Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Akne rosacea – symptomer og kontrollmetoder

Akne rosacea – symptomer og kontrollmetoder

Rosacea er en kronisk hudsykdom som viser seg som utslett i ansiktet og en enorm følsomhet over det hele. Å rødme og rive i røde øyne er også typiske symptomer på denne sykdommen, som mange synes er flaut og vanskelig å håndtere. La oss se nærmere på årsakene og metodene for å bekjempe denne sykdommen.

Trądzik różowaty

Hva er rosacea? Symptomer

Rosacea er en vanlig hudtilstand som påvirker ansiktet. Det gir rødhet, urenheter og ujevnheter i huden. Det er ikke smittsomt, men det kan være flaut og påvirke selvfølelsen din. Ofte sier folk feilaktig at eldre mennesker har en tendens til å lide av denne tilstanden. Ingenting kan være mer galt. Det er en kronisk sykdom som kan skje med oss ​​i alle aldre.

Symptomer på rosacea varierer fra person til person, men de inkluderer vanligvis rødhet i ansiktet – vanligvis kinnene, nesen og haken. Noen mennesker har også små, synlige blodårer (telangiectasia). Rødhet kan bli til kviser eller purulente klumper som kan virke delikate i begynnelsen, men når du gnir dem med fingeren, er strukturen deres veldig grov. I tillegg kan det være betydelig hevelse under øynene.

Rosacea – klassifisering

Telangiectatic erythematosus form: preget av erytem, ​​vedvarende rødhet og synlige blodårer i ansiktet. Det kan også forårsake en brennende eller stikkende følelse.

Maculopapulær rosacea: Karakterisert av rødhet og ujevnheter på ansiktets hud (papuller). I noen tilfeller fylles disse klumpene med puss.

Okulær rosacea: Denne formen manifesterer seg i kløende eller brennende øyne sammen med rødhet av konjunktiva.

Formen med overvekt av hypertrofiske endringer: Det er fortykkelser av huden med en uregelmessig struktur sammen med knuter på overflaten. Denne typen akne rammer menn oftere.

Rosacea – årsaker

De nøyaktige årsakene er ikke fastslått, og medisinen er ikke i stand til å fastslå opprinnelsen til denne sykdommen. Men hva vet vi om det? Det er multifaktorielt og det er visse forhold som favoriserer fremveksten og utviklingen av denne sykdommen.

Hovedårsakene inkluderer:

  • genetisk predisposisjon
  • endokrine lidelser
  • problemer med immunsystemet
  • overaktive blodårer
  • tar visse medisiner
  • problemer med fordøyelsessystemet

På grunn av det faktum at hormonelle problemer bidrar til forekomsten av denne sykdommen i stor grad, påvirker den kvinner mer enn menn.

Rosacea – kan det kureres?

Dessverre er rosacea en kronisk sykdom som ikke kan kureres 100%. Men hvis vi følger medisinske anbefalinger og introduserer «generell behandling», så er det en sjanse for at symptomene vil forbedre seg betydelig.

Hvordan behandle rosacea?

Til tross for at rosacea er en sykdom med ukjent etiologi, er det tre hovedbehandlinger som brukes for å forbedre livskvaliteten til personer med akne lesjoner i ansiktet: årsaksbehandling, lokal behandling og generell behandling. Disse terapiene fungerer best når pasienter unngår faktorer relatert til utbruddet eller forverringen av akne, som alkohol, røyking, kaffe, krydret mat og UV-stråling.

Behandling av rosacea må individualiseres avhengig av alvorlighetsgrad og type. Mild rosacea kan kontrolleres med aktuelle terapier som metronidazol eller azelainsyre. For moderate til alvorlige tilfeller kan orale antibiotika anbefales. Noen personer med rosacea har også nytte av fotodynamisk terapi med laser eller rødt lys.

Trądzik różowaty - jak leczyć

Hvordan behandle rosacea under graviditet?

Behandlingen bør være under tilsyn av en hudlege. Visse medisiner og behandlinger kan ha negativ innvirkning på helsen din under graviditet, så det er tilrådelig å konsultere en lege.

Kosmetikk for rosacea

Personer som lider av rosacea bør bruke kosmetikk som har som oppgave å gi sterk hydrering og beskyttelse mot ytre faktorer, som for eksempel overdreven eksponering for sollys. Unngå spesielt produkter som inneholder alkohol, dufter, mentol og kamfer. Nedenfor er en liste over ingredienser du bør se etter når du velger kosmetikk.

Ingredienser egnet for vaskulær og rosacea hud:

Japansk ginkgo – gjør veggene i blodårene mer fleksible, reduserer deres skjørhet, forbedrer blodsirkulasjonen i kapillærene,
Ceramider – akselererer hudens regenerering betydelig, lindrer i tillegg irritasjon og hevelse, gjenoppbygger hudens beskyttende barriere
Mountain arnica – styrker veggene i kapillærene
Trollhassel – Dens egenskaper forbedrer blodtilførselen til huden, har anti-inflammatoriske egenskaper
Vitamin C – styrker og forsegler blodårene,
Rutine – reduserer permeabiliteten til blodkar,
Hestekastanje – stimulerer blodsirkulasjonen, slapper av og styrker karene,
Azelainsyre – reduserer erytem, ​​har anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaper.

Det er også verdt å dra nytte av hjelpen av kosttilskudd som bidrar til å fukte og gi næring til huden, for eksempel:

  • Royal Skin 500
  • Zinamax
  • Nonacne

Diett for rosacea

Personer som lider av rosacea bør passe spesielt godt på kostholdet sitt, siden noen matvarer kan utløse oppblussing og forverre tilstanden. Unngå krydret mat, sitrusfrukter, alkohol og koffeinholdige drikker.

Hva bør du spise?

Du bør spise mye frukt og grønnsaker, da de bidrar til å opprettholde en sunn hudtone. I tillegg er mange frukter rike på antioksidanter som bidrar til å bekjempe rødhet og irritasjon.

Spis spesielt mye vannmeloner, epler og pærer, samt bjørnebær, blåbær og bringebær. Grønn te er også en god drink siden den har anti-inflammatoriske egenskaper som vil bidra til å berolige huden din.

Urter for rosacea

Kamille – Den har anti-inflammatoriske egenskaper og reduserer rødhet

Kjerringrokk urt – Den har antibakterielle egenskaper, reduserer hevelse og rødhet

Calendula – Inneholder flavonoider, som er kraftige antioksidanter som bidrar til å beskytte huden mot frie radikaler

Klovmøll – hjelper til å trekke sammen blodårene og forbedre hudtonen

Større burdock – reduserer urenheter og psoriasis

Pyrethrum – styrker blodårene

Mountain arnica – har anti-inflammatoriske egenskaper og styrker effektivt blodårene

Fuglekvist – lindrer hudirritasjoner og akselererer sårheling

Grønn te – antioksidant og rensende egenskaper

Smalbladet Echinacea – øker kroppens motstand mot bakterie- og soppinfeksjoner

Liten blomstret pileurt – støtter hormonbalansen, reduserer utskillelsen av talg og regenererer epidermis

Brennesle – Renser kroppen for giftstoffer og forbedrer hudens tilstand

Fiolett tricolor – reduserer urenheter og akne lesjoner