Skip to content
Hjemmeside » Ledd- og muskelsmerter » Hoftesmerter – årsaker, symptomer og behandlinger – Hva skal man se etter?

Hoftesmerter – årsaker, symptomer og behandlinger – Hva skal man se etter?

Artikkelen presenterer de vanligste årsakene og symptomene på hoftesmerter, samt måter å behandle den på, inkludert farmakologiske og ikke-farmakologiske metoder for smertereduksjon. Bli kjent med den grunnleggende informasjonen og bekjemp smerten på en rask måte.

Ból stawu biodrowego

Hva er hofteleddet?

Hofteleddet er et av de største leddene i menneskekroppen, som består av to hovedkomponenter: acetabulum i bekkenbenet og hodet på lårbenet. Den er beskyttet av en sterk og motstandsdyktig leddkapsel.

Hovedformålet med hofteleddet er å la vekten av kroppen overføres fra stammen til underekstremitetene og å gi beinmobilitet i ulike retninger, som fleksjon og ekstensjon, adduksjon og abduksjon, og intern og ekstern rotasjon.

Årsaker til hoftesmerter – hva forårsaker det?

Vanlige årsaker til hoftesmerter inkluderer artrose i hoften, som forårsaker skade på strukturen og funksjonen til leddet, leddgikt i hoften, som kan ha en rekke årsaker, og hoftebrudd, som er mest vanlig hos eldre.

I tillegg kan mekaniske traumer, overdreven kroppsvekt og ryggradslidelser også forårsake smerte i hofteleddet.

Symptomer på overbelastning av hofteleddet

De hyppigst rapporterte problemene knyttet til overdreven belastning på hofteleddet er:

 • Skarpe smerter i hoften ved gange som går over med hvile.
 • Lyskesmerter som kan spre seg til kneet.
 • Ubehag i rumpa.
 • Smertene kan påvirke begge hofter eller bare den ene siden, avhengig av hvilken type aktivitet du gjør.

Det er karakteristisk å kjenne smerter i hofteleddet når man sover på siden. Hvis smertene oppstår om natten og ikke er relatert til vektbæring, kan det tyde på betennelse. Denne tilstanden kan være relatert til slitasjegikt i hoften, sacroiliac-leddene eller ryggraden.

Hvordan lindre hoftesmerter på en enkel måte?

ból biodra

Hoftesmerter kan ha en rekke årsaker, for eksempel inflammatorisk leddsykdom, skade eller overforbruk. Hvis du lider av hoftesmerter, er det verdt å bruke naturlige metoder for å lindre plager som ikke bare gir lindring, men også forbedrer tilstanden til leddene. Blant dem er f.eks. strekk- og styrkeøvelser, bruk av is- eller varmekompresser, massasje eller næringstilskudd.

Øvelser for hoftesmerter – hva bør man gjøre og hva bør man unngå?

Hoftesmerter kan være veldig plagsomme, men det er visse øvelser som kan lindre det. Her er noen av dem:

 1. Strekkøvelser: Knebøy på det ene benet med det andre bøyd og foten mot låret. Det andre benet skal være rett ved hofteleddet. Deretter holder du foten på det andre benet, og drar det mot baken.
 2. Styrkeøvelser: Knebøy med løftebena sidelengs vekselvis. I denne posisjonen skal bena være lett bøyd og føttene skal være i hoftebreddes avstand. Hold hendene foran deg, og løft deretter det ene benet til siden.
 3. Balløvelser: Ligg på rygg, bøy knærne og plasser ballen mellom knærne. Begynn så å sakte bøye det ene benet mot brystet, og sakte rett ut det andre benet.

Unngå øvelser som krever mye vridning eller bøyning av hofteleddet, som å løpe på ujevnt underlag, hoppe fra høyden eller knebøy med for stor amplitude. Disse øvelsene kan øke smerte og forverre symptomene.

Hoftesmerter hos idrettsutøvere – hvordan forebygge og behandle?

