Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Åpne og lukkede hudormer – Hvordan bli kvitt dem?

Åpne og lukkede hudormer – Hvordan bli kvitt dem?

Hudormer er et av de mest frustrerende hudproblemene du må forholde deg til. Det er de små svarte prikkene som vises på pannen, nesen, kinnene og haken din. Heldigvis finnes det metoder som vil hjelpe oss å bekjempe dem effektivt!

Zaskórniki otwarte i zamknięte

Hva er hudormer?

Blackheads dannes når åpningen av en hårsekk eller svettekjertel blir blokkert av døde hudceller. Som et resultat vises en svart prikk på overflaten av huden. De er mest vanlige i ansiktet, men kan dukke opp overalt hvor det er hår. Menn har en tendens til å ha flere hudormer enn kvinner fordi de har mer aktive fettkjertler i huden. Dette er hovedsakelig fordi det mannlige kjønnshormonet testosteron spiller en viktig rolle i hvordan kroppen vår produserer talg – et oljeaktig stoff som smører håret og huden og hindrer hårsekkene i å tørke ut og brekke. Testosteron påvirker ikke bare mengden talg som produseres av kroppen, men også hastigheten som det fjernes fra porene. Som et resultat kan porene hos menn lettere bli tilstoppet enn hos kvinner.

Årsakene til hudormer

Den vanligste årsaken til hudormer er overdreven talgproduksjon. Det er et fettstoff som kroppen vår produserer for å beskytte huden mot skadelige bakterier og virus. Hos noen mennesker kan denne naturlige oljen bygge seg opp rundt hårstrået og tette porene hvis den ikke fjernes regelmessig. Over tid oksiderer talg og endrer farge fra fargeløs til svart.

Lukkede hudormer

Lukket hudorm dannes når porene blir tette med talg og døde hudceller. Talgen oksiderer (mørkes) i de tette porene, noe som gjør at fargen blir mørkere og danner en liten klump under hudens overflate. Avhengig av mengden melanin (pigmentet) som produseres av huden, kan disse knutene variere i farge fra lysebrun til mørkebrun. Hvis du klemmer på klumpen med fingrene, kan noe av oljeinnholdet komme til overflaten.

Blackheads åpne

En mørkebrun til svart flekk som vanligvis vises rundt nesen og haken. Disse typer hudormer er dypere, og fargen deres er et resultat av oksidasjonen av talg som fyller dem. Oksidasjon oppstår ved kontakt med luft. Blackheads på dette stadiet er mye farligere enn lukkede, da det kan oppstå inflammatoriske forandringer og arrdannelse i ansiktet.

Dype hudormer

Dype hudormer er hudormer som har blitt så dype at de begynner å ligne på cyster. De kan ha en åpen så vel som en lukket form. De forekommer i både fet og kombinert hud. De er forårsaket av blokkerte hårsekker og kan fortsette å komme tilbake hvis de ikke behandles riktig. Den beste måten å forhindre gjentakelse av hudormer er å følge de grunnleggende reglene for daglig hudpleie, som inkluderer å holde hendene borte fra ansiktet, bruke kun spesialist ansiktssåper, spise et sunt kosthold, drikke mye vann og kun bruke naturlig hudpleieprodukter.

Blackhead acne – hvordan dannes det?

Blackhead acne er en type akne som oppstår når overflødig olje blir fanget i porene. Porene er tilstoppet med døde hudceller og rusk, noe som fører til at det dannes hudormer. Det forekommer hvor som helst i ansiktet, inkludert nesen, pannen og kinnene. Noen mennesker lider også av hudorm akne på andre deler av kroppen, slik som nakke, bryst og rygg.

Hva forårsaker hudorm akne?

Hovedårsaken til hudorm akne er tilstoppede porer forårsaket av overflødig oljeproduksjon av talgkjertlene i huden. Denne overflødige oljen, kombinert med døde hudceller, skaper propper som blokkerer åpningene til hårsekkene (små hull i huden). Den åpne poren er fylt med smusspartikler og bakterier som forårsaker betennelse og rødhet rundt den. Når dette skjer, vil den infiserte purren se ut som en hvit hudorm fordi det er pus inni den som endrer farge når den utsettes for luft.

