Skip to content
Hjemmeside » Ledd- og muskelsmerter » Leddsmerter – behandling, symptomer, årsaker – Hvordan håndtere leddsmerter?

Leddsmerter – behandling, symptomer, årsaker – Hvordan håndtere leddsmerter?

Leddsmerter er et vanlig problem som kan påvirke livskvaliteten din og begrense dine daglige aktiviteter. I denne artikkelen vil du lære hva som er de vanligste symptomene på leddsmerter, hva som kan være årsaken til smertene og hvordan du skal håndtere det. Les videre for å lære om effektive behandlinger for leddsmerter og nyt full helse og bevegelse!

Ból stawów

Hva er leddsmerter?

Leddsmerter er en tilstand som rammer et økende antall mennesker, både unge og gamle. Det er en følelse av ubehag og smerte som oppstår rundt leddene. Det kan være ledsaget av stivhet, hevelse eller bevegelsesbegrensning. Leddsmerter er et symptom på mange sykdommer, inkludert degenerative, autoimmune eller infeksjonssykdommer.

Typer leddsmerter

Det finnes ulike typer leddsmerter. Disse kan være skarpe, stikkende, brennende, bankende eller kjedelige smerter. Avhengig av årsaken til smertene kan det være i ett ledd eller flere ledd samtidig. Leddsmerter kan være forårsaket av skade, sykdom eller overarbeid. Vi kan også dele dem inn i 2 grupper:

  • inflammatorisk (hevelse i ledd, varme og rødhet forekommer)
  • ikke-inflammatorisk (ingen hevelse, rødhet i leddet og dets varme)

Leddsmerter – årsaker

Bóle stawów – przyczyny

Årsakene til leddsmerter er varierte. Dette kan være revmatiske sykdommer som revmatoid artritt, lupus eller gikt. Leddsmerter kan også være assosiert med degenerative sykdommer som artrose eller slitasjegikt i ryggraden. En annen årsak til leddsmerter kan være en infeksjon, som for eksempel borreliose eller borreliose. Andre risikofaktorer for leddsmerter inkluderer stress, kosthold og genetikk.

Leddsmerter – symptomer

Symptomene på leddsmerter er først og fremst smerter og stivhet i leddområdet. Dette er ofte ledsaget av hevelse, rødhet eller begrenset bevegelighet i leddet. Symptomer på leddsmerter kan forverres ved bevegelse så vel som i hvile. Det er ofte ledsaget av andre plager, som tretthet eller feber.

Leddsmerter – behandling

Behandling av leddsmerter avhenger av årsaken. Ved revmatiske sykdommer brukes betennelsesdempende medikamenter, steroider, sykdomsmodifiserende legemidler og biologisk terapi. Ved degenerative sykdommer brukes smertestillende midler og legemidler som påvirker regenereringen av leddbrusk. Det finnes også naturlige midler mot leddsmerter, som kosthold, akupunktur, massasje og trening.

Naturlige måter for leddsmerter – hjemmemedisiner

Naturalne sposoby na bóle stawów

Ved leddsmerter kan du også prøve hjemmemedisiner for å lindre smertene. Eksempler på slike metoder er saltbad med tilsetning av eteriske oljer, varme kompresser, tøyningsøvelser, samt unngåelse av provoserende faktorer som langvarig opphold i en stilling eller overbelastning av leddene.

Når skal man oppsøke lege?

Hvis du har vedvarende leddsmerter, kontakt legen din. Legen vil gjennomføre en undersøkelse, bestille de nødvendige testene og bestemme videre behandling. En indikasjon for et presserende besøk til legen er plutselige og sterke smerter, hevelse i leddene, vanskeligheter med å bevege seg eller feber.

Hvilke tester bør utføres for å fastslå årsakene til leddsmerter?

Det er legen som ut fra informasjonen og symptomene som samles inn fra pasienten under fellesundersøkelsen, er ansvarlig for å bestemme hvilke prøver som skal utføres. Ved diagnostisering av revmatologiske sykdommer brukes ulike laboratorietester, som ESR, CRP og morfologi, og bildediagnostiske tester, som røntgen eller ultralyd av det affiserte leddet, etter behov. I noen tilfeller kan andre tester være nødvendige, for eksempel en leddpunktur, CT-skanning eller MR.