Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Juvenile acne – Årsaker, symptomer og behandling

Juvenile acne – Årsaker, symptomer og behandling

En tenårings liv er fullt av stress og forandring. Fra det øyeblikket han står opp om morgenen til han legger seg, er den unge mannens timeplan fylt med skole, fritidsaktiviteter, sosiale aktiviteter og andre aktiviteter. Dette betyr at også kropp og sinn er i konstant bevegelse. Kroppens immunsystem jobber for fullt, noe som kan føre til økt produksjon av hormonene som forårsaker akne hos ungdom. Det er derfor det er verdt å vite hvordan man effektivt kan håndtere denne tilstanden og hvordan man effektivt kan lindre symptomene.

Trądzik Młodzieńczy

Hva er akne hos ungdom? Symptomer

Juvenil akne er en kronisk hudsykdom som oppstår hos ungdom som nærmer seg slutten av puberteten (puberteten). Ofte referert til som «akne vulgaris». Det viser seg som små røde klumper i ansiktet, brystet, armene og ryggen. På grunn av hormonelle endringer er det økt arbeid i talgkjertlene og overproduksjon av talg, som forårsaker blokkering av utslippsdreneringskanalene. Tilstoppede porer resulterer i dannelsen av disse fortykningene, som ofte kan være ledsaget av hudormer, samt betennelse.

Hvor vanlig er ungdomsakne?

Dette fenomenet er svært vanlig og det anslås at det forekommer hos omtrent 85 % av jentene og 80 % av guttene i puberteten. Alvorlighetsgraden av symptomene og kronisiteten av deres forekomst kan variere fra person til person.

Juvenile acne hos gutter

Juvenil akne hos gutter kan manifestere seg i mer intense hudlesjoner enn hos jenter. Ungdomsgutters hudporer er spesielt følsomme for effekten av testosteron, som øker produksjonen av talg (et oljeaktig stoff som tetter porene). Ryggakne er også vanlig.

Juvenile acne hos jenter

Hormonelle endringer forbundet med puberteten kan skape kaos på huden til jenter på grunn av økningen i androgene hormoner. Jenter begynner i puberteten tidligere enn gutter, og i ungdomsårene produserer kroppen mer østrogen og testosteron, noe som kan forårsake kviser. Økt hormonproduksjon betyr økt oljeproduksjon og større hudcelleomsetning, noe som kan føre til at porene tettes.

Juvenil akne i pannen

Panneakne er vanlig hos tenåringer fordi det er fettkjertler i pannen som kan forårsake eksem. De kan føre til aknearr og permanent hudskade. Unge mennesker bør prøve å unngå for mye stress og unngå melke- og fettrik mat. Kosmetikk som kan irritere huden, som ansiktsrens som inneholder alkohol, bør også unngås!

Trądzik młodzieńczy zdjęcia

Juvenile acne – årsaker

Det er mange faktorer som har en betydelig innvirkning på dannelsen av akne. De viktigste er:

 • Hormonaktivitet
 • Overflødig talg som skilles ut av huden
 • Understreke
 • Feil kosthold
 • Tilstedeværelsen av bakterier
 • Egenskaper til talgkjertler og hårsekker
 • Genetiske disposisjoner
 • Utilstrekkelig hygiene
 • Porestørrelse

Juvenile acne – skjerpende faktorer

Det er faktorer som kan øke symptomer og betennelse. Noen av dem kan unngås, så det er verdt å vite hva du skal være oppmerksom på. De viktigste faktorene som forårsaker betennelse inkluderer:

 • Feil kosthold
 • Overeksponering for solen
 • Visse medisiner
 • Overdreven stress
 • Hormonelle lidelser (hos premenstruelle jenter)
 • Konsumere meieriprodukter
 • Bruk av sentralstimulerende midler som alkohol eller sigaretter

Behandling av akne hos ungdom

Behandling av akne kan gjøres ved hjelp av en rekke metoder. Hvis endringene i huden ikke er alvorlige, kan vi ta noen forebyggende tiltak for å hjelpe oss med å bekjempe denne tilstanden. Men når et stort antall akne lesjoner vises på huden til en tenåring, intens talgsekresjon og hyperkeratose i området av talgkjertlene vises på den midtre delen av ansiktet, brystet og ryggen, deretter et besøk til en hudlege er nødvendig. Multiplikasjonen av bakterier i disse kjertlene kan øke alvorlighetsgraden av akne betydelig, så legen bør bestemme hvilken behandlingsform som er best å ta.

Aknemedisiner for ungdom

Aktuelle preparater med anti-androgene egenskaper – som de som inneholder benzoylperoksid – og orale antibiotika har vist seg å være de mest effektive behandlingene for ungdomsakne. Benzoylperoksid er en ingrediens som finnes i mange reseptfrie aknemedisiner. Det virker ved å redusere størrelsen på porene i huden, og dermed redusere mengden bakterier som kan komme inn i dem og forårsake akne. Ulempen med denne ingrediensen er at den kan tørke ut huden din, spesielt hvis du allerede bruker produkter for sensitiv hud.