Hvordan fjerne hudormer?

Zaskórniki otwarte i zamknięte - metody usuwania

Det er mange måter å bli kvitt hudormer på, men metodene varierer avhengig av hvor alvorlig saken er. Noen mennesker prøver hjemmemedisiner som natronskall eller sitronsaftmasker, mens andre foretrekker kjemiske behandlinger som kremer eller geler med benzoylperoksid eller salisylsyre. Du kan også benytte deg av hjelp av estetisk medisin og en rekke kosmetiske behandlinger som tilbys. Så hvilken metode bør du velge? Hva vil være mest effektivt? Det er en individuell sak og beslutninger bør tas etter nøye diagnose av problemet. Det er nødvendig å bestemme det avanserte stadiet av akne og justere behandlingsmetodene på dette grunnlaget.

Effektiv kosmetikk for hudormer

Den mest effektive kosmetikken for hudormer inneholder salisylsyre, benzoylperoksid og glykolsyre. De er i stand til å fjerne døde hudceller og talg, og hjelper dermed til å bli kvitt hudormer.

Disse ingrediensene kombineres ofte med andre stoffer som har en positiv effekt på huden. For eksempel retinol, et vitamin A-derivat som bidrar til å redusere akne lesjoner og deres synlighet, og algeekstrakt fukter huden.

Kosmetikk for hudormer kan brukes sammen med eksfolierende preparater eller masker. Ved behandling av hudormer er det også verdt å bruke kosttilskudd beregnet på omfattende hudpleie, for eksempel:

  • Re:nev Skin
  • Premium Collagen 5000
  • Collagen Select

Hjemmemedisin for hudormer

Sitronsaft

Sitronsaft er en av de beste naturlige astringerende stoffene fordi den inneholder sitronsyre for å hjelpe tørr fet hud. Vitamin C i sitronsaft fungerer også som en antioksidant for å bekjempe frie radikaler som forårsaker for tidlig aldring av huden. Sitronsaft kan påføres direkte i ansiktet eller blandes med vann for en mildere effekt.

Bakepulver

Bakepulver er flott for å behandle hudormer, da det fungerer som en peeling, fjerner døde hudceller fra ansiktet ditt og åpner tilstoppede porer slik at de ikke er infisert med bakterier. Bland en teskje natron med litt vann til den er deig, og påfør den direkte i ansiktet.

Te tre olje

Tea tree olje har antibakterielle egenskaper som hjelper til med å helbrede huden og drepe bakteriene som forårsaker hudormer. Påfør noen dråper direkte på de berørte områdene.

Grønn teposer

Grønn te inneholder antioksidanter kalt katekiner som bidrar til å forhindre frie radikaler skade på cellene.

Agurkskiver

Agurker inneholder mye vann og vitamin C, som bidrar til å redusere hevelse og irritasjon.

Skjønnhetsbehandlinger for hudormer

Kjemisk peeling

En kjemisk peeling er en ikke-kirurgisk prosedyre som bruker kjemikalier for å fjerne lag med døde hudceller fra ansiktet eller halsen. Kjemikalier trenger inn i porene og bryter ned det øverste laget av døde celler som har samlet seg i dem. Kjemisk peeling er tilgjengelig på de fleste dermatologiske kontorer.

Mikrodermabrasjon

Microdermabrasion er en ikke-invasiv eksfolierende behandling som bruker små aluminiumoksidkrystaller under høyt trykk for å forsiktig gni de overfladiske lagene av skadede hudceller. Det er ofte kombinert med kjemisk peeling for bedre resultater i mer alvorlige akne tilfeller.

Laserbehandlinger

Lasere bruker lysenergi til å fjerne hudormer på en sikker måte uten å skade omkringliggende vev og uten å forårsake bivirkninger som arrdannelse eller betennelse. Laserbehandlingen innebærer bruk av en håndholdt enhet med en liten sondespiss som sender ut høyintensitets laserlys som bryter det øverste laget av døde celler.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *