Skip to content
Hjemmeside » Slanking » Hvordan gå ned i vekt etter graviditet? Sikre og effektive metoder

Hvordan gå ned i vekt etter graviditet? Sikre og effektive metoder

Graviditet er en velsignet tid og kommer også med noen vanskeligheter. For de fleste mødre, spesielt hvis vi snakker om påfølgende svangerskap, vil den vanskeligste oppgaven være å miste overvekten som er oppnådd under svangerskapet. I denne artikkelen skal vi snakke om hvorfor det er vanskelig å gå ned i vekt etter graviditet, og hvilke skritt som bør tas for å oppnå det!

Jak schudnąć po ciąży

Hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt etter graviditet?

Det er mange ting som gjør det vanskelig å gå ned i vekt etter svangerskapet. Siden du fikk babyen din har stoffskiftet gått ned, du kan være fysisk begrenset, og du kan føle at du ikke har tid for deg selv (for ikke å snakke om treningstid)! La oss se på noen av årsakene til vektøkning etter graviditet.

Først og fremst handler det om endringer i stoffskiftet. Under graviditeten øker stoffskiftet med ca 10 prosent for å møte kravene til babyens utvikling. Etter fødsel tar det litt tid før stoffskiftet går ned til normalt tempo. Problemet er at hvis du spiser det samme som du gjør under svangerskapet, kan det ekstra fettet raskt bygge seg opp.

Det er også spørsmålet om trening. Trening er viktig for vektkontroll. Det er imidlertid flere grunner til at trening etter graviditet er spesielt vanskelig: Amming forbrenner ekstra kalorier og gjør deg sulten, så du må spise mer, noe som igjen fremmer vektøkning igjen. Det kan ikke ses bort fra at du har mye mindre tid til deg selv etter fødselen. Du bruker denne tiden på barnet ditt, så det er ikke rart at det er vanskelig å inkludere trening i din daglige rutine.

Hvor lenge går du ned i vekt etter graviditet?

Du bør gå opp i vekt mellom 25 og 35 kilo under svangerskapet. I løpet av de første seks ukene etter fødselen kan du regne med å gå ned omtrent en kilo per uke ettersom du kvitter deg med væsken som holdes tilbake og det ekstra blodet kroppen har produsert under svangerskapet. Du vil også miste litt fett og muskler. Dette innledende vekttapet er normalt, men det betyr ikke at det vil være lett å gjenopprette. Tiden som trengs for å gå ned i vekt etter graviditet varierer sterkt avhengig av person og individuelle disposisjoner.

Hvordan gå ned i vekt etter graviditet, dvs. kostholdet etter fødsel

dieta po porodzie

Den beste måten å gå ned i vekt etter graviditet er å spise et proteinrikt kosthold. Grunnen til dette er at protein hjelper deg å forbrenne kalorier raskere og føle deg mett på samme tid. Når du spiser proteinrik mat, frigjør kroppen mer insulin. Insulin er et hormon som forteller kroppen din å forbrenne fett i stedet for å lagre det. I tillegg er blodsukkernivået lavere, noe som gjør det lettere for kroppen din å forbrenne fett i stedet for å lagre det.

Hva å spise for å gå ned i vekt etter graviditet?

 1. Proteinrik mat som mager kylling og kalkun, egg, bønner, tofu og fisk som tunfisk og laks bidrar til å bygge muskler og forbrenne fett.
 2. Fiberrike matvarer som havregryn, epler, pærer, brokkoli, brun ris og gulrøtter holder deg mett lenger.
 3. Jernrik mat som magert rødt kjøtt, spinat, linser og forsterkede fullkornsblandinger bidrar til å forhindre tretthet.
 4. Kalsiumrike matvarer som yoghurt og fettfri melk støtter bein som krymper til størrelser før graviditeten.
 5. Vitamin C-rike frukter, som appelsiner, bidrar til å produsere kollagen for sunn hud
 6. Matvarer som inneholder omega-3-fettsyrer, som laks, kan bidra til å forhindre eller redusere fødselsdepresjon
 7. Sinkrik mat, for eksempel østers, kan være nyttig for å fremme vekttap
 8. Matvarer som inneholder kalium, som bananer, kan øke stoffskiftet.