Aktuelle antibiotika virker på samme måte som benzoylperoksid ved å forhindre at bakterier kommer inn i porene og forårsaker akneutbrudd. De bør brukes med forsiktighet da de kan øke risikoen for å utvikle resistente bakteriestammer ved fortsatt bruk. I tillegg, hvis du tar orale antibiotika for andre medisinske tilstander, bør du alltid fortelle legen din om eventuelle andre medisiner du tar, slik at han kan vurdere risikoen for interaksjoner mellom dem.

Hjemmemedisiner for ungdommelig akne

Nedenfor er noen hjemmemedisiner og tips for å redusere symptomene på denne ubehagelige tilstanden:

 • Hold ansiktet rent ved å vaske det regelmessig med varmt vann og et mildt rengjøringsmiddel.
 • Vask putevarene dine ofte – aknebakterier elsker å formere seg på disse stedene
 • Ikke berør ansiktet for ikke å overføre skitt fra hendene til porene
 • Prøv å bruke en toner etter å ha vasket ansiktet med vann for å fjerne eventuelle bakterier som ikke ble drept av vannet i seg selv
 • Bruk en peeling med noen få dagers mellomrom – dette vil bidra til å bli kvitt døde hudceller og overflødig olje som tetter porene og forårsaker akne
 • Spis mindre sukker – dette kan føre til at du overproduserer olje
 • Drikk rikelig med vann – det hjelper med å skylle ut smuss fra innsiden av huden
 • Vask ansiktet med en agurkbasert tonic – Agurk støtter hudregenerering. For å tilberede denne tonicen trenger du bare en agurk, en spiseskje honning og en liten mengde vann. Alt du trenger å gjøre er å rive agurken og deretter blande den med resten av ingrediensene. Etter 2-3 timer er løsningen klar til bruk.
Trądzik młodzieńczy - domowe sposoby

Kosmetikk for akne hos ungdom

Utilstrekkelig utvalgte preparater kan ha motsatt effekt. En person som sliter med akne bør få en renseemulsjon eller skum, en fuktighetsgivende krem ​​og et preparat som inneholder ingredienser som ikke bare pleier, men også helbreder, forbedrer hudens utseende og akselererer dens regenerering. De beste akneproduktene for ungdom inneholder panthenol (vitamin B) og vitamin E – både beroliger og gjenoppbygger epidermale celler. Fuktighetsgivende er også viktig for å gjenoppbygge det naturlige lipidlaget, så det er verdt å bruke kosmetikk som inneholder vegetabilske oljer (sheasmør, avokadoolje) og glyserin. En viktig ingrediens er også sink, som har betennelsesdempende egenskaper, regulerer utskillelsen av talg, akselererer tilheling av hudlesjoner og har høy solbeskyttelsesfaktor.

Kosttilskudd, som er ansvarlige for riktig hydrering av huden og reduserer eventuelle ufullkommenheter og misfarging, kan også hjelpe i kampen mot akne. Dette kan være kosttilskudd som:

 • Royal Skin 500
 • Zinamax
 • Nonacne

Behandlinger for akne hos ungdom

Skreller

 • Kavitasjonspeeling – fjerning av død hud med vann og ultralydbølger.
 • Kjemisk peeling – Et passende stoff påføres huden, som eksfolierer de ytre lagene av epidermis og stimulerer rekonstruksjonen av kollagen og elastin. Oftest brukes glykolsyre og trikloreddiksyre til dette formålet.
 • Mekanisk peeling – dette kan være en behandling som kalles dermabrasjon eller mikrodermabrasjon. Dermabrasion renser huden, reduserer porene, reduserer arr og misfarging, og fjerner epidermis ned til papillærlaget. Mikrodermabrasjon består i å eksfoliere det ytre laget av epidermis og akselerere fornyelsesprosessene ved å øke blodstrømmen i dermis og produksjonen av kollagen og elastinfibre.

Laserterapi – En laser fjerner det øverste laget av epidermis og krymper kollagenfibrene i dermis. Som et resultat er arrene betydelig grunnere.

Nålemesoterapi – ved hjelp av en serie mikropunkteringer introduseres hyaluronsyre og vitaminer i huden, hvis oppgave er å regenerere og stimulere huden til å produsere kollagen. Denne behandlingen har også en positiv effekt på å øke elastisiteten og fastheten i huden.

Mikronål radiofrekvens – Stimulerer huden til å regenerere ved hjelp av mikropunkteringer og elektromagnetiske bølger ved radiofrekvens, som varmer huden.

Diett for akne hos ungdom

Ungdomsårene (rundt 10 til 18 år) er en kritisk periode for riktig ernæring, inkludert et balansert kosthold rikt på frukt og grønnsaker. Å spise en rekke sunne matvarer er ikke bare viktig for din generelle helse, det hjelper også kroppen din med å produsere nok hormoner og den optimale mengden talg (det fete stoffet som skilles ut av talgkjertlene som bidrar til å holde håret og huden hydrert). I denne perioden har kroppen økt behov for essensielle fettsyrer (spesielt omega 3) som finnes i fisk og nøtter, samt for sink, som er rikelig i matvarer som rødt kjøtt, egg og krepsdyr. I tillegg til de ovennevnte næringsstoffene, er vitamin C – som finnes i frukt som appelsiner – viktig for å bidra til å redusere talgproduksjonen. Ikke glem mat som er rik på protein (kjøtt, fisk og sjømat) og frisk frukt og grønnsaker.