Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Hormonell akne – Årsaker, symptomer og behandling. Hvilke hormonelle tester skal utføres?

Hormonell akne – Årsaker, symptomer og behandling. Hvilke hormonelle tester skal utføres?

Hva er hormonell akne? Du hører dette begrepet ganske ofte, men hva betyr det egentlig og hvordan skiller hormonell akne seg fra andre typer akne? Finnes det en kur for hormonell akne? Du finner svar på disse og mange andre spørsmål i denne artikkelen.

Trądzik hormonalny

Hormoner og akne

Hormonell akne er en vanlig form for akne vulgaris. Det oppstår som et resultat av en økning eller reduksjon i konsentrasjonen av visse hormoner og er assosiert med overproduksjon av talg fra talgkjertlene. Når tubuli som fører til talgproduksjon blir tette, oppstår smertefulle pustler, klumper og klumper i områder som ansikt og dekolletage. Disse symptomene kan tilskrives hormonelle ubalanser, for eksempel de som er forårsaket av økte nivåer av de mannlige kjønnshormonene (androgener) testosteron, dihydrotestosteron og androstendiol, eller de kvinnelige kjønnshormonene (østrogener).

Hormonell akne – årsaker

De viktigste årsakene til hormonell akne er:

 • Endokrine forstyrrelser
 • Langvarig stress
 • Feil hudpleie
 • Bruk av sentralstimulerende midler
 • Feil kosthold
 • Genetiske faktorer
 • Overdreven sekresjon av talg og forstyrrelser i talgkjertlene

Hormonelle akne symptomer

Avhengig av nivået av hormoner kan pasienter ha inflammatoriske og ikke-inflammatoriske aknelesjoner samtidig. Vanlige symptomer på hormonell akne inkluderer hudormer, whiteheads og kviser som har en tendens til å etterlate røde eller lilla merker ved helbredelse. Ett eller flere av disse symptomene kan oppstå ved hvert tilbakefall, og alvorlighetsgraden av symptomene kan variere mye fra person til person.

Under normale omstendigheter smører talg hårsekkene og holder dem åpne, men hvis det er for mye av det eller hvis follikkelen blir tett med død hud, dukker det opp kviser.

Hvilke hormonelle tester for akne bør gjøres?

Det er viktig for personer med moderat til alvorlig akne å finne årsaken til tilstanden. Dette er en vanskelig oppgave som krever en grundig medisinsk undersøkelse. Dette betyr å ha blodprøver som bør bestilles av en hudlege eller endokrinolog. De mest testede er:

 • totalt testosteron
 • testosteronfri
 • dehydroepiandrosteron (DHEA)
 • Skjoldbruskkjertelhormoner
 • prolaktin
 • follikkelstimulerende hormon (FSH)
 • luteotropt hormon (LH)
 • insulin
Trądzik hormonalny - badania hormonalne

Hvordan kurere hormonell akne?

Det første trinnet i behandling av endokrin akne er å sørge for at kroppen din får i seg alle næringsstoffene den trenger. Ta en sink og vitamin B3 multivitamin daglig. Sink styrker immunforsvaret og fremskynder helbredelsen, mens vitamin B3 bidrar til å øke blodsirkulasjonen rundt huden og minimere talgproduksjonen. Spis fet fisk som laks to ganger i uken og velg naturlige oljer som olivenolje eller kokosnøttolje til matlaging over smør eller margarin.

Drikk i tillegg minst 10 glass vann om dagen. Vann opprettholder hudens elastisitet og hydrerer kroppen, forhindrer dehydrering, noe som kan gjøre deg mer utsatt for kviser. Drikkevann skyller også giftstoffer ut av kroppen, noe som reduserer konsentrasjonen deres i blodet og gjør dem mindre sannsynlige for å forårsake utbrudd på huden.

I tillegg til disse daglige aktivitetene er det også verdt å bruke metoder som akne-piller, kosttilskudd og hjemmemetoder basert på naturlige ingredienser. Kombinasjonen av alle disse metodene vil sikre enda mer effektiv behandling og også raskt stoppe utviklingen av akne.

Hormonelle akne piller uten resept

Det er viktig at hormonelle piller mot akne virker på en måte som retter opp problemet, ikke bare maskerer det. Dette betyr at de bør inneholde en sunn dose vitamin A, som er avgjørende for selvhelbredelse av huden, samt vitamin B3 (niacinamid). Andre aktive ingredienser å passe på er arbutin og salisylsyre, som hjelper til med å kontrollere bakterievekst, og azelainsyre, som bidrar til å forhindre oppbygging av talg. Reseptfrie piller av god kvalitet vil forhindre kviser og rette opp aktuelle urenheter. De vil også ta vare på mykheten og glattheten i huden. Eksempler på slike kosttilskudd er: Royal Skin 500, Zinamax, Nonacne.

Hormonell akne – naturlig behandling

Mange mennesker har funnet lindring fra hormonell akne ved å søke naturlige rettsmidler. Disse midlene reduserer enten produksjonen av hormonene som bidrar til akne eller dreper bakteriene som forårsaker kviser. Noen av de beste naturlige rettsmidlene inkluderer:

Te tre olje

Tea tree olje, ofte brukt i husholdningen, har antiseptiske egenskaper som dreper bakterier og reduserer betennelse i porene. Det er et godt valg når det gjelder å drepe bakterier og redusere betennelse uten å tørke ut huden din.

Havregrøt

Havregryn har eksfolierende egenskaper som hjelper til med å fjerne døde hudceller fra porene og lindre betennelse i huden forårsaket av akne.

Eple eddik

Eplecidereddik er et godt valg når det gjelder å drepe bakterier, da det er høyt i næringsstoffer.

Sitronsaft

Sitronsaft inneholder sitronsyre og vitamin C – to utmerkede ingredienser for behandling av akne da de fungerer som snerpende og antioksidanter. Sitronsyren i sitronsaft hjelper til med å fjerne døde epidermale celler fra hudens overflate. Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler som skader friske celler, noe som kan forårsake irritasjon og betennelse.

Hormonell akne – en diett som skal følges

Hormonell aknebehandling er basert på å unngå alt som kan forårsake hormonelle svingninger i kroppen din. Så hvis du nettopp har begynt å ta prevensjon, bør du kutte ned på krydret mat og kutte ned på koffeininntaket. Hvis du skal starte hormonbehandling, bør du unngå matvarer som kan utløse en gastrointestinal reaksjon. Kviser kan også utløses av maten vi spiser på bestemte tider av året – for eksempel begynner mange å merke kviser rundt mensen på grunn av for eksempel følsomhet overfor meieriprodukter.

For å forhindre utbruddet av hormonakne, unngå mat med høy glykemisk indeks (unngå bearbeidede karbohydrater), forbedre søvnrytmen og trene regelmessig. Sørg også for å sjekke ingredienslistene for alle produktene du bruker – noen hormonforstyrrende kjemikalier. Du kan imidlertid ikke overdrive valgene dine. Husk at kostholdet for hormonell akne må være riktig balansert og gi kroppen de nødvendige næringsstoffene.