Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Kløende hud – årsaker, diagnose og behandling

Kløende hud – årsaker, diagnose og behandling

Hudkløe kan være forårsaket av mange ytre faktorer, men også av visse indre prosesser og sykdommer. Hvis du opplever dette ubehagelige problemet ofte og uten noen åpenbar grunn, bør du kanskje konsultere legen din. Se hva som er de vanligste årsakene til kløende hud, hvordan du behandler dem og hva du bør se etter i dine daglige aktiviteter for å forhindre denne typen problemer.

Swędzenie skóry

Hva er kløende hud?

Kløende hud (kløende hud) er en tilstand hvor huden blir betent og irritert. Dette fører til klumper og rødhet i det berørte området. Hvis den ikke behandles, kan tilstanden føre til mer alvorlige dermatologiske problemer.

Kløende hud etter et bad eller dusj

Du kan føle kløe etter bading eller dusjing, spesielt etter bruk av såpe eller sjampo. Du kan også legge merke til at huden din føles stram og tørr. For høy vanntemperatur kan skade hudens beskyttende barriere og forårsake irritasjon, rødhet og hevelse. Mer spesifikt er kløe forårsaket av hudens reaksjon på fordampning av vann og mangel på olje (talg) på hudens overflate. Mangel på olje gjør det vanskelig å holde på fuktigheten, noe som kan forårsake tørrhet og kløe. I tillegg inneholder såper og sjampoer kjemikalier som kan irritere huden. De fjerner også naturlige oljer fra huden, noe som gjør den mer utsatt for tørrhet og irritasjon. Derfor, hvis du opplever ubehag, prøv å begrense mengden pleiekosmetikk du bruker og sørg for at vannet har riktig temperatur.

Hudkløe som blir verre om natten

Kløende hud som blir verre om natten er en tilstand som kan være vanskelig å diagnostisere og behandle selv. Det kan være en allergisk reaksjon på noe rundt deg eller en infeksjon. I dette tilfellet bør du oppsøke lege for en riktig diagnose og starte behandlingen. Det kan også skyldes for eksempel astma eller høysnue. Hvis symptomene bare forverres på en bestemt tid av året, for eksempel om våren, kan det skyldes allergi mot bestemte pollen.

Kløende hud i svangerskapet

Kløende hud under graviditet kan være forårsaket av mange faktorer: hormonelle svingninger, ekspansjon av huden (på magen, brystene og lårene) og kontakt med visse stoffer. Oftest er kløe ufarlig, men det kan være et symptom på en mer alvorlig tilstand som kalles svangerskapskolestase. Svangerskapskolestase er preget av økt gallesyresekresjon, som kan forårsake kløe og andre symptomer som kvalme og gulsott.

Kløende hud om vinteren

For noen mennesker forverres kløende hud om vinteren på grunn av tørr luft og lave temperaturer. Hudirritasjon kan være forårsaket av mange faktorer. Vanligvis observeres det at symptomene oftest oppstår på utsatte deler av kroppen, som ansikt og hender, som er utsatt for kald vinterluft eller varmt vann, som vi bruker mye oftere om vinteren. I tillegg bidrar det vi har på oss (klær) til dette fenomenet; tettsittende klær laget av slipende stoffer kan gjøre kløe verre.

Kløende hodebunn

Det kan være forårsaket av irritasjon forårsaket av stoffer som finnes i sjampo, men også av enkelte hudsykdommer, for eksempel seboreisk dermatitt. Symptomer inkluderer skjellete hud, fett hår og flass. Rådfør deg med legen din for behandling av denne tilstanden, siden det å bruke en annen sjampo kanskje ikke hjelper, og du trenger medisinsk behandling.

Kløende hud og lysfølsomhet

Kløe som blir verre etter eksponering for sollys kan være forårsaket av en tilstand som kalles lysfølsomhet. Denne typen kløe oppstår vanligvis i områder som er utsatt for sollys (f.eks. ansiktet). Fotoallergiske reaksjoner er forårsaket av kontakt med visse kjemikalier (f.eks. aktuelle medisiner) eller ultrafiolett stråling fra solen (solbrenthet). Vanligvis forsvinner de etter å ha stoppet bruken av den skadelige faktoren eller unngår direkte sollys.

Kløende hud – årsaker

Årsakene til kløende hud inkluderer:

 • Ytre irriterende stoffer som insektbitt og -stikk, kjemikalier, værforhold, bruk av for varmt vann osv.
 • Indre sykdommer og dermatitt
 • Allergier – matallergier (f.eks. mot peanøtter), miljøallergier (f.eks. mot pollen)

Hvilke sykdommer manifesteres av kløende hud?

Eksempler på sykdommer og tilstander som kan forårsake kløende hud (pruritus):

 • Skabb
 • Enterovirusinfeksjon
 • Hypotyreose
 • Leversvikt
 • smittsom impetigo
 • Nyresvikt
 • Åreknuter
 • Diabetes
 • Nevrose
 • Neoplastisk eller hematologisk sykdom
 • Sykdommer i det hematopoetiske systemet
 • Atopisk dermatitt
 • Psoriasis
 • Flass og mykose i huden
 • Rosacea
 • Seboreisk dermatitt

Hvordan lindre kløende ansiktshud?

Jak złagodzić swędzenie skóry twarzy

Bruk en fuktighetskrem

Fuktighetsgivende kremer er ideelle for tørr og sensitiv hud siden de inneholder ingredienser som glyserin for å holde på fuktigheten og ceramider for å reparere skadede hudceller. Se etter produkter som inneholder hyaluronsyre eller vitamin E og påfør dem etter å ha vasket ansiktet med varmt vann. Hvis fuktighetskremen inneholder dufter eller oljer, la produktet trenge inn i huden før du påfører andre kosmetikk.

Påfør en kløestillende krem ​​eller gel

Mange over-the-counter anti-kløe kremer og geler inneholder ingredienser som aloe vera eller heksehassel gel for å lindre betent hud. Du kan også prøve å bruke en kalaminlotion som inneholder sinkoksid og pramoksinhydroklorid for å redusere betennelse og irritasjon. En flott løsning er å bruke kosttilskudd som gir viktige næringsstoffer og støtter hudpleieprosessen på en omfattende måte. Til dette formålet kan vi bruke kosttilskudd som:

 • Derminax
 • Éternelle
 • Premium Collagen 5000
 • Collagenics

Kløende hud – behandling

Det viktigste ved behandling av kløende hud helt i begynnelsen er å diagnostisere problemet. Vi må vite kilden for å velge de riktige behandlingsmetodene. Vi må med andre ord begynne med å fjerne årsaken. Hvis problemet er forårsaket av kosmetikken som vi bruker til daglig hygiene, er det åpenbart at det må endres, men det er ikke alt. Det er også viktig å fylle på med kosmetikk som vil bidra til å fukte huden ordentlig og kosttilskudd som vil gi de nødvendige næringsstoffene.

Hvis kløe er forårsaket av allergiske reaksjoner, må vi fjerne det sensibiliserende stoffet fra miljøet vårt så snart som mulig, fordi det er fare for forverring av problemet. Hvis vi ikke klarer å definere hva som er årsaken til allergien – bør symptomatisk behandling brukes med passende allergimedisiner, som bør foreskrives av lege etter forutgående konsultasjon. Det er også verdt å bruke ulike typer beroligende urter, fordi stress kan ha en svært negativ effekt på hudens tilstand. Hvis problemet vedvarer etter å ha utført trinnene ovenfor, vil det være nødvendig å besøke en hudlege for å fastslå den spesifikke årsaken og implementere spesialistbehandling.