Hoftesmerter er et vanlig problem hos idrettsutøvere, spesielt de som trener disipliner som krever mye fysisk anstrengelse, som løping, fotball, basketball og gymnastikk. Her er noen måter å forebygge og behandle hoftesmerter hos idrettsutøvere:

 1. Regelmessig tøying og oppvarming: Før trening eller konkurranse, sørg for at du varmer opp muskler og ledd skikkelig, og tøyer jevnlig for å unngå hoftesmerter.
 2. Riktig treningsteknikk: Det er viktig å utføre øvelser riktig og i henhold til reglene for å unngå overbelastning av hofteleddet. Ved usikkerhet er det verdt å konsultere en trener eller en fysioterapispesialist.
 3. Vektkontroll: Overvekt kan gi mer belastning på leddene dine, noe som kan føre til hoftesmerter. Derfor er det viktig å holde en riktig kroppsvekt.
 4. Endring av matvaner: Usunne matvaner kan føre til betennelse i kroppen, noe som kan påvirke hoftesmerter. Derfor er det viktig å ta vare på et riktig kosthold, rikt på sunne produkter.
 5. Farmakologisk behandling: Ved smerter i hofteleddet kan smertestillende og betennelsesdempende midler brukes etter konsultasjon med lege eller apotek.
 6. Fysioterapi: Fysioterapi kan være en effektiv behandling for hoftesmerter. Avhengig av årsaken til smertene kan fysioterapeuten anbefale styrkeøvelser, tøying, massasje, elektrostimulering eller andre former for terapi.
 7. Kirurgi: Ved alvorlige traumer eller kronisk sykdom kan kirurgisk behandling av hofteleddet være nødvendig.

Behandling av hoftesmerter – hvilke metoder er mest effektive?

Leczenie bólu stawu biodrowego

Ikke-kirurgiske behandlinger for hoftesmerter inkluderer en rekke metoder. Dersom smertene i hofteleddet er plagsomme og vanskeliggjør hverdagsaktiviteter, anbefales smertestillende og betennelsesdempende midler, oftest ikke-steroide antiinflammatoriske midler. I noen tilfeller kan milde muskelavslappende midler også brukes.

En diett rik på vitamin D og tilstrekkelig protein er nøkkelen til å bekjempe hoftesmerter, da overflødig protein kan føre til skjelettsvakhet. Spesialister anbefaler også orale kosttilskudd som inneholder kondroitin, hyaluronsyre eller glukosamin, som omtales som «vitaminer for ledd». I noen tilfeller kan terapi med lokale injeksjoner av blodplaterikt plasma eller preparater som inneholder hyaluronsyre gi effektive resultater, ikke bare ved smerter i hoftene, men også i bena.

Diagnose av hoftesmerter – hvilke tester er nødvendige?

Smerter i hofteområdet kan være forårsaket av ulike sykdommer eller helsemessige forhold. Oftest klager eldre over dette problemet, fordi aldring av kroppen er forbundet med naturlige endringer i muskel- og skjelettsystemet.

En ortoped tar for seg forebygging, diagnostisering og behandling av hoftesmerter. For å diagnostisere årsaken til plagen, må legen gjennomføre et grundig intervju, inkludert informasjon om tidligere helseproblemer, smertens art, omstendighetene rundt dens utseende og medfølgende symptomer.

Diagnose av hofteleddets tilstand omfatter ulike tester, som analyse av pasientens bevegelse, undersøkelse av hofteleddets område, vurdering av symmetri og lengde på underekstremitetene, undersøkelse av muskelstyrke og leddbevegelighet.

Imaging tester som røntgen, MR, ultralyd eller CT-skanning er nødvendig for å finne den eksakte årsaken til hoftesmerter. Noen ganger anbefales også blodprøver, for eksempel inflammatoriske markører, for å diagnostisere tilstanden.

kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19038713/

https://www.healthline.com/health/hip-pain#causes