i përkohshëm në dhimbje të përbashkët mund të sillet edhe nga përgatitjet në dispozicion pa recetë në farmaci.

Dietë e përshtatshme

Shumë pacientë me artrit nënvlerësojnë ndikimin e një diete të shëndetshme dhe të suplementimit. Kyçet e sëmura kanë nevojë për kolazhen, prandaj ia vlen ta pasurojmë dietën e përditshme me xhelatin. Për të qetësuar inflamacionin, rekomandohet të hani peshk detar të yndyrshëm që përmban acide omega-3, perime, fruta, arra dhe fara.

Me probleme të përbashkëta, duhen shmangur ushqimet shumë të përpunuara, si ëmbëlsirat, patatet e skuqura, vaktet, ushqimet pa vlera ushqimore dhe enët e çastit. Konservuesit, ngjyrat artificiale dhe shijet mund të acarojnë acarimin, gjë që rrit perceptimin e pacientit për dhimbjen.

Cilat janë llojet e artritit?

Në total, ka rreth 100 lloje të ndryshme të artritit, por më të zakonshmet janë:

  • Osteoartriti
  • Artriti reumatoid
  • Cermë (cermë, artrit, cermë)
  • Artriti reumatoid i të miturve
  • Lupus erythematosus
  • Spondyloarthritis
  • Artriti septik
  • Inflamimi i shkaktuar nga infeksioni

A është artriti i rrezikshëm?

Po, artriti mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin dhe cilësinë e jetës, sidomos nëse nuk trajtohet siç duhet. Simptomat e artritit, të tilla si dhimbje, ngurtësi dhe vështirësi në lëvizje, mund të çojë në paaftësi dhe kufizim të aktivitetit fizik. Në disa raste, kur artriti është rezultat i një sëmundje autoimune, dëmtimi i organeve dhe indeve të tjera në trup mund të ndodhë gjithashtu. Prandaj, është e rëndësishme të diagnostikohet dhe të trajtohet shpejt artriti për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës së pacientit.