Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Fet hud – egenskaper og pleie. Hvordan ta vare på det?

Fet hud – egenskaper og pleie. Hvordan ta vare på det?

Fet hud er den mest problematiske hudtypen. Den er preget av for mye talgproduksjon og større porer i ansiktet. Det største antallet problemer skyldes ikke hudens fete utseende, men dens medfødte ufullkommenheter, som er mindre relatert til kosmetikk, og mer til ernæring og en uegnet livsstil. Se hvordan du tar vare på denne typen hud, hvilke behandlingsmetoder som finnes og hva du bør være oppmerksom på når du pleier den.

Cera tłusta

Hva kjennetegnes fet hud?

Fet hud er en tilstand preget av en overproduksjon av talg i porene i huden. Talg er et oljeaktig stoff produsert av talgkjertlene som fungerer som et slags smøremiddel hvis hovedoppgave er å beskytte huden mot ytre faktorer. Men hvis disse kjertlene produserer for mye talg, er det fet hud og dette kan føre til akne, hudormer og andre urenheter i ansiktet.

Egenskaper for fet hud:

 • Porene er store
 • Huden føles fet selv etter vask eller påføring av lotion/krem
 • Huden har en tendens til å bli skinnende i løpet av dagen på grunn av overflødig oljeproduksjon i porene
 • Har problemer med å absorbere fuktighetskremer, serum og medisiner

Hva forårsaker fet hud?

Hovedårsakene til fet hud er genetiske forhold og hormoner som forårsaker overflødig talgproduksjon i ungdomsårene. Hormoner spiller også en rolle i produksjonen av fett på huden hos gravide kvinner, på grunn av deres svingende nivåer.

Andre faktorer som kan bidra til fet hud inkluderer:

 • Alder – med alderen produserer talgkjertlene mindre og mindre talg, noe som gjør huden mindre fet med alderen.
 • Fedme – Personer som er overvektige har en tendens til å ha flere talgkjertler enn personer med normal vekt og er derfor mer utsatt for fet hud.
 • Ernæring – Å spise fet mat bidrar til produksjon av overflødig talg fra talgkjertlene i ansiktet.
 • Bruk av visse hormonelle legemidler

Hvordan bli kvitt fet hud?

Jak się pozbyć tłustej cery

Hvis du har fet hud, vet du sannsynligvis hvor frustrerende det kan være. Den vanligste hudtypen, fet hud, er ikke bare utsatt for akne, den får også huden til å se matt og fet ut. Det er også mer utsatt for dannelsen av hudormer og whiteheads. Mens det er mange renseprodukter på markedet som lover å kontrollere fet hud, er det noen naturlige metoder og aktiviteter som kan hjelpe deg å bli kvitt fet hud uten å bruke penger på dyre produkter.

Her er noen enkle tips for å hjelpe deg med å bli kvitt fet hud:

 • Unngå stress: Stress kan gi kviser i ansiktet og få huden til å produsere mer talg. For å redusere stressnivået ditt, prøv yoga eller meditasjon som har vist seg å være til fordel for mental og fysisk helse. Du kan også prøve øvelser for å regulere pusten.
 • Drikk mye vann: Å drikke mye vann hjelper til med å skylle giftstoffer ut av kroppen din. I tillegg hjelper det å opprettholde et tilstrekkelig nivå av hydrering i kroppen, noe som forhindrer tørr hud i ansiktet.
 • Vask ansiktet ditt to ganger daglig med et ikke-komedogent (ikke-komedogent) rensemiddel som inneholder salisylsyre eller benzoylperoksid – disse ingrediensene hjelper til med å drepe bakterier i porene og slappe av døde hudceller.
 • Eksfoliering av epidermis: regelmessig peeling av epidermis med skånsomme produkter som peeling og masker. Du kan også prøve styrkende midler og astringerende stoffer som inneholder aktive ingredienser som salisylsyre, glykolsyre eller benzoylperoksid, som hjelper til med å fjerne overflødig talg fra ansiktet uten å tørke det for mye (husk alltid å bruke solkrem).
 • Hvis det er mulig, unngå å ta på ansiktet ditt – spesielt mens du bruker sminke – da det sprer bakterier over huden som kan forårsake kviser.

Hvilke piller for fet hud?

Bruk av legemidler bør skje med samtykke fra legen. En hudlege bør sjekke tilstanden til huden vår og på denne bakgrunn ta beslutninger om videre behandling. Bruk av legemidler uten leges viten kan vise seg å være svært skadelig for helsen vår. Vi kan imidlertid bruke hjelp av kosttilskudd som er tilgjengelig over disk og deres hovedoppgave er å støtte og pleie huden og gi alle næringsstoffene som vil hjelpe oss å opprettholde tilstanden til huden vår på riktig nivå. Slike kosttilskudd er for eksempel:

 • Derminax
 • ImpreSkin
 • Collagenics

Hvordan ta vare på fet hud?

Jak dbać o cerę tłustą?

Hjemmemedisin for fet hud

1. Natron for fet hud

Bakepulver er et av de beste pleieproduktene for fet hud fordi det har en skånsom slipende effekt som fjerner døde celler fra det øverste laget av epidermis, og bidrar dermed til å forhindre tilstopping av porene.

Bland litt natron med vann for å lage en pasta; tilsett noen dråper sitronsaft for en bedre eksfolierende effekt. Påfør denne blandingen på ansiktet ditt og gni den forsiktig inn i huden din i omtrent to minutter; skyll deretter med varmt vann.

2. Eplecidereddik med honning

Bland en spiseskje eplecidereddik med en teskje honning og fem dråper sitronsaft. Påfør denne blandingen på ansiktet ditt med en bomullsdott og la den virke i 10 minutter, og skyll deretter av med vann. Dette middelet vil bidra til å balansere hudens pH-nivå og fjerne overflødig olje fra ansiktet ditt.

3. Agurkpasta

Lag en pasta av agurkjuice og påfør den i ansiktet ditt. La det ligge på ansiktet ditt i 20 minutter, og vask deretter ansiktet med varmt vann. Dette vil bidra til å redusere overflødig olje på huden.

4. Honning med melk eller yoghurt

Du kan bruke rå honning som en maske ved å blande den med litt pulverisert melk eller yoghurt og påføre den i ansiktet i 15 minutter, og deretter vaske den av med kaldt vann. Dette vil bidra til å kontrollere overflødig oljeutskillelse fra hudporene, samt fukte de tørre områdene av huden forårsaket av overdreven svette om sommeren.

Kosmetikk for pleie av fet hud – hva skal de inneholde?

Kosmetikk for fet hud bør inneholde naturlige fuktighetsgivende ingredienser, som aloe vera gel eller agurkjuice, samt stoffer som balanserer talgproduksjonen og bidrar til å beskytte huden mot de skadelige effektene av ytre faktorer.

For å finne ut hvilken fet hudkosmetikk som passer for deg, er det viktig å forstå hvordan huden din reagerer på forskjellige produkter. Hvis du har akne-utsatt hud eller akne-utsatt hud, er det best å unngå kosmetikk som inneholder alkohol eller dufter, som kan irritere huden din ytterligere og forverre aknetilstanden.

Ingredienser som vi også bør se etter i kosmetikk er:

 • kamille
 • heksehassel
 • sitronbalsam
 • salvie
 • rosmarin
 • alfa-hydroksysyrer (fruktsyrer)
 • silisium
 • ammoniumforbindelser
 • vitamin A (Retinol) og vitamin E
 • aluminiumssalter