Skip to content
Hjemmeside » Blogg » Skjønnhet » Akne – hva er det, hva er typene og behandlingene?

Akne – hva er det, hva er typene og behandlingene?

Akne er en kronisk betennelsessykdom i talgkjertlene som utvikler seg som følge av blokkering av hårsekkene i huden. Det kan ofte føre til redusert selvtillit på grunn av ufullkommenhet i ansiktet. Hvordan håndtere denne tilstanden? Sjekk hvordan du velger riktig behandlingsmetode og nyt en vakker, feilfri hudfarge!

Trądzik

Hva er akne?

Akne er en hudsykdom som oppstår når hårsekkene blir tette med puss og døde hudceller. Det er mest vanlig i ansiktet, ryggen og brystet. Det kan varig påvirke selvfølelsen og senket selvtillit. Det forårsaker hvite og svarte flekker eller kviser. Det er mest vanlig blant ungdom, selv om det kan påvirke mennesker i alle aldre.

Hva er årsakene til akne?

 • Endokrine forstyrrelser
 • Understreke
 • Genetisk predisposisjon
 • Påvirkning av bakterier og frie radikaler
 • Effekter av medikamenter eller andre stoffer
 • Feil kosthold
 • Mangel på eller dårlig pleie
 • Klimaendringer og miljøforurensning

En slags akne

Juvenil akne / vanlig akne: papulær og hudorm – den mest populære typen. En hudsykdom som oppstår i puberteten. Under påvirkning av hormonelle endringer blir aktiviteten til kjertlene overstimulert.

Rosacea – Kronisk sykdom, utvikler seg på grunnlag av vaskulære lidelser og seboré. Det forekommer mest hos kvinner.

Hormonell akne – Dette oppstår vanligvis under graviditet, overgangsalder eller rett før menstruasjon. På grunn av det faktum at det er forårsaket av hormonelle forstyrrelser, er det mest vanlig hos kvinner.

Cystisk akne – en form for akne som består av inflammatoriske bakterieknuter. Det påvirker hovedsakelig hud med et relativt stort antall fettkjertler, inkludert ansikt, øvre bryst og rygg.

Babyakne – Babyakne er en vanlig, vanligvis forbigående, hudtilstand som oppstår på en babys ansikt eller kropp. Det er små røde eller hvite klumper eller kviser på den.

Steroid akne – det er preget av store papler forårsaket av langvarig forbruk av legemidler og stoffer som inneholder for eksempel brom, jod, steroidhormoner.

Selvskadelig akne – Dette er en type akne forårsaket av riper av hudutbrudd. Det kan føre til betennelse og langvarig arrdannelse.

Yrkesmessig akne – Det kan forekomme hos personer som har hyppig kontakt med røykfylte og støvete overflater. Det er også forårsaket av hyppig kontakt med stoffer som olje eller fett. Det viser seg med hudormer rundt underarmer og kjønnsorganer.

Indusert akne – Dette er en type akne forårsaket av bruk av visse stoffer eller medisiner.

Akne purulent – Det er symptomer som ligner på acne vulgaris og i tillegg purulente cyster, papler og pustler.

Fokusert akne – Dette er typen som hovedsakelig forekommer hos menn. Denne typen manifesterer seg som purulente cyster og dype infiltrater.

Arr akne – Det kan vises separat eller sammen med pyodermi eller konsentrert akne. Et tegn på denne akne er de nye «keloidene» i ansiktet.

Hvordan bli kvitt akne?

Jak pozbyć się trądziku?

Helt i begynnelsen er det veldig viktig å finne årsakene til akne. Hvilken metode som fungerer best vil i stor grad avhenge av dette. Selve aknebehandlingen kan gjøres både eksternt (lokalbehandling) og internt. Når det gjelder lokal behandling, brukes oftest ulike typer rensegeler som inneholder salisylsyre, tymol, benzoylperoksid, sink og vitamin A. Hvis symptomene på akne er purulente lesjoner, er det verdt å bruke salver basert på erytromycin , neomycin eller klindamycin. Denne typen behandling er vanligvis midlertidig. Hvis vi ønsker å starte en langvarig terapi, bør problemet håndteres innenfra. I dette tilfellet har vi til rådighet alle slags eteriske oljer, akne-piller og kosttilskudd som gir næring til kroppen vår, sørger for riktig fuktighet og virker beroligende på huden. Eksempler på slike produkter er:

 • Royal Skin 500
 • Zinamax
 • Nonacne

Det er også verdt å innføre sunne matvaner i livene våre og øke fysisk aktivitet. Dette påvirker ikke selve aknen direkte, men det vil bidra til å ivareta hudtilstanden i stor grad, som igjen vil bidra til å løse problemet med akne.

Kosmetikk for akne utsatt hud

Helt i begynnelsen bør det sies hvilke kremer som bør absolutt unngås. Hvis vi har akne-utsatt hud, vil det definitivt være upassende å bruke fet kosmetikk som kan virke komedogen – de vil tette porene, noe som vil resultere i dannelse av hudormer. Det er også verdt å være oppmerksom på at sammensetningen av kosmetikk ikke inneholder stoffer som alkohol eller dufter.

