Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Hudtyper – hvilke skiller vi og hvordan gjenkjenner vi dem?

Hudtyper – hvilke skiller vi og hvordan gjenkjenner vi dem?

Hver av oss har en annen hudtype, og det er umulig å gi ett hudpleieråd som passer for alle. Derfor, før du begynner å ta ordentlig vare på huden din, bør du bli kjent med dens type. Det finnes mange forskjellige klassifiseringssystemer, og i denne korte artikkelen vil jeg snakke om de mest populære av dem.

Rodzaje cery

Hva er hudtypene?

Tørr hud

Tørr ansiktshud er et av de vanligste hudpleieproblemene. De fleste har opplevd en ubehagelig oppstramming og avskalling av huden på et tidspunkt i livet. Denne hudtypen mangler talg – et fet stoff som beskytter mot dehydrering og ytre skader. Tørr hud kan være forårsaket av mange faktorer, inkludert genetikk, miljøforhold, alder og feil pleie. Det er viktig å gjenkjenne tørr ansiktshud tidlig for å behandle den riktig.

Hva kjennetegner tørr ansiktshud?

Tørr ansiktshud gjenkjennes ofte på sin grove tekstur, fine linjer og peeling. Hvis den ikke behandles, kan den virke matt eller ha et gråaktig skjær. Forebygging og behandling av disse symptomene vil hjelpe ansiktet ditt til å gjenvinne sin naturlige glød. Denne typen hud har også en tendens til å rødme lettere enn normal eller fet hud. Mørkere i huden kan legge merke til mørkere rundt hårfestet og kinnene, og økt fregneutseende når de utsettes for sollys.

Fet hud

Fet hud er en naturlig forekomst, men det kan noen ganger forårsake akne, hudormer og andre hudproblemer. Det er preget av en stor mengde talg på overflaten av huden. Det er et fettstoff som produseres av talgkjertlene som respons på hormoner. Den beskytter huden mot tørrhet og irritasjon og gjør den smidig, men overskuddet gjør at ansiktet ser skinnende og fet ut.

Kjennetegn på fet ansiktshud:

Porene utvides og vises som små prikker i ansiktet. Noen ganger ser de ut som små hull i midten av pannen eller nesen. Når du bruker en fuktighetskrem eller solkrem i ansiktet ditt, absorberer de umiddelbart overflødig talg fra ansiktet ditt og gir det et matt utseende – dette kalles «talgkontroll», som betyr at hudpleieproduktene dine gjør det rette!

Normal hud

Normal hud er ikke bare fri for ufullkommenheter og misfarginger, men også godt næret, frisk og strålende. Den skinner ikke eller tørker, har ingen forstørrede porer eller hudormer. Ansiktet er mykt og glatt å ta på, det har en naturlig farge, noen ganger er kinnene rosa, men aldri røde. Den er elastisk, stram og fast. Huden er jevn

Kjennetegn:

Normal ansiktshud har et fint utseende, ingen ufullkommenhet og misfarging; det er ingen forstørrede porer eller kviser; det er heller ingen hudormer eller hvite flekker. Fargen er jevn, med en moderat mengde olje på overflaten. Huden er godt vaskularisert takket være blodsirkulasjonen, som gir den en fin, sunn glød. Normal ansiktshud har også melanin (hudpigment) jevnt fordelt og er fri for flekker eller unormal pigmentering som fregner, aldersflekker eller fødselsmerker.

Kombinasjonshud

Kombinert hud består av fet hud med skinnende områder (panne, nese og hake) og tørr hud på resten av ansiktet: kinnene, kjeven og nakken.

Det er en svært vanlig type ansiktshud, spesielt hos middels hud som er svært vanlig med seboré (overskuddsproduksjon av fett i visse områder). Denne typen ansiktsfarge er ofte forårsaket av hormonelle endringer. Det kan vises i ungdomsårene, under menstruasjon eller i overgangsalderen. Kombinert hud kan ofte være forårsaket av en genetisk disposisjon, overdreven bruk av kosmetiske produkter, miljøfaktorer eller livsstil som røyking eller ikke å få nok søvn.

Sensitiv hud

Sensitiv hud er en tilstand preget av rødhet, kløe, svie eller en prikkende følelse i ansiktet. Det kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert irritanter, vind eller soleksponering.

De viktigste egenskapene til sensitiv hud er:

  • irritasjon: rødhet, kløe eller en stikkende følelse;
  • tørrhet: assosiert med ubalanse mellom hydreringsnivåer;
  • betennelse: rødhet, hevelse eller varmefølelse;
  • sprøhet: skades lett ved riper eller gnisninger;
  • hyperpigmentering eller hypopigmentering (mørke flekker);
  • akneutbrudd (akne) eller seboreisk dermatitt;
  • økt mottakelighet for irriterende stoffer som såpe, alkohol og kosmetikk;

Akne-utsatt hud

Aknehud i ansiktet er en type akne som er preget av røde flekker og cyster i ansiktet. Det er forårsaket av en kombinasjon av hormonell ubalanse, bakteriell infeksjon og betennelse. Alvorlighetsgraden av acne vulgaris i ansiktet varierer avhengig av individuelle disposisjoner.

Akne er forårsaket av hormonelle endringer som påvirker talgkjertlene. Disse kjertlene skiller ut talg (et fettstoff) som bidrar til å fukte huden. Ved hormonforandringer frigjøres mer talg enn vanlig, og det blokkerer porene i huden, som deretter blir betent av bakterier. Dette fører til utseendet av pustler på overflaten av huden (tegn på akne). Hormonelle endringer ses hovedsakelig under ungdomsårene og svangerskapet, men kan også oppstå under menstruasjonssykluser eller mens du tar medisiner. Ansiktskviser kan være forårsaket av stress eller et usunt kosthold som inneholder for mye mat som inneholder sukker eller mettet fett, og for lite fiber.

Hvordan gjenkjenne din hudtype?

Hvordan identifisere hudtypen riktig? Det er ikke en lett oppgave når det kommer til hjemmeforhold. Hudtypen bestemmes av mengden melanin som bygges opp i det ytterste laget av huden, kalt epidermis. Melanin er et mørkt pigment som produseres av celler kalt melanocytter. Jo mer melanin kroppen produserer, jo mørkere blir huden. For å kunne definere din egen hudtype individuelt, må den overvåkes nøye. Vær oppmerksom på hvordan den reagerer på individuelle værforhold og hvordan den oppfører seg under vask og fuktighetsbehandling.

Kosttilskudd som:

  • Premium Collagen 5000
  • Re:nev Skin
  • Royal Skin 500