Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Akne diett – Hva bør man spise og hva bør man unngå? Menyer og tips

Akne diett – Hva bør man spise og hva bør man unngå? Menyer og tips

Som alle vet, er hormoner den grunnleggende faktoren for at enhver organisme skal fungere. Det moderne kostholdet fører til en generell hormonell ubalanse i kroppen vår, og det er dette som forårsaker akne. I denne artikkelen vil du lære hvilken aknediett som er best og hva du bør være oppmerksom på når du velger ingredienser.

Dieta na trądzik

Det er visse matvarer kjent for å forverre eller til og med utløse akne.

Hva er det ikke tillatt å spise med akne?

Produkter med høy glykemisk indeks

Høyglykemisk mat (glykemisk indeks) øker insulinnivået, noe som kan føre til økt produksjon av de mannlige androgenhormonene i kroppen, noe som kan forverre aknesymptomer. Eksempler på høyglykemisk mat inkluderer pasta, hvitt brød og søte snacks og småkaker.

Matvarer som inneholder transfett

Transfett øker nivået av dårlig kolesterol, noe som kan føre til blokkering av blodårene.

Melkeprodukter

Melk, ost og andre meieriprodukter inneholder hormoner som ligner på de som finnes i p-piller. Disse hormonene kan utløse akne hos noen mennesker.

Sukker

Sukker øker nivået av insulin i kroppen, noe som forårsaker betennelse og forårsaker utbrudd. Når du prøver å bli kvitt akne, er det best å begrense sukkerinntaket så mye som mulig.

Raffinerte karbohydrater

Raffinerte karbohydrater, som hvitt brød og pasta, kan også forårsake betennelse i kroppen din. Dette inkluderer poteter, ris og andre stivelsesholdige karbohydrater som behandles før de selges i dagligvarebutikken.

Hva er verdt å spise med akne?

Det er best å spise et sunt kosthold rikt på frukt, grønnsaker og magre proteinkilder som fisk eller kyllingbryst uten skinn. Frukt og grønnsaker inneholder antioksidanter som bidrar til å bekjempe frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er ustabile molekyler som skader kroppens celler ved å stjele elektroner fra dem. Antioksidanter donerer elektroner til frie radikaler, slik at de blir stabile igjen og fjernes fra kroppen i urinen.

Eksempler på matvarer som er verdt å spise:

Blåbær

Blåbær er rike på antioksidanter som bekjemper frie radikaler i kroppen som kan forårsake kviser. Blåbær inneholder også vitamin C og E som bidrar til å opprettholde sunne hudceller.

Spinat

Spinat er rik på vitamin K og magnesium, som bidrar til å redusere betennelser i kroppen samtidig som det øker blodtilførselen til ansiktet – som er hovedårsaken til akne-oppbluss. Spinat inneholder også lutein og zeaxanthin – karotenoider som beskytter mot de skadelige effektene av sollys ved å filtrere ut skadelige UV-stråler slik at de ikke skader hudcellene.

Havregrøt

Havre inneholder en naturlig hormonbalanserende forbindelse kalt avenanthramid. Denne ingrediensen hjelper til med å kontrollere produksjonen av talg, en naturlig forekommende olje som smører håret og huden. Havregryn inneholder også antioksidanter som bekjemper frie radikaler i kroppen og reduserer betennelser, som begge kan bidra til å forhindre utbrudd.

oliven olje

Olivenolje inneholder antioksidanter kalt polyfenoler, som kan bidra til å redusere betennelse og rødhet.

Hvitløk

Hvitløk inneholder svovelforbindelser som kan bidra til å drepe bakterier og redusere betennelse i kroppen din.

chiafrø

Chiafrø er rike på fiber, omega-3-fettsyrer, antioksidanter og kalsium – alle disse næringsstoffene kan være gunstige for personer med akne-utsatt hud.

Hva skal du drikke for å redusere aknesymptomer?

1. Vann

Vann er helt avgjørende når det kommer til sunn hud, så det er ingen overraskelse at det er øverst på listen vår over matvarer å drikke for å redusere aknesymptomer. Å drikke mye vann i løpet av dagen vil holde huden hydrert, noe som betyr færre urenheter, mindre porer og mindre oljeproduksjon i ansiktet. I tillegg hjelper det å være hydrert å holde immunforsvaret sterkt, slik at det kan bekjempe bakterier mer effektivt.

2. Grønn te

Grønn te inneholder en kraftig antioksidant kalt epigallocatechin gallate (EGCG), som bekjemper betennelser i kroppen – hovedårsaken til akne. Den inneholder også polyfenoler som akselererer celleomsetningen og forhindrer at tette porer blir til kviser i full størrelse.

3. Kaffe

Kaffe har vist seg å beskytte mot hudskader forårsaket av UV-stråling, kan redusere betennelse forårsaket av acne vulgaris og rosacea, og forhindre vekst av kreft. Koffein kan øke blodstrømmen til huden, forbedre dets generelle utseende og redusere rødhet forårsaket av betennelse.

Dieta antytrądzikowa

Anti-akne diett – hjelper akne dietten?

Hovedmålet med anti-akne-dietten er å redusere maten som utløser en forverring av symptomene. Vi må huske at akne hudpleie er basert på en mangefasettert påvirkning. Derfor påvirker en passende akne diett tilstanden til huden vår, men den er ikke i stand til å løse problemet på egen hånd. Av denne grunn bør du også ta vare på riktig hudhygiene, samt implementere kosttilskudd som vil gi kroppen de nødvendige næringsstoffene og forbedre hudens tilstand fra innsiden. Slike kosttilskudd er for eksempel: Royal Skin 500, Zinamax, Nonacne.

Diett for akne og vitaminer

Når du velger produkter til kostholdet vårt, sørg for at de er rike på følgende vitaminer:

Vitamin A kan regulere nivået av overflødig talg, som er hovedårsaken til akne. Vitamin A og andre karotenoider: betakaroten, lykopen og lutein finnes i gulrøtter, spinat, paprika, tomater, kirsebær og appelsiner.

B-vitaminer støtter cellemetabolismen og reduserer forekomsten av betennelse. Egg, gjær, nøtter og bønner er rike på B-vitaminer, samt andre belgfrukter som erter og linser.

Vitamin C og E støtter immunitet, slik at kroppen effektivt kan forsvare seg mot bakterier. Vitamin C finnes hovedsakelig i appelsiner, brokkoli og rød paprika. Vitamin E leveres av frø (f.eks. gresskarfrø, sesam) og nøtter (f.eks. mandler).

Diett for akne – meny

Hvilken diett for akne? Hvilken er den mest effektive? Mange stiller dette spørsmålet. Dessverre er det ikke noe universelt svar på dette spørsmålet. Alt avhenger av hvordan kroppen vår reagerer på individuelle komponenter og hvilken type akne som plager oss.

Eksempelmeny:

Frokost: Smørbrød med røkelaks med rød pepper, salat og kapersalat

Lunsj: Havregrøt med fersken og naturell yoghurt

Lunsj: Risotto med kikerter, tomater og basilikum

Middag: Fruktsalat