Vi vet allerede hvilke kremer vi ikke skal bruke. Så hva vil være passende? En krem ​​for akne-utsatt hud skal fremfor alt være «lett» og ha antibakterielle, antioksidant- og anti-inflammatoriske egenskaper. Vi kan også bruke eksfolierende kosmetikk. Ingrediensene som vi bør se etter i slik kosmetikk er: retinol, AHA- og BHA-syrer, sink, planteekstrakter, hyaluronsyre.

Diett for akne

Hvilken mat er best for huden din?

Mat rik på vitamin C og E.

Disse vitaminene bidrar til å nøytralisere frie radikaler som kan skade celler og bidra til betennelse i kroppen. Mat som er rik på disse vitaminene inkluderer sitrusfrukter (som appelsiner), grønne blader (som spinat) og poteter.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer kan redusere betennelse i hele kroppen, inkludert hudceller. Omega-3-mangel kan bidra til dannelse av nye kviser rundt munnen (oral dermatitt). Eksempler på gode kilder til omega-3 fettsyrer er laks, tunfisk og valnøtter.

Probiotika

Probiotika er levende bakterier som bidrar til å opprettholde en balanse mellom de gode og dårlige bakteriene i kroppen vår. Probiotika har vist seg å forbedre noen av immunresponsene forbundet med akne-oppbluss.

Hvilke produkter bør jeg unngå?

Dessverre er det mange produkter som påvirker hudens tilstand negativt, og dermed bidrar til dannelsen av akne lesjoner. De viktigste produktene vi bør unngå, eller i det minste ikke overdrive, er:

 • Melk og meieriprodukter
 • Salte snacks
 • Krydrede retter og krydder
 • Matvarer med høy glykemisk indeks

Akne hudpleie

Riktig akne hudpleie bør begynne med å introdusere et riktig balansert kosthold, øke fysisk aktivitet og redusere stress. Disse aktivitetene bør ha en positiv effekt på tilstanden til huden vår og hjelpe den med å regenerere effektivt. Det neste trinnet bør være bruk av kosmetikk og kosttilskudd som har evnen til å regulere arbeidet til talgkjertlene og i tillegg sikre et tilstrekkelig nivå av hydrering. Et svært viktig aspekt ved hudpleie er hudrensing. Vi må hele tiden fjerne overflødig talg og bakterier som er på overflaten og inne i porene. Kosmetikk med rensende og snerpende egenskaper kan hjelpe oss med dette. Ansiktsrens bør utføres to ganger om dagen – om morgenen og om kvelden, og en eksfolierende skrubb kan brukes en gang i uken. Takket være dette vil vi fjerne død hud og erstatte den med en ny.

Hvordan maskere akne?

Jak maskować trądzik?

Aknemaskering er en midlertidig metode og bør kun brukes i unntakstilfeller. Hvis vi har et planlagt møte og akne dukker opp i ansiktet vårt uventet, er det åpenbart at vi trenger en metode som fungerer «her og nå». Men på lang sikt bør du vurdere hvordan du fjerner akne og forhindrer dannelsen i fremtiden.

Det er ekstremt viktig å velge kosmetikk for akne-utsatt hud, som bør skreddersys til behovene til hud med ufullkommenhet. Deres lette formel og oljefrie sammensetning er også viktig. Dekker foundations og pudder kan tette porene og forverre kviser; spesielle kosmetikk for krevende hud inneholder salisylsyre, takket være hvilken de forbedrer tilstanden, samtidig som de gir god dekning.

Alle svamper, børster, applikatorer og andre enheter som brukes til hverdagssminke bør rengjøres og desinfiseres regelmessig.

Det neste trinnet er å velge pulveret. Hvis vi har en blandet hudtype og ufullkommenhetene ikke er for store, vil det pressede pudderet være perfekt, det vil jevne ut hudfargen og gi en matt, pudret finish. Hvis huden vår er fet og ufullkommenheter er mer synlige, anbefaler vi å bruke en ikke-fettete og dekkende foundation for fet og akne-utsatt hud. Husk å ikke overdrive med mengden kosmetikk som brukes. For mye vil blokkere porene og understreke ufullkommenhet. For å dekke over kviser vil en concealer med antibakterielle egenskaper være nyttig.

Hvordan bli kvitt akne arr?

En hudlege bør velge den type arrbehandling som passer best for oss. Det vil bidra til å bestemme typen arr, dens dybde og den generelle tilstanden til huden. Denne typen informasjon vil hjelpe deg å velge en metode for fjerning av arr.

Det er flere måter å fjerne arr på. En av de mest populære er dermabrasion – mekanisk fjerning av arr sammen med huden. Det øverste laget av epidermis gnis av, og takket være at kroppen stimuleres til å lage nye celler og regenerere vev, vil det i stedet dukke opp nye, friske hudceller.

En annen metode er laserterapi. Mikroskader produseres på huden ved hjelp av en lysstråle, som hemmer arrdannelsesprosessen. Ifølge mange spesialister er dette den mest effektive metoden.

Dersom vi ikke bestemmer oss for å gjennomgå estetiske medisinske behandlinger, kan vi også gjennomføre farmakologisk terapi. De kommer vanligvis i form av en gel eller krem. Regenereringsprosessen er mye lengre og dessverre er det vanligvis ikke mulig å fjerne arr helt.