Hva du ikke skal spise

For det første er det viktig å unngå bearbeidet kjøtt. Dette inkluderer kjøtt som pølser, bacon, skinke, pølser og alle slags pålegg. Dette kjøttet inneholder mye fett og er lite sunt for kroppen.

En annen gruppe matvarer å unngå er all stekt mat. Disse inkluderer pommes frites, potetgull og annen type mat som er stekt i olje. Å steke mat er en sikker måte å gå opp i vekt på!

Deretter må du holde deg unna søtsaker, da de vil bremse stoffskiftet og vekttapet din vil bli hemmet eller stoppet helt. I stedet for å spise søtsaker som kjeks eller is, velg noe naturlig, som frisk frukt.

Den siste ingrediensen du bør unngå etter graviditet for å gå ned i vekt raskt er alt som inneholder transfett eller delvis hydrogenerte oljer. Disse ingrediensene finnes ofte i pakket snacks som kjeks og potetgull.

Diett for en ammende mor

Amming er en viktig del av babyens utvikling, men det er også en sentral del av kroppens restitusjon etter svangerskapet. Ikke bare mater du babyen din, du gir deg også tid og rom til å komme deg etter de fysiske vanskelighetene ved graviditet og fødsel. For å oppnå dette er det viktig at du spiser et sunt kosthold som vil støtte kroppens behov.

Kostholdet ditt bør inneholde lite fett og mye protein, karbohydrater og væsker. Dette kan være en utfordring for travle nybakte mødre, spesielt hvis du er den eneste ansvarlige for å ta vare på babyen på dagtid. Men med litt forberedelse og planlegging er alt mulig. Hvis du er forpliktet til å maksimere tilførselen og kvaliteten på melken din, spis proteiner av høy kvalitet som kjøtt og egg, fullkorn, frukt og grønnsaker.

Trening etter fødsel – når og hva slags aktivitet er indisert etter fødsel?

Ćwiczenia po porodzie

Det er ingen tvil om at trening etter fødsel er bra for både mor og nyfødt. Men når kan du begynne å trene og hvilke øvelser anbefales? Svaret på disse spørsmålene avhenger av flere faktorer. Den viktigste faktoren er om du har født med keisersnitt eller ikke. I så fall kan det ta lengre tid å komme tilbake til trening. Et snitt i magen gror vanligvis innen seks uker, og treningen kan gjenopptas etter ca 8-10 uker, dog bør avgjørelsen om dette konsulteres med lege. Dette betyr imidlertid ikke at du bør begynne å trene kraftige idretter som løping eller sykling med en gang. Det avhenger også av hvor raskt kroppen din restituerer seg etter fødsel og hvor bra du er fysisk og mentalt. Hvis du ikke har tatt keisersnitt, kan treningen vanligvis starte etter ca 6 uker.

Hvis du var vant til å dyrke sport eller trene før graviditeten, er det best å gradvis gjenoppta fysisk aktivitet så snart som mulig etter fødselen. Hvis du ikke var spesielt aktiv før graviditeten, men svangerskapet og fødselen gikk bra, er det lurt å starte med noen enkle øvelser anbefalt av legen eller fysioterapeuten.

Å gå, svømme og sykle er alle gode måter å komme tilbake i form etter fødsel. Svømming er en ideell måte å styrke musklene på de første ukene etter fødsel, da det ikke belaster korsryggen eller leddene. Ideelt sett velger du et svømmebasseng hvor nybakte mødre kan møtes for vanngymnastikkaktiviteter eller svømme til bestemte tider, slik at de kan trene i et tempo som passer for dem og chatte med andre kvinner som er i samme situasjon.

Hvordan gå ned i vekt etter graviditet? Praktiske råd en ung mor trenger å vite om

 1. Pij odpowiednią ilość wody
 2. Drikk riktig mengde vann
 3. Spis regelmessige måltider
 4. Gi opp alkohol og andre sentralstimulerende midler
 5. Påfør oppstrammende massasjer
 6. Gi deg selv tid til å regenerere
 7. Unngå bearbeidet mat
 8. Introduser passende tilskudd, f.eks. BurnBooster eller Hai Matcha